Hjem   Om meg   Kontakt
9 ulike typer bobler og rosé til 17. mai | Marianne de Bourg
34883
post-template-default,single,single-post,postid-34883,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

9 ulike typer bobler og rosé til 17. mai

Bobler og 17. mai hører for mange sammen, men valgmulighetene er mange. Det er jo så mye godt i glasset som passer ypperlig til 17. mai. Champagne eller Crémant? Cava, prosecco…eller kanskje velge rosé isteden? 

Her har jeg funnet fram til ni alternativer som alle passer til 17. mai, hver på sin måte. Alt fra rimelige bobler til 79 kroner og til mer eksklusive champagnevarianter. Smaksrike og rimelige alternativer som smaker nesten som champagne. Prosecco også selvfølgelig, samt et spennende italiensk alternativ til prosecco. Til slutt tok jeg med en rosé på boks som også passer godt til 17. mai-buffeten, spesielt om vi skulle få sommervarme på den store dagen.

Her får du tips enten du skal servere musserende til maten, ha champagnefrokost eller bare nyte en aldri så liten aperitiff på nasjonaldagen. Skal du ha champagnefrokost kan du lese mer om maten som passer til her, der jeg tipser om en romantisk buffé, en lett frokostbuffé, en eksklusiv meny og en tapas-buffé.

Håper du får noen gode tips!

(Priser er pr 15.05.18 / Foto: Magnor og produsentene)

Happy champagneglass fra Magnor / Foto: Magnor

1. Luksus med champagne

Om det er en dag i løpet av året man virkelig kan slå på stortromma, er det på nasjonaldagen. Champagne Louis Roederer er i følge champagne-eksperten Richard Julin en av Champagnes fire beste produsenter. Roederer skiller seg fra mange av de store champagneprodusentene fordi de bruker hele 70 prosent av druene fra egne marker i produksjonen.

Prisen på champagne fra Roederer rangerer fra 430 kr til 12.900 kr. Sistnevnte er garantert ikke for «hvermansen», men det gjør heldigvis ingenting når de rimeligere alternativene fra produsenten er vel så rike, balanserte og komplekse.

Champagne Louis Roederer

 • Kr 439,90
 • Varenummer6200801
 • Syre10,5 gram per liter
 • Sukker5,7 gram per liter
 • Alkoholprosent: 12%
 • Basisutvalget

2. Fremstilt etter champagne-metoden

Om du gjerne vil ha champagneopplevelsen, men synes ekte champagne kan ha noe stive priser, finnes det mange gode alternativer å velge mellom, for eksempel Pongracz og Pongracz Rosé som er fremstilt etter champagnemetoden og dermed har en litt gjæraktig champagnelignende kvalitet. Denne metoden gir komplekse resultater og lagringsdyktige viner som enkelt kan nytes alene eller til et lett måltid.

Pongracz har en fyldig smak med innslag av eple, gjær og nøtter, mens Pongracz Rosé er en kremete, frisk mousse med aromaer av mørke bær og gjærtoner. Med en pris på rundt 160 kr får du derfor mye godt for pengene.

Pongracz

 • Kr 159,90
 • Varenummer4651901
 • Syre6,1 gram per liter
 • Sukker8,4 gram per liter
 • Alkoholprosent12.5%
 • Bestillingsutvalget

Pongracz Rosé

 • Kr 169,90
 • Varenummer9637201
 • Syre6,0 gram per liter
 • Sukker9,4 gram per liter
 • Alkoholprosent12%
 • Bestillingsutvalget

3. Til under hundrelappen

Når målet er å nyte en god frokost er det aller viktigste at boblene du velger ut komplimenterer maten du disker opp med. Selv den dyreste og mest eksklusive champagnen kan kjennes feil om den ikke er ment å nytes sammen med det du serverer. Derfor kan en musserende med en rimeligere prislapp være like så god i kombinasjon med mat, dersom maten komplimenterer drikkens kvalifikasjoner.

Du kan derfor få en god musserende som virkelig fullbyrder frokosten til under en hundrelapp. Abbazia Moscato Spumante er en søt, musserende vin som går som hånd i hanske med norske jordbær som ofte er å se på både kaker og som en dessert i seg selv på nasjonaldagen. Sammen med søte småretter er denne vinen en sikker vinner.

Abbazia Moscato Spumante

 • Kr 79,90
 • Varenummer1156001
 • Syre6,2 gram per liter
 • Sukker86,0 gram per liter
 • Alkoholprosent6%
 • Basisutvalget

4. Prosecco som aperitiff

Eller fra samme produsent – en prosecco: Abbazia Prosecco Extra Dry er en fruktig prosecco med aroma av pære, drue og litt banan som passer svært godt til skalldyr og til dagens aperitiff.

 • Kr 124,90
 • Varenummer884401
 • Syre7,0 gram per liter
 • Sukker16,0 gram per liter
 • Alkoholprosent11%
 • Basisutvalget

5. Italiensk alternativ til prosecco

Vil du ha en matvennlig vin og et godt alternativ til prosecco? Da tar vi turen til Lombardia, som ligger helt nord i Italia og grenser mot Sveits. Det kjølige alpeklimaet gjør området perfekt for Pinot Nero druen. Her produseres det musserende vin av høy kvalitet etter Charmat-metoden, der annengangsgjæringen skjer i lukket tank før vinen tappes på flaske.

Tommasi Perla Appassionato Brut er 100% Pinot Nero fra egen vinmark i Lombardia. Vinen har en rund og innbydende smak og duft fra gule epler, sitron, mandel, melon, aprikos og mineraler. Frisk, tørr og fyldig.

Tommasi Perla Appassionato Brut


 • Kr 139,90
 • Varenummer: 5419601
 • Syre6,1 gram per liter
 • Sukker8,2 gram per liter
 • Alkoholprosent11.5%
 • Bestillingsutvalget

6. Crémant – nesten som champagne

Crémant er musserende vin fra Frankrike som lages etter den tradisjonelle metoden – den gjennomgår en annengangsgjæring på flaske, akkurat som i Champagne. I Frankrike er Crémant d’Alsace den klare favoritten, og når det kommer til musserende vin med en Appellation d’origine controlée er det kun Champagne det selges mer av.

Gustave Lorentz Crémant D’Alsace er laget av lik mengde Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Blanc. Lages etter samme metode som Champagne og lagres, avhengig av årgang i 16 – 24 måneder på bunnfall. Aroma fra epler, sitronskall, litt kjeks og urter. Fortsetter med litt mandel, honning og sitrus i smak. Frisk med god syre og struktur. Ren, elegant og tørr. Nydelig som aperitiff, til sjømat, lyst kjøtt og ost.

Gustave Lorentz Crémant d’Alsace Brut

 • Kr 176,90
 • Varenummer: 5540901
 • Sukker12 gram per liter
 • Alkoholprosent12%
 • Bestillingsutvalget

7. Rimelig Château champagne

Syd i Champagne ligger historiske Château de Bligny, der første vinstokkene ble plantet tilbake på 1200-tallet. Château de Bligny er den eneste druedyrkeren og produsenten i Champagne som har tillatelse til å benytte betegnelsen «Château». Champagne passer til alt, fra spekemat og røkelaks til aperitiff og dessert.

Champagne Marcel Pierre Brut har lys farge med en gyllen tone. Aroma av frukt og roser. En tørr champagne, med middels fylde og god frukt med hint av epler, sitrus og noe toast. En ung og frisk champagne. Ypperlig som aperitiff og til sjømat.

Champagne Marcel Pierre Brut

 

 • Kr 249,50
 • Varenummer: 125301
 • Sukker10,0 gram per liter
 • Syre6,0 gram per liter
 • Alkoholprosent12%
 • Basisutvalget

8. Spansk musserende – CAVA

Cava er beviset på at musserende vin verken må være jålete eller veldig dyrt. Desto mer du smaker på Cava, jo flere paralleller til Champagne finner du – men selv om mange har både kvalitet og stil som Champagne, er Cava er stort sett rimeligere. De mest brukte druene er Macabeo, Parellada og Xarel-lo og Chardonnay. For å kalle vinen cava må vinen ligge minst 9 måneder på bunnfall, og den må produseres etter Méthode Traditionelle, med annengangsgjæring i flaske.

Hola Cava Brut Pink er lyserosa i farge. Fin aroma av modne røde hagebær som jordbær og rips. Smak av både litt blomst og krydder. Rund, delikat, med god sødme og syre. 12 måneder på bunnfall. Druene er Xarel-lo, Macabeo og Pinot Noir. Foruten å være ideell som aperitiff, passer den sammen med fisk, skalldyr og matretter med lyst kjøtt. Hva med HOLA Cava Pink i glasset på 17. mai?

Hola Cava Brut Pink

 • Kr 132,50
 • Varenummer: 6292301
 • Sukker11,6 gram per liter
 • Syre3,8 gram per liter
 • Alkoholprosent11.5%
 • Bestillingsutvalget

9. Rosé til 17. mai-buffeten

Venter du gjester på nasjonaldagen og skal lage en klassisk 17. mai-buffet, er rosévin et godt valgt. Viña Maipo Rosé passer like godt til varme som kalde retter, til lyst kjøtt, kylling og fisk og gjerne til salater og oster. Den er også nydelig som aperitiff eller terrassevin, gjerne med friske jordbær til. Da venter vi bare på de lyse sommerkveldene – snart er de her!

Viña Maipo Rosé fra Central Valley, Chile er en forfriskende rosévin med duft av blomster og friske røde bær. Smak av nektariner, rød grapefrukt og snev av urter. Ung, frisk og fruktig med en behagelig mineralsk finish. Laget på utvalgte druer fra vingårder i Central Valley. 50% av druene er håndplukket og vinen er lagret på ståltank i 2 måneder. Druer: Syrah 50%, Cabernet Sauvignon 30%, Carmenere 20%.

Viña Maipo Mi Pueblo Rosé 2017

Ung, frisk og fruktig med bærpreg, lett sødme og fin avslutning.

 

 • Kr 329,90
 • Varenummer: 7344306
 • Sukker: 4,5 g/l
 • Syre: 5,0 g/l
 • Alkoholprosent: 12,5 %
 • Bestillingsutvalget

Håper du har fått noen gode tips,
Marianne :) 

Kunne du tenke deg boka mi? Du kan bestille den her:

Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits