Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Midtsommer, biltur, blomsterkranser og fine sommerbord
35283
post-template-default,single,single-post,postid-35283,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Midtsommer, biltur, blomsterkranser og fine sommerbord

I dag tenkte jeg tipse om midtsommerfeiring, blomsterkranser og borddekking til midtsommerfesten. (Og et tips om biltur til Sverige).

Sankthansaften er en ypperlig anledning til å spise, drikke, feire og pynte med blomster. Ikke alle nordmenn feirer sankthans, men alle svensker feirer midtsommer. Midtsommer er nemlig for svenskene som 17. mai for oss nordmenn, en dag med storslåtte feiringer over hele landet. Midtsommer er en høytid der man er sammen med gode venner, spiser tradisjonell mat og drikker godt og mye.

midsummer table by the sea

Foto: IKEA

I fjor var vi tilfeldigvis i Malmö nettopp på midtsommeraften. Butikkene stengte tidlig og overalt møtte vi folk i feststemning. Vi hadde ingen planer den kvelden og endte opp med å rusle litt rundt i sentrum. Det var temmelig stille og dødt, så i ettertid angrer vi på at vi ikke undersøkte hvor vi kunne benytte anledningen til å få med oss ekte svensk midtsommerfeiring. Skal du til Sverige denne helgen, bør du prøve å få med deg en av de store feiringene rundt om i landet.

Bortsett fra jul, er nemlig midtsommer den viktigste feiringen i den svenske kalenderen, og for noen svensker er denne dagen enda viktigere enn julaften. Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Dagen faller alltid på nærmeste fredag mellom 20. og 26. juni, og den dagen pyntes det med markblomster, maistangen heises og folk danser seg inn i sommernatten mens de skåler med snaps.

Hva med å reise på en midtsommerhelg i Sverige? Sørg for at du blir invitert til en svenske, ta del i en feiring i en by, på en campingplass eller i en park.

Foto: Bloomingville

Vi pleier å ta bilen og kjøre til Malmö, noe som er en sekstimers tur hvis man kjører uten stopp. Eller kanskje sju timer med diverse tisse- og spisestopp. Ja, det er en lang kjøretur, men en biltur kan være en fin form for ferietur. Som passasjer kan man jo bare slappe av og nyte. Spise, drikke og kose seg, lese blader og bøker, lese på iPad og sjekke ut Instagram. Sove litt innimellom…

Vi har også vært i Gøteborg flere ganger og det er jo en mye kortere tur. Ikke veldig mye mer enn tre timer fra Oslo-området, vil jeg tippe.

Jeg har faktisk laget en shoppingguide til Gøteborg: Mine 21 tips til shopping i Gøteborg, men om du skal ta turen til Sverige i midtsommerhelgen, må du lese her:

Bli med å feire midsommar!

Når:
Fredag 22. juni. (Opprinnelig 24. juni, men basert på kalenderåret feires midtsommer på fredagen mellom 20. og 26. juni.)

Hvor:
Skansen, offentlige parker, strender, hager, sommerhus; faktisk hvor som helst i Sverige så lenge det er utendørs. PS! Dalarna er spesielt kjent for sine tradisjonsrike midtsommerfeiringer.

Hvem:
Alle kan feire midtsommer! Store og små har det gøy denne dagen.

Hva med å ta en kjøretur på måfå? Ta med partner eller venn, mat og drikke. Kjør på magefølelsen, se hvor dere ender. (Dette er mitt tips nr. 1 i bloggposten 50 SOMMERTIPS ).

Mat og drikke til midtsommer

I Sverige er maten viktig på midtsommer-bordet. Det er vanlig å spise sild, rømme, gressløk, nypoteter, jordbær og bløtkake. Det stilles ofte i stand et stort sildebord som nytes i fellesskap, samtidig som det skåles i ulike sorter snaps. Det er øl og snaps som gjelder, og sammenlignet med akevitt er utvalget stort blant snaps. Hver skål har sitt navn og holder du ut 18 snapsglass er du dreven!

Sjekkliste for midtsommerfeiring:

  1. Gode venner
  2. Godt humør
  3. Sild, nypoteter, gressløk og rømme
  4. Jordbær og bløtkake
  5. Snaps
  6. Snapsviser
  7. Lyse sommerklær
  8. Regntøy (regn er ofte en gjenganger)
  9. Blomsterkranser
flower wreath for the hair or the table...

Foto: IKEA

En klassisk midtsommekrans med prestekrager, hundekjeks og grønt. Den gjør seg like bra på bordet som i håret…

Blomsterkrans i håret

I likhet med maistangen skal også håret pyntes med blomster til midtsommerfeiringen, en trend som vi har sett også her i Norge de siste årene. Sommeren byr jo på mange anledninger til å ikle seg en blomsterkrans. Å lage blomsterkrans er faktisk ikke så vanskelig heller, og det er en hyggelig og kreativ aktivitet man kan gjøre sammen.

Her ser du hvordan du lager blomsterkrans til håret.

DIY Bind blomsterkrans til håret

Foto: Mester Grønn

Som til sankthans dekoreres det også til midtsommersaften med fargerike markblomster.

Plukk markblomster til sankthans

Foto: House Doctor

Ifølge gammel folketro er midtsommernatten en magisk natt og det sies at hvis du legger 7 ulike blomster under hodeputen din den natten, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømme.

Å plukke syv slag markblomster og legge under puta gjør vi også på vår sankthansaften.

Markblomster i vase

Foto: House Doctor

Du kan selvfølgelig også sette syv slag markblomster i vasen.

Skal du pynte bord til midtsommer eller sankthans? Da kan du kanskje få inspirasjon fra dette vakre sommerbordet jeg dekket i en frodig hage:

INTERIØRTIPS - BORDDEKKING: Romantisk sommerbord med ulike kuverter

Det bare må bli stemning med sånne vakre og grønne omgivelser. Hvis du skal på hytta midtsommerhelgen, har jeg et annet bord som du bare må se:

table setting beach summer sea

Foto og styling: Marianne de Bourg

Er det ikke stemningsfullt? Dette sommerbordet dekket jeg på stranda med sjøens og strandens egne elementer. Helt gratis dekor funnet ute i naturen. Det er nok det fineste bordet jeg har dekket…

 

Bordet er fra boka mi; KREATIVE BORD! som du kan lese om og bestille her:

Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.

 

Ha en fin midtsommer eller sankthans og nyt denne herlige årstiden!
Marianne :) 

 

(Kilde: Visit Sweden)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits