Hjem   Om meg   Kontakt
Dot journaling og verdens fineste dagbok | Marianne de Bourg
34839
post-template-default,single,single-post,postid-34839,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Dot journaling og verdens fineste dagbok

Dagbokskrving, dot journaling, fargelegging, listeskriving og logger. Har du også fått dilla? 

De superpopulære bullet journal’s eller dot journal kalles på norsk punktjournal og er en form for notatbok med prikker (dots = prikker) istedenfor linjer. Dette gjør den mer fleksibel slik at man kan “innrede” den både som notatbok, almanakk, dagbok og som to do-liste.

Jeg har alltid vært en ivrig bruker av dagbøker og tidsplanleggere. Helt fra barneskolen hvor det startet med minnebøker. Senere ble det dagbokskriving og på 80-tallet ble Pusur-dagboka min absolutt favoritt.

Da jeg fikk barn selv var alt jeg fikk tid til minnebøker til ungene av typen “mitt første album”, men etter det har det vært Filofax i ulike størrelser og med ulike omslag. I år bruker jeg Filofax’ nye Heritage-modell i sort bøffelskinn, en kalender som er like fin i veska som når den ligger framme på skrivebordet.

Filofax-en min bruker jeg blant annet daglig til å gjøre en brain dump. Deretter spiser jeg frosker…..det vil si at jeg noterer jeg dagens ”3 frosker”, som betyr 3 ting jeg MÅ gjøre den dagen. Jeg skriver også ned ”3 frø”, som er frø jeg sår som kanskje vokser seg store. Altså på en måte starte noe som kan skape muligheter. Til slutt krysser jeg av oppgavene etter at arbeidsdagen er over, og meningen er å belønne meg selv når oppgavene er utført. Belønningen er et mål jeg har, men som jeg synes er vanskelig å få til. Selv om det bare er snakk om belønning type sette seg ned med en kopp te og et magasin.

Du kan lese mer om systemet jeg bruker her: 5 tips til hvordan du kan bruke tidsplanleggeren for å få en mer effektiv arbeidsdag

Jeg synes imidlertid det er vanskelig å få plass til alt i én journal, så nå har jeg begynt å bruke Filofaxen til jobbrelaterte oppgaver og avtaler, og dagboken Min bok til alt annet.

Her noterer jeg blant annet bursdager, treningslogg og helselogg, samt bruker den som en takknemlighetsjournal.

Denne boka er en planlegger med fleksible ukes- og månedesoversikter hvor du setter inn datoer selv. Det vil si at du kan like gjerne starte i mai som i januar. I tillegg har den egne sider for målsetting, vanelogger og takknemlighetslogger. Plass til å tegne mønster og fargelegge er det også.

Fordelen med de forholdsvis nøytrale punktene eller prikkene istedenfor linjer er at du enkelt kan tegne rammer og drodle, skrive loddrett og vannrett, og med store eller liten skrift.

Boka har takknemlighetslogger mellom hver måned, hvor det er satt av litt plass til å skrive én ting hver dag som har gjort dagen bra og som du er takknemlig for. I tillegg har jeg en egen notatbok (ja, enda én) hvor jeg prøver å få til å skrive inn 10 ting jeg er takknemlig for hver dag.

Om boka Min bok (fra forlaget):
Her får du almanakk, huskelister, mål og notatbok. Alt i samme bok. Du kan starte og ta pause når du vil i løpet av året. Sette deg dine egne mål og følg med på progresjonen. Du får utløp for din egen kreativitet med farger. Dette er boken du har med deg overalt.
Min bok – Din kreative planlegger av Camilla Løschbrandt koster kr 249 hos Cappelen Damm.

Mange av listene og loggene jeg har laget i min egen Min bok er inspirert av og hentet fra boka Lær Dot journaling:

Denne boka er et supert supplement til Min bok, siden det er satt av sider til egne logger, lister og annet. En fin bok er det også for å lære seg systemet dot journaling. Boka inneholder mange ulike måter å sette opp sin egen månedskalender på.

Om boka (fra forlaget):
En dot journal eller punktjournal er et system for å skrive ned alle de tingene du vil huske i én enkelt notatbok; ting som du vil eller må gjøre, ting du allerede har gjort og tanker/betraktninger – fra alle sider av livet ditt (arbeid, hjem, forhold, hobbyer osv.). 
Så: Har du lapper og huskelister, eller savner du innerst inne den gode, gamle syvende sansen? Liker du å planlegge, lage lister og nesten det aller beste – hake av på listen det som er gjort? Da er dette boka for deg.
Lær Dot journaling av forfatter Rachel Wilkerson Miller koster kr 299 hos Cappelen Damm

For meg er en bullet journal eller punktjournal en mellomting mellom huskeliste, avtalebok og dagbok. Og ikke minst et sted å notere ned lister. Jeg har alltid skrevet mye lister, men i bokform begynte min listeskriving for alvor med bøkene om Listelykke, som jeg har skrevet om før her.

listelykke_boktips

Boka Listelykke er en tekstbok om lister og rydding. Listelykke notatbok en notatbok for de som trenger en fiks ferdig listebok å fylle ut. Den inneholder maler for kalender og lister som du kan fylle inn og fargelegge. Sidene er prikkete her også.

Om bøkene (fra forlaget):
Lister kan hjelpe oss med å rydde opp både fysisk og mentalt. Når du skriver ned ideer, tanker og oppgaver i listeform, frigjør du både kapasitet og tid. Bruk listene i denne boken for å rydde opp for godt, strukturere jobb og studier, få oversikt over huskelister og gjøremål, over hjem og hage, ukemenyer og handlelister, familiens aktiviteter, sesonger og høytider, nye mål, ferie og fritid, ulike hendelser i hverdagen og din egenutvikling.
Bøkene om Listelykke finner du her

Det som også er gøy med punktjournaler er at de inneholder blanke sider hvor vi kan lage plass til fine binders, klistremerker, post it-lapper, og drodling med fine tusjer. Sånne ting som er midt i blinken for oss som aldri kan få nok notatbøker og pent kontorutstyr.

Her har jeg laget en collage med noen fine produkter jeg har funnet, som holder orden på notatbok-sakene.

  1. Lær Dot journaling av forfatter Rachel Wilkerson Miller koster kr 299 hos Cappelen Damm
  2. RISSLA oppbevaring til arbeidsbord, kr 98, Ikea. Hjelper deg med å holde skrivebordet fritt for småting som penner, linjaler, mobiltelefoner og minnepinner (USB).
  3. TJENA tidsskriftsamler, kr 49 / 2 stk, Ikea.
  4. Hand Lettering-sett med penner “4Metal Art” fra Faber Castell.
    Pigmentert, vannfast metallic tusj med høy lysekthet, ph-neutral. Pris pr. sett med 4 stk 1.5 mm, kr 149,90, Panduro Hobby.
  5. Min bok – Din kreative planlegger av Camilla Løschbrandt koster kr 249 hos Cappelen Damm.
  6. TJENA eske med lokk, kr 19, Ikea.

Forhandlere: Panduro Hobby, IKEA og Cappelen Damm,

 

Er det flere her som også elsker dagbøker, almanakker, fine notatbøker, og er ivrige på å skrive to do-lister…..?  Få høre!

Marianne :) 

Her er min egen bok om borddekking – KREATIVE BORD! Du kan bestille den her:

Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits