Hjem   Om meg   Kontakt
17. mai-bord inspirert av bunad og norsk husflid | Marianne de Bourg
34512
post-template-default,single,single-post,postid-34512,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

17. mai-bord inspirert av bunad og norsk husflid

Nasjonaldagens flotteste bord pyntes i flaggets farger med vevde bunadsbånd og søljer. På nasjonaldagen hedrer vi Norge i rødt, hvitt og blått!

Hva passer vel bedre på nasjonaldagen enn et bord dekket på tradisjonelt vis i rødt, hvitt og blått. Et bord som bringer tankene til folkedrakter, norsk husflid, håndarbeidstradisjoner. Dette 17. maibordet dekket jeg til ukebladet Hjemmet for et par år siden, men det er like aktuelt i dag. Nasjonaldagen handler jo om tradisjoner, ikke sant!

(Tekst/foto/styling: Marianne de Bourg)

table setting for National Day

Bunadsbånd, smijern og søljer

Båndene som minner om bunadsbånd kommer i mange vakre farger og mønsterkombinasjoner, og er flott å bruke som borddekor. Ulike vevde pyntebånd føres av hobbyforretninger og stoffbutikker, men det kan også være ekstra morsomt å bruke bånd til egen stakk eller bunad som pynt på 17. mai-bordet.

Pyntebåndene som tilhører de norske bunadene våre koster fra en femtilapp for meteren for de rimeligste båndene opp til noen hundrelapper for de dyreste, og dette kan være verdt investeringen da de kan brukes på festbordet år etter år.

I tillegg til å bruke pyntebånd til borddekkingen både på 17. mai og på julaften, kan de også anvendes til konfirmasjonsbordet. Tenk også på hvor hyggelig det vil være å dekke bordet til konfirmasjon, med bunadsbåndet som tilhører konfirmantens bunad.

På mitt nasjonalromantiske bord brukte jeg også lysestaker som minner om smijern, som historisk sett har blitt brukt som redskap, men også til bruks- og pyntegjenstander som lysestaker, lampeføtter og åklebeslag.

Søljer har også fått plass på festbordet. Ubrukte barnsøljer som bare lå i smykkeskrinet ble tatt opp, pusset og festet på kubbelys. Det er jo så hyggelig når slike ting blir brukt.

Tips! Jeg dekket dette bordet med nye tekstiler og lysestaker, men minst like fint er det om gamle håndarbeider og staker får komme til heder og verdighet.

Red, white and blue table setting

Håndverkstradisjoner på mai-bordet: Bunadsbånd og smijernstaker, søljer og vevde løpere. For å gjøre nasjonaldagens bord ekstra feststemt, prøv å ta en titt i skuffer og skap. Se om det der finnes noe lignende som kan gjøre bordet ekstra staselig. Vevde bånd og broderier, hardangersøm og åklær. Det er bare å bruke fantasien.

Red, white and blue table setting

Denne oppdekkingen er like flott til champagnefrokosten, festmiddagen på 17. mai og til konfirmasjonsfesten til konfirmanten som skal feire den store dagen i ny bunad.

Traditional table setting for National Day

Den blå duken har fått følge av løpere i hvitt og blått. Denne løperen er ny av året, men tenk på at også gamle vevde løpere og åklær kan også brukes på maibordet. Her er båndet lagt på tvers mellom løperne, men dersom bordet ikke har løper, kan båndet legges på langs. Også dersom du bruker én lang løper langs midten av bordet.

TIPS! Bruk samme bånd på festbordet som på egen bunad.

Table setting, table decor, tablescape

Løpere og vevde bånd ligger her på tvers av bordet, men det er selvfølgelig ingenting i veien for å legge bånd langs midten av bordet, om bordet ikke har løpere. Her er det brukt rød musserende vin som passer både til champagnefrokost og til festmiddagen. Selv om flaggene glimter med sitt fravær på selve bordet, står de på vift i vinduet – og alt er som det skal på denne flotte dagen.

TIPS! Sett flaggene i en vase når toget er over.

Table setting with lovely muscari

Perleblomster (muscari) blomstrer gjerne i april-mai i sør, og litt senere i nord. Er du heldig å ha den i hagen nå, klipp av noen små stilker og bruk som bordpynt.

DIY Decor for candle holder

Her har jeg brukt Lumi lysestake i mattsort metall fra Holmegaard. Denne minner om smijern, men er av mattlakkert metall og kan minne om gamle smijernstradisjoner. Sett gjerne dine gamle smijernsstaker på mai-bordet.

Easy DIY decor for the table

På stangen til lysestaken tredde jeg søljelignende dekor på smykketråd; gullanheng som minner om filigransarbeide og hengende ”løv” i sølv. Materialene til ”søljene” er fra Panduro Hobby.

Table setting decor

Barnesøljer som ikke lenger var i bruk, men lå ubrukte i et smykkeskrin fikk komme til heder og verdighet igjen som dekor på de røde og hvite båndene på kubbelysene.

PS – Her tente vi lysene for fotoets skyld, men husk å være forsiktig med dekor i forbindelse med levende lys. Dekoren sitter på når gjestene setter seg ved bordet, men lyspynten må tas av før lysene tennes. Sett også lysene på lysfat eller annet som ikke kan ta fyr, og sett dem med ca 10 cm avstand.

DIY Drinking glass with ribbon

Jeg brukte også vevde bånd som dekor på vannglassene. Her fant jeg fine bånd med mønster i i rødt, blått og hvitt.

Rundt glassene festet jeg de smale båndene med dobbeltsidig tape. Enkelt å feste og enkelt å fjerne.

National costumes

Søljer er vakre smykker som fortjener å bli brukt. Mange har søljer fra fravokste barnebunader i skuffer eller skap. Ta dem gjerne frem og bruk dem på 17. mai.

Våre vakre håndverkstradisjoner er verdt å ta vare på!

Table setting with red roses

Dette er egentlig en oppbevaringskrukke til kjøkkenbruk, her er den brukt som vase for resten av rosene som ikke ble brukt sammen med hortensiaene.

Blue Muscari

Mange blomster som av blomsterforhandleren blir kalt blå er lilla, mens denne perleblomsten er så blå som den kan få blitt. Den gjør seg til 17. mai, da vi aller helst vil ha det rødt, hvitt og blått. Andre blomster i blått som kan pryde mai-bordet er blåveis, hortensia, ridderspore (delpihinium), blåveis og forglemmegei.

 

Ha en flott nasjonaldag!

PRODUKTER BRUKT PÅ BORDET:

Disse produktene brukte jeg på mitt 17. mai-bord.

 • Bestikket er gammelt
 • Blomster: Plantasjen
 • Bånd: Panduro Hobby
 • Duk: Kid Interiør
 • Løpere: Indiska
 • Fargede vannglass: Indiska
 • Servietter: Kid Interiør
 • Servise: Tilbords
 • Smykkeutstyr: Panduro Hobby
 • Vaser, mørke: Magnor/Til bords
 • Vase (glasset til rosene): Rosendahl
 • Vinglass: Holmegaard

FORHANDLERE

 • Holmegaard: 21 51 81 65, holmegaard-design.no
 • Kid Interiør: 31 00 20 00, kid.no
 • Plantasjen: plantasjen.no
 • Panduro Hobby: 69 36 45 00, pandurohobby.no
 • Rosendahl: 21 51 81 65, rosendahl-design.no
 • Tilbords: 55 39 23 00, tilbords.no

Håper du ble inspirert av borddekkingen,
Marianne :) 

Kunne du tenke deg boka mi? Du kan bestille den her:

Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits