Hjem   Om meg   Kontakt
COCKTAILGUIDEN: Fremgangsmåter, ingredienser og komponering | Marianne de Bourg
35312
post-template-default,single,single-post,postid-35312,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

COCKTAILGUIDEN: Fremgangsmåter, ingredienser og komponering

Er du også en av dem som synes cocktails er gøy, men at oppskrifter, ingredienser og fremgangsmåter kan være uforståelige? For hva betyr egentlig å “shake” drinken, hvordan lages sukkerlake og hvorfor bruker vi eggehvite i noen drinker? 

For bartendere og spesielt interesserte er dette kanskje innlysende, men for oss dødelige som ikke helt har plukket opp bartendernes stammespråk, kan det bli en barriere for å lage drinker hjemme. Og det er jo synd!

Derfor får du her noen tips og triks til hvordan du kan komme ett skritt nærmere å bli en “proff” hjemmebartender.

drinks cocktails guide how to

Norgesmester i cocktails Stian Wehus gir oss en innføringen i hva som skal til for å mikse en god cocktail, og om vanlige ingredienser og fremgangsmåter.

Hvordan lage en god cocktail

Det å lage en god cocktail er en balansekunst mellom det sure, søte og bitre. Det hele har med å bygge opp en cocktail hvor komponentene enten går fint sammen, demper hverandre eller nøytraliserer hverandre. Syre nøytraliserer for eksempel sødme, som gjør at vi oppnår en balanse. Smakene blir svakere, men syrligheten blir ikke borte. På den måte får vi en god cocktail som verken smaker for mye av det ene eller det andre.

En cocktail bygges gjerne opp av 3 deler;

1. En base som ofte består av brennevin som Akevitt, Vodka, Whisky, Gin osv.

2. En tilsetning som lager aroma og smak i cocktailen; ferskpresset juicer, egg, fløte osv.

3. En tilsetning som lager en ekstra smaken i cocktailen, gjerne en likør eller liknende.

Ingredienser

Sukkerlake

Sukkerlake er en veldig effektiv måte å tilføre sødme i drinker, og kan enkelt lages hjemme. Hell en liter kokende vann over en kilo sukker i en gryte, tilsett 1/2 ts sitronsyre og rør til det blir en jevn, flytende væske. (Sitronsyre er nødvendig for å hindre sukkerlaken i å krystallisere seg og fås kjøpt i dagligvarebutikker.)

Tips: Sukkerlake holder seg godt i kjøleskap, så lag gjerne hele mengden, så har du til flere ganger.

Agavesirup

Agavesirup, blir ofte kalt agavenektar og blir utvunnet av agave-planten som dyrkes i Mexico, og brukes mye i cocktails. Den er ca. 25% søtere enn sukker og skal ha en lavere glykemisk index enn sukker. Noen mener dette er et sunnere alternativ enn sukker, men her strides de lærde.

[ Les mer om agave i Den store søtstoffguiden ]

Agavesirup fås kjøpt i helsekostbutikker og velassorterte matbutikker. Får du ikke tak i agavesirup kan du benytte enten honning eller brunt sukker.

Puré og ferskpresset juice

Dropp de konsentratbaserte juicene du kjøper på kartong i butikkene, lag heller en puré (frukt i foodprosessor) eller press din egen juice. Dette gir cocktailen en mye bedre smak. Pureer kan også fryses.

Eggehvite

Man bruker gjerne eggehvite i en cocktail for å få en flott skumtopp, i tillegg gir eggehvite en fyldigere munnfølelse. Eggehvite gir ingen smak, og kan for enkelthets skyld droppes for hjemmebartendere.

Fremgangsmåter

Shaking

Å shake en cocktail vil si at en bruker en cocktailshaker som man fyller med drinkens ingredienser og is, for så å «shake» eller riste. Dette gjøres for å kjøle den ned og i tillegg få mer luft i drinken. Ønsker man abkjølt cocktail uten luft, kan man røre cocktailen i et røreglass fylt med is, eller «bygge» den direkte i glasset.

Har du ikke en cocktailshaker, så kan du bruke et norgesglass eller lignende glass med tett lokk for å “shake” ingrediensene med is.

Du kan også blande ingrediensene på forhånd i ei mugge, for så å helle over is ved servering. Vil kanskje anbefale at man dropper eggehvite om man gjør det på denne måten.

Tørrshaking

Tørrshake er en term som brukes av bartendere og det vil si at man «shaker» eller rister cocktailen uten is i shakeren. Cocktails som inneholder eggehvite tørrshakes. Eggehviten piskes nemlig best og blir luftig når man shaker ved høyere temperatur enn om man putter i isbiter.

cocktail guide tips

Ble du inspirert?

Hvis du nå har lyst til å lage drinker som er litt mer avanserte, foreslår jeg min selvkomponerte Thai-cocktail med kardemomme og sitrongress-sirup eller Gin Fizz med agurk, lime og mynte.

Disse 10 fristende sommerdrinker er bare en anelse mer avanserte enn nybegynnernivå. Gode de også!

For deg som ennå ikke har ambisjoner om å lage kompliserte drinker etter å ha lest denne oppskrifter, er dette oppskrifter du bare må innom:

Enkle drinker med kun to ingredienser:

Da håper jeg du fikk litt inspirasjon til å lage cocktails. Søk gjerne på COCKTAILS øverst her i bloggen, der får du massevis av oppskrifter. 


Marianne :) 

 

Her er boka mi; KREATIVE BORD! som du kan lese om og bestille her:

Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.