Hjem   Om meg   Kontakt
Trenger grillen din en vårrengjøring? | Marianne de Bourg
34750
post-template-default,single,single-post,postid-34750,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Trenger grillen din en vårrengjøring?

Det enkleste er faktisk bare å holde grillen hverdagsren. Da slipper du den store rengjøringen før grillsesongen. Men du har kanskje heller ikke vært så flink til det…? I så fall kan du følge med her. I dag deler jeg nemlig gode tips til vårrengjøring av grillen.

Det beste tipset for å holde grillen ren hele tiden, er å rengjøre risten mens den fortsatt er varm, like etter at du har grillet. Da behøver du kun 10-15 sekunder på å børste risten ren (i motsetning til når grillen er kald). Hvis ikke du har rutine på det, trenger den kanskje en vårrengjøring nå.

(Foto: Weber)

Selv om grillsesongen hos oss allerede startet i påsken, har vi ennå ikke prøvd våre absolutt grillfavoritter, som du skal få tips om her. Jeg er blant annet svak for hjemmelagde kryddermikser og har laget min egen hjemmelagde kebab-kryddermiks og kebabsaus. Supergodt!

En annen favoritt er grillet andebryst-spyd med rosmarinmarinade. Vi har i grunnen alt for sjelden and, og dette var første gangen vi hadde dette kjøttet på grillen. Det frister til gjentakelse.

Kyllingspyd på grillen blir heller aldri feil og i hvert fall ikke med denne marinaden som vi er frekke nok til å kalle for verdens beste marinade.

Dette er våre tre grillfavoritter, alle supergode oppskrifter, som du bare MÅ prøve. :D

Men tilbake til grillen som ikke har blitt rengjort. Jeg har faktisk ikke visst hvordan grillen skal rengjøres før jeg fant disse gode tipsene til vårrengjøringen av gass- og kullgrill på nett fra Weber. Det er kanskje flere enn meg som ikke har rengjort grillen i år, så jeg legger dem ut her:

Kullgrill

Risten

 • Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under.
 • Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke grillrens.
 • Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye risten med oljespray av 100% naturlige ingredienser. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate.

Bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du “til bunns” i rengjøringen:

 • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
 • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe – for eksempel en Weber Grillskrape og skrap bunnen fri for smuss.
 • Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).
 • Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.
 • Skift ut dryppformen som du evt. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

Oppsamleren
Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

Lokket
Tørk grillen på utsiden med en mikrofiberklut oppvridd i såpevann, og gni godt slik at overflatene blir rene. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden – her hjelper det tynne fettlaget til med å isolere grillen slik at du får en bedre forbrenning når du griller.

Tips: Hvis du ønsker å beskytte grillen mot smuss, vær og vind, bør du dekke den med et trekk.

Gassgrill

Risten
Som på kulegrillen krever heller ikke rengjøring av grillristen på gassrill såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte.

Brennerrørene
Når grillen er kald, er turen kommet til brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester fra grillristen, da fettet tilstopper hullene i rørene. Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.

Tips: Det er en god idé å ha to grillbørster – én til brennerrørene, og én til risten, for eksempel Weber Grillbørste med bambushåndtak, eller Weber trekantet Grillbørste.

Bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen:

 • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
 • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen.
 • Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).

Oppsamlingsformen
Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å skifte ut aluminiumsformen og vaske holderen med såpevann.

Lokket
Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Er grillen ekstra skitten kan du bruke grillrens, som gir en flott og blank overflate. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller.

Da er du ferdig. Happy grilling!

Nå kan du prøve disse herlige grilloppskriftene:

FESTFINE PØLSER MED SPENNENDE TILBEHØR

TILBEHØRET TIL GRILLMATEN; SAUSER, DIPER OG SMAKFULLE MARINADER

Håper du kan bruke tipsene, og blir klar til å komme i gang med årets grilling,
Marianne :) 

Kunne du tenke deg boka mi? Du kan bestille den her:

Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.