Marianne de Bourg | Cocktails med smak av ekte norsk sommer

35451
post-template-default,single,single-post,postid-35451,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Cocktails med smak av ekte norsk sommer


Vil du ha oppskriften på sommerdrinker med akevitt som smaker av norsk sommer? Her får du åtte herlige oppskrifter. 

To av Norges fremste bartendere, Øyvind Rage og Anne Maurseth ble spurt om å sette sammen noen friske cocktails med akevitt. Resultatet ble disse friske sommerdrinkene.

Summer cocktails

De kreative oppskriftene krever litt spesielle ingredienser, så jeg har kommentert ingredienser og fremgangsmåte under hver oppskrift.

Akevitten brukt i drinkene
Akevitt er Norges nasjonalbrennevin og stadig flere bartendere i Norge og internasjonalt oppdager nå at akevittens egenskaper passer utmerket i cocktails. I disse drinkene er det brukt akevitten Lysholm No52 , en blank, botanisk akevitt spesielt utviklet for drinker og cocktails.

  • Lysholm No52 (70 cl)
  • Pris, Vinmonopolet: Kr. 359,90 (pr 4.6.18)
  • Artikkelnr.: 3644501

Shaking
Å shake en cocktail vil si at en bruker en cocktailshaker som man fyller med drinkens ingredienser og is, for så å «shake» eller riste. Dette gjøres for å kjøle den ned og i tillegg få mer luft i drinken. 

[Les mer om fremgangsmåter, ingredienser og komponering av cocktails i denne lille Cocktailguiden

Dill & Dall

Denne friske og lette oransje drinken er laget av akevitt, gulrot- og ingefærsirup og en liten kvast med dill, derav navnet.

Sommer cocktails

Dette trenger du:

(1 glass)

  • 4 cl Lysholm No52

  • 4 cl ferskpresset gulrot- og ingefærsirup

  • 3 cl ferskpresset sitronjuice

  • En liten neve dill
  • Knust is

Sånn gjør du:

Shakes og serveres over knust is i 
et Martini-glass. Garner med fersk dill.

Mitt tips: Jeg ville brukt en juicepresse/saftsentrifuge for å lage gulrot- og ingefærjuice. Lag den på samme måte som sukkerlake (også kalt sukkersirup), men bytt ut vannet med gulrot- og ingefærjuice – som du finner tre ulike grunnoppskrifter på her: Oppskrift på sukkerlake (sukkersirup) til drinker.

Eller gjør sånn: Hell 1 liter kokende vann over 1 kilo sukker i en gryte, tilsett eventuelt 1/2 ts sitronsyre og rør til det blir en jevn, flytende væske. (Sitronsyre er nødvendig for å hindre sukkerlaken i å krystallisere seg. Fås kjøpt i dagligvarebutikker.)

Ola Brumm

Denne drinken inneholder enkle ingredienser som sitron, honning og eggehvite, og den passer perfekt som velkomstdrink.

Summer cocktails

Du trenger: 

(1 glass)

  • 40 ml Lysholm No52
  • 
25 ml sitron
  • 
15 ml honning

  • Eggehvite
  • Dehydrert (tørket) appelsin eller sitrontwist

Sånn gjør du:

Shake og sil over et coupette-glass. Garner med dehydrert appelsin eller sitrontwist.

TØRKEDE APPELSINSKIVER

Vask appelsiner godt og tørk dem godt. Skjær dem i tynne skiver. Legg dem på et bakepapir på et stekebrett og sett dette i ovnen på 50-60 grader. Ta brettet ut etter ca. 2 timer og la skivene lufttørke til de er sprø. Tiden på dette varierer etter tykkelsen, men regn med ett døgn. (Oppskrift: frukt.no)

SITRONTWIST

Skjær en lang tynn strimmel av sitronskall med en skarp kniv, eventuelt med en potetskreller.

 

Blåbærtur 

Dette er en spennende drink med blåbær og Antica Formula – en søt vermut/sterkvin fra Vinmonopolet. Den kreative pynten er en grillet marshmallow og en Love Heart!

Summer cocktails


Du trenger:

Antica Formula – en søt vermut/sterkvin fra Vinmonopolet:

  • Antica Formula
  • Varenummer 1693102
  • Kr 139,90 (pr 4.6.18)

(1 glass)

  • 30 ml Lysholm No52
  • 
20 ml søt vermut Antica Formula 
  • 20 ml sitronjuice

  • 4 barskjeer m/blåbærsyltetøy

  • Eggehvite
  • Marshmallow
  • Lovehearts
  • Cocktailpinne
  • Gassbrenner

Tørrshake først og deretter shake med is. Bruk tesil og sil over et avkjølt cocktailglass. Garner med grillet marshmallow på en cocktailpinne og en Love Hearts.

Sånn tørrshaker du:

Tørrshake er en term som brukes av bartendere og det vil si at man «shaker» eller rister cocktailen uten is i shakeren.

[Les mer om fremgangsmåter, ingredienser og komponering av cocktails i denne lille Cocktailguiden

 

Yoghurt-Colada

Dette er en frisk drink som passer når du er litt sulten…den inneholder yoghurt med melon og pasjonsfrukt, og juice med mango og eple. 

Summer cocktails

Du trenger:

(1 glass)

  • 40 ml Lysholm No52
  • 
40 ml yoghurt med melon & pasjonsfrukt 
(fra TINE)
  • 2 barskjeer fjellhonning

  • 20 ml eple- og mangojuice (Sunnniva)
  • 
10 ml sitron
  • Basilikum
  • Pasjonsfrukt

Shake hardt med isbiter og sil over i et stort melkeglass. Garner med basilikum og en halv pasjonsfrukt.

Gartnerskolen



Dette er en frisk drink med eplejuice, basilikum, granskuddsirup og agurk.

Granskuddsirup kan kjøpes på nett, hos en del Meny-butikker, hos Fenaknoken i Oslo eller lages selv når granskudd er i sesong (på forsommeren).

Summer cocktails

Du trenger:

(1 glass)

  • 40 ml Lysholm No52
  • 
½ lime

  • 10 ml granskuddsirup

  • 8 blader m/basilikum 

  • 80 ml eplejuice 

  • 1 skive agurk 
  • Basilikum til pynt

Bruk samme fremgangsmåte som ved Mojito:

  1. Vask limen, skjær den i båter og ha i glasset sammen med en håndfull basilikumblader og granskuddsirup.
  2. Knus blandingen med en muddler av tre eller baksiden på en skje slik at sirupen tar til seg den eteriske oljen som frigjøres når basilikumblader og limejuice presses.

Serveres over knust is. Garner med Agurkskive langs glasset og basilikum.

Walk on The Wild Side

Dette er en super vekomstdrink. Den inneholder mange spennende (og litt spesielle) ingredienser i tillegg til akeveitten: hylleblomstlikør, sencha-te, sytininfusert sukkerlake og appelsinblomstvann. 

Appelsinblomstvann fås kjøpt på nett og i asiatiske matbutikker. Hylleblomstlikør finnes i flere varianter på polet. Sencha-te fås kjøpt på nett, hos kaffe- og tespesialister og i enkelte helsekostbutikker.

Summer cocktails

Dette trenger du:

(1 glass eller gammel tekopp med skål)

  • 4 cl Lysholm No52
  • 
1 cl hylleblomstlikør 

  • 8 cl sencha-te

  • 3 cl sitron

  • Syrin-infusert sukkerlake

  • 2 dråper appelsinblomstvann 
  • Friske syriner og/eller friske hylleblomster

Sånn gjør du:

Fyll en kopp med is og hell over. Garner med friske syriner og/eller hylleblomster.

SUKKERLAKE MED SYRIN

Hell 1 liter kokende vann over 1 kilo sukker i en gryte, tilsett eventuelt 1/2 ts sitronsyre og rør til det blir en jevn, flytende væske. (Sitronsyre brukes for å hindre sukkerlaken i å krystallisere seg og fås kjøpt i dagligvarebutikker.)

[Les mer om fremgangsmåter, ingredienser og komponering av cocktails i denne lille Cocktailguiden

Agurk-nyheter

I tillegg til Lysholm No52 akevitt inneholder denne spennende drinken Yushuzu, en sursøtt sakelignende hetvin fra Japan. 


Yushuzu er en sakelignende sursøt hetvin med smak av sitrus fra Japan. Fås på VInmonopolet:

  • Ninki Yuzushu
  • Varenummer: 3689401
  • Pris: Kr 243,20 (pr 4.6.18).

Summer cocktails

Drinken serveres i et “Rocks-glass”, også kalt “Old Fashioned-glass” er et tradisjonelt whisky-glass, også brukt å servere cocktails som for eksempel Old Fashioned, hvor navnet er hentet fra.

Du trenger:

(1 rocks-glass)

  • 4 cl Lysholm No52

  • 2 cl yushuzu

  • 4 cl ferkspresset agurk

  • 3 cl sitron
  • 
1,5 cl sukkerlake
  • Agurkskiver til garnering

Sånn gjør du:

Skjær agurk i lange strimler. Shake ingrediensene og serveres i rocks-glass. Garner med strimler av agurk og isbiter.

SUKKERLAKE

Hell 1 liter kokende vann over 1 kilo sukker i en gryte, tilsett eventuelt 1/2 ts sitronsyre og rør til det blir en jevn, flytende væske. (Sitronsyre brukes for å hindre sukkerlaken i å krystallisere seg og fås kjøpt i dagligvarebutikker.)

Raspberry Beret

En herlig knallrød drink med Campari og bringebær, både friske, frysetørkede og bringebæreddik.

Bringebæreddik og frystetørket bringebær fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker.

Campari er en bitter – en søt og litt bitter drikk med godt sitrus, urte- og krydderpreg. Fås på VInmonopolet her: 

  • Campari
  • Varenummer: 1209902
  • Pris: Kr 199,90 (pr 4.6.18)

Summer cocktails

Du trenger:

(1 cocktailglass/coupe-glass)

  • 5 cl Lysholm No52

  • 1,5 cl Campari

  • 3 cl ferskpresset lime

  • 5 ferske bringebær

  • 1,5 cl sukkerlake

  • 1 ts bringebæreddik
  • Frysetørket bringebær 

Sånn gjør du:

Garner glasset med en kant av frysetørket bringebær. For at de tørkede bringebærene skal sitte fast, kan du ha litt sukkerlake i en lav vid skål eller asjett og dyppe glasset øverst langs kanten i laken. Deretter shakes og serveres drinken i cocktailglass.

Summer cocktails

Håper du fikk lyst til å prøve noen av disse spennende drinkene!

PS – Husk å stikke innom bloggen neste fredag også. Drinker hver fredag ettermiddag!

Marianne :)

 

 

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



1 Comment
  • Vanessa fra Sukhi

    13/07/2018 at 10:39 am Reply

    Hadde veldig lyst å smake på Ola Brumm eller blåbærturen!

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.