Hjem   Om meg   Kontakt
Enkel og fantastisk god sommermeny! | Marianne de Bourg
34052
post-template-default,single,single-post,postid-34052,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Enkel og fantastisk god sommermeny!

Skal du ha gjester i dag? Her har du en herlig og sommerlig festmeny som garantert vil imponere gjestene.

I dag er det rømmegrøt og spekemat som gjelder. Lørdag 29. juli feires nemlig Olsok. Dette er dagen vi minnes Olav den hellige, og tradisjonen tro spiser vi gjerne rømmegrøt og spekemat. I følge MatPrat har spekematen har fått sin renessanse, og kan på mange måter bli omtalt som den norske fastfooden.

Spekemat kan enten tilberedes god tid i forveien eller kjøpes på butikken i forkant av dagen. En annen fordel med spekemat er at det holder seg godt selv om solen skinner. I selskap med rømmegrøten er det spesielt godt. Det er noe helt eget med den uslåelige kombinasjonen av søtt og salt.

Jeg har laget fem smakfulle retter med fenalår i ny drakt til smårettbordet. Alle rettene er veldig enkle å lage, de er lekre som fingermat på smårettbordet samtidig som de like gjerne kan brukes som forrett. 

Five recipes with Norwegian cured ham

Foto: Marianne de Bourg

Fem småretter med norsk fenalår

Skinke i mange varianter er gjerne fast gjest på smårettbordet og denne skinken behøver slett ikke komme langveisfra. Serrano- og parmaskinken kan mer enn gjerne erstattes med norsk fenalår.

Til alle smårettene brukte jeg fenalår fra Stranda som er ferdig oppskåret i jevne og pene små skiver.

 1. FENALÅR, PÆRE OG JARLSBERGOST
  Pære, Jarlsbergost og fenalår – tre ultranorske ingredienser som passer som hånd i hanske. Den friske og noe søte pæren er en god smakskombinasjon med fenalår.
 2. FENALÅR, TAFFELOST OG SALTE MANDLER
  Her kan du skolde mandler selv, men jeg brukte ferdige mandler fra en nøtteblanding. Eventuelt kan du bruke en eller flere typer salte nøtter i retten. Og du kan bruke hvilken som helst ost, men norsk kan den jo gjerne være.
 3. GRILLSPYD MED FENALÅR, MELON, MOZZARELLA OG BRINGEBÆR
  Melon og skinke er en god smakskombinasjon, men det er litt jobb å skjære melon i firkantede biter. Bringebær fungerer like bra, så dropp eventuelt melon til fordel for bringebær – for en kjappere og mer norsk variant. Biter av norsk ost, som for eksempel Jarlsbergost kan også brukes istedenfor den mindre norske mozzarella.
 4. FENALÅR, FIKEN OG BLÅMUGGOST
  Om du ikke er så glad i blåmuggost kan du velge en annen type, for eksempel skinkeost. Fiken er friskt, men ganske søtt, så her gjør det seg med en litt salt ost som balanserer.
 5. LOMPER MED FENALÅR, RØMME OG GRESSØK
  Her kan du også bruke lefser og kesam istedenfor lomper og rømme.

Detaljerte oppskrifter til alle rettene, kan du se her.

Hva slags vin til fenalåret?

Spekemat er mer eller mindre salt og fett enten råvarene er norske, italienske eller spanske. Salt mat demper fruktigheten i vinen. Det samme gjør fett, derfor må vinen ha høy friskhet. Saltet forsterker søtsmaken i vinen, og vinen virker ofte fruktigere og søtere enn den gjør uten mat til, skriver Vinmonopolet.

Jeg har tidligere anbefalt Giacosa Nebbiolo d’Alba 2014 til spekemat – en frisk Nebbiolo fra Piemonte. Vi brukte den til de fem smårettene. Den er nå utsolgt fra leverandøren, men spør gjerne om noe liknende på polet. 

Og sånn lager du rømmegrøten:

Rømmegrøt

Rømmegrøt kan du lage ganske enkelt fra bunnen av.

Du trenger
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt

Slik gjør du
1. La rømmen koke i ca. 5 minutter.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå å koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem. Ta av smøret med en skje, før du rører inn resten av melet og spe på med melken.
4. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Server med sukker, kanel og smøret fra rømmen.

Håper du ble inspirert!

– Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.