Hjem   Om meg   Kontakt
15 fine ideer til sommerbord, sommerfest og sommerpiknik | Marianne de Bourg
34834
post-template-default,single,single-post,postid-34834,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

15 fine ideer til sommerbord, sommerfest og sommerpiknik

Sommerfesten er morsomt ute, men ofte i løpet av den norske sommeren må vi dekke innendørs. Da er det greit å vite at du kan gi gjestene dine følelsen av å befinne seg utendørs hjemme i egen stue. Her får du tipsene.
Med på kjøpet får du også fem fine tips fra et bord som faktisk er dekket ute. Det er lov å håpe på sol.

Fest på gulvet

Her har Indiska dekket til fest med puter på gulvet. Se så lekkert! Bordet er dekket inne, men vi får inntrykk av at festbordet er plassert utendørs. Det er lov å jukse litt.

creative table setting for your summer party

Photo: Indiska

Ikke nok stoler? Legg puter på gulvet og la gjestene sitte på disse isteden. Ikke så praktisk kanskje, men kan være en idé dersom gjestene er unge, maten er uformell og bordsettingen ikke varer så veldig langt uti de små timer. 

Lots of textiles, colorful and with different patterns

Photo: Indiska

Så fint med masse farger og mønstre! Litt forskjellige løpere på tvers over bordet, og puter med ulike farger og mønstre på et mønstret teppe. 

easy summer food

Photo: Indiska

Også asjettene er i forskjellige farger og mønstre. Farget glass til å drikke av og fargede krus som blomstervaser. Altså frodig bruk både av farger og mønstre. Måltidet som serveres kan spises med fingrene, og det er jo viktig at maten er enkel å spise når man sitter på gulvet. Det nytter liksom ikke med suppe…

Enkel fingermat til en sånn type borddekking er matmuffins. De kan fylles med alt, ja det du liker best. Restemat er også ypperlig! Pølser, salami, paprika, parmesanost, oliven, urter…er bare noen tips. Prøv min oppskrift på: Matmuffins med soltørkede tomater og fetaost. Den er lagd med lavkarbo bakemix. Kjapt, sunt og enkelt. Kan antagelig lages med vanlig brødmiks/matmuffinsmiks også.

Lomper eller fullkornswrap/tortilla er også grei mat å spise utendørs. Bruk skinke, smøreost eller annet pålegg i lompa eller tortillaen. Rull tett og del opp i biter.

Forslag til fyll av wraps, lomper og tortillas:

 • laks og salatgrønnsaker
 • tacofyll laget av karbonadedeig/kyllingkjøttdeig + salatgrønnsaker
 • falafel og hummus

En sunn og vakker dessert som er praktisk å spise, er denne desserten: granatepleparfait med chiafrø, yoghurt og honning.

Creative flower decor above party table

Photo: Indiska

Her er det hengt en girlander av glassvaser fylt med blomster over bordet. Så stemningsfullt! En mulighet, når man ikke har disse fine vasene, er å henge opp blomster opp ned. Velg i så fall noe som ikke visner så raskt. 

De blomstene som jeg har dårligst erfaring med at klarer seg uten vann er markblomster. De har alle små, sarte, med kronblader som raskt tørker inn. Prøv heller nellik og gerbera.

Brudeslør har også jeg brukt mye, de holder lenge. Roser også. Det er takknemlig blomster som klarer seg lenge uten vann. Løkblomster er heller ikke så avhengige av vann da de fra naturens side får næring fra løken. Prøv tulipaner, ranunkler, perleblomster o.l.

Jeg har også brukt orkidéer som dekor på festbord. Kjøpt planter som har mange blomster og klippet av én og én. De har holdt lenge.

Du kan også bruke potteplanter, for eksempel en eføy. Eukaluptus er en annen grønn plante/blomst som er fin og holdbar i avklippet tilstand.

5 fine ideer fra denne borddekkingen:

 1. Alternativ til stoler: Puter på gulvet istedenfor stoler.
 2. Ulike serviser: Asjetter i forskjellige farger og mønstre.
 3. Mønster-bonanza! Mønster på teppet, serviser og løpere.
 4. Blomster overalt! Blomster på bordet og over bordet, i krus og i små boller. 
 5. Enkel mat...som kan spises med hendene. Viktig når man sitter på gulvet.

Under et gammelt tre…

Og så til et bord som er dekket utendørs “på ekte”.

Summer table setting under a tree

Photo: Zara Home

Her er det dekket til fest under et fantastisk flott tre. Det er nok ikke så lett å gjenskape dette vakre miljøet, men ideen om å bruke trær, hekker og busker som en ramme rundt en borddekking er ikke så dum. Det skaper romfølelse og føles mer naturlig enn å sitte midt på en åpen plass. Man kan vel kalle det god feng shui, akkurat som når vi naturlig setter oss med ryggen mot en vegg, og at det føles naturlig å sette sengen med hodeenden mot veggen. 

colorful table setting outdoors

Også på dette bordet er det mikset ulike mønstre, både på duk, servise og servietter. Og det er brukt mye farger. Selv om vi liker en nøytral fargepalett inne, kan det være fint å bruke litt farger på borddekkingen utendørs om sommeren. Jeg er glad i en nøytral fargepalett og bruker gjerne den hele vinteren, men når våren og sommeren kommer, får jeg et sug etter farger. Gjerne varme farger som gult, rosa, rødt og oransje. 

Ikke så rart kanskje når kalde farger som blått og grønt virker dempende og beroligende, mens de varme fargene skal stimulere til mer aktivitet. I følge den gamle kinesiske innredningsfilosofien feng shui skal de varme fargene virke slik på oss:

Rødt skal virke aktiverende og utstråler varme, kjærlighet og utadvendthet. Oransje stimulerer til glede, utadvendthet, optimisme og aktivitet. Gult stimulerer tanker, kreativitet og glede. Rosa demper angst, stress og aggresjon.

Lese mer om farger og feng shui? Ta en titt her: Farger og feng shui.

5 fine ideer fra denne borddekkingen:

 1. Lag en ramme rundt bordet når du dekker utendørs. Bruk trær, hekker eller busker til å skape rom.
 2. Sitteplass til alle: Bruk det du har som sitteplass; en krakk, en benk, en gammel slitt stol…gjerne med puter.
 3. Ulike serviser: Asjetter i forskjellige farger og mønstre skaper et frodig og fint sommerbord.
 4. Mønster-bonanza! Også på dette bordet er ulike mønstre mikset. Mønster på duken, servisene og servietter.
 5. Enkel grønn pynt: Bruk en enkel gren fra et tre istedenfor blomster på bordet.

Juks deg til utendørs “feeling”

Også her er det jukset litt. Med fullt av grønne vekster plassert inntil bordet får man nærmest inntrykk av å sitte i en jungel.

summer table setting with green plants

Photo: Lagerhaus

Er vi inne eller ute? Her er det ikke et tre, men grønne planter som skaper romfølelse og en ramme rundt bordet. Sånn kan vi lett skape illusjon av å sitte utendørs! Her er flere grønne planter og blomster satt tett i tett ved enden av bordet. Det kan vi jo også gjøre hjemme; flytte det vi har av planter og blomster – og plassere dem ved bordenden. Enten på en skjenk, noen krakker eller småbord. Et annet borddekorasjonstips er å klippe av et enkelt blad fra en potteplante og sette i en vase. Vips har du en “gratis” blomst på bordet. Her har jeg skrevet litt mer om dette.

outdoor feeling with green plants

Photo: Lagerhaus

Her er det plassert en eføyranke langs midten av bordet. Det er superenkel og fin bordpynt. Det er bare å klippe av noen stengler (dette gjør dessuten planten fyldigere) og plassere dem langs midten som en bordløper. Se flere bord med eføy her: [Høstbord med eføy] [Julebord med eføy]

På dette bordet er det også brukt tekstiler med grønne planter på. Her kan du bruke bordbrikker, kjøkkenhåndklær eller stoffservietter. Det forsterker inntrykket av grønt og natur. En enkel måte å understreke temaet på. 

Jeg har flere ganger dekket bord med bruk av grønne potteplanter, blant annet et uformelt bord hvor jeg har brukt stikkende kaktus, grov jute og natutro gress. Det ble ganske morsomt. Tanken bak var at temaet passet til vennemiddag med fredagstaco eller tex mex-aften (mange oppskrifter her). Kanskje også til cowboytema og pølsefest, men det kan også være fint å bruke ideen til en sommerlig borddekking.

5 fine ideer fra denne borddekkingen:

 1. Grønt miljø: Samle sammen de grønne plantene du har og sett inntil bordenden.
 2. Grønn ranke: En eføyranke langs midten av bordet er superenkel og fin bordpynt.
 3. Mønster-bonanza! Også på dette bordet er ulike mønstre mikset. Mønster på duken, servisene og servietter.
 4. Glass med bukett: Fest en minibukett på glassene med en sløyfe.
 5. Bordkort med brudeslør: Lag enkle bordkort av merkelapper med små buketter.

Det var dagens inspirasjon. Deilige sommerbord med masse tips. Jeg skal selv dekke til fest neste helg og håper på fint vær, men skulle det bli regn skal jeg bruke noen av disse tipsene og skape utefølelsen inne. Jeg må huske å ta bilder!

Hvilke tips kunne du tenke deg til sommerens fester? Skriv i kommentarfeltet under!

Marianne :) 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.