Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | 6 fristende sommeroppskrifter med rabarbra
33839
post-template-default,single,single-post,postid-33839,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

6 fristende sommeroppskrifter med rabarbra

Husker du den deilige sur-søte smaken av nyplukket rabarbra dyppet i en kopp sukker? Det er gode sommerminner.

Nå er vi midt i rabarbrasesongen og jeg har så lyst til å lage noe med denne sur-søte herligheten. Her har jeg funnet seks oppskrifter jeg synes virker fristende.

PS – Husk at for oss som ikke har en plante i hagen er de sprø stilkene å finne i dagligvarens frukt og grøntavdeling.

Rabarbramuffins med banan

Nydelige grove muffins som inneholder rabarbra og banan. En perfekt blanding av sødme og syrlighet som passer veldig godt i bakverk.

Oppskrift paa rabarbramuffins med banan

Foto: frukt.no

Dette trenger du:

  • 3 stk egg
  • 2 ss sukker
  • 1 stk moden banan
  • 2 dl sammalt hvete, fin
  • 2 dl hvetemel
  • 2 dl havregryn
  • 3 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts malt kanel
  • 2 dl valnøttkjerner
  • 3 dl kesam original
  • 2 dl solsikkeolje
  • 2 stilk rabarbra
  • 2 ss melis

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 grader.
  2. Skyll rabarbraen og del i biter.
  3. Lag eggedosis av egg og sukker.
  4. Bland inn olje og kesam og deretter resten av ingrediensene.
  5. Mos bananen og ha den i røra sammen med rabarbrabitene.
    Rør godt.
  6. Fyll ca. 16 muffinsformer 2/3 fulle. De vil heve seg, så ikke fyll helt opp.
  7. Stek muffinsene i ovnen i 25-30 minutter.
  8. Ha et melisdryss over rett før servering.

Rabarbra er også nydelig å kombinere med jordbær og mynte. En rabarbrapai kan lages på mange måter. For eksempel med en deilig touch av lakris!

Rabarbrasmuldrepai

Smuldrepai med rabarbra er en særdeles velsmakende og enkel måte å bruke rabarbraen på. Litt iskrem til smaker alltid godt.

Oppskrift paa rabarbrasmuldrepai

Foto: frukt.no

Dette trenger du:

Fyll:

  • 500 g rabarbra
  • 1 dl sukker
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts revet frisk ingefær

Smuldrelokk:

  • 2 dl brødrasp
  • 2 dl havregryn
  • 2 ts lakrispulver
  • 4 ss sukker
  • 10 stk hakkede valnøttkjerner
  • 80 g smør

Slik gjør du:

  1. Skyll rabarbraen og del den i biter.
  2. Bland sammen sukker og potetmel i en bolle. Ha i rabarbrabitene og den revne ingefæren. Bland godt sammen. Potetmelet hjelper rabarbraen til å holde på formen og fuktigheten.
  3. Ha rabarbraen over i en smurt paiform.
  4. Bland sammen de tørre ingrediensene til smuldrelokket. Skjær smøret i terninger og smuldre i smøret med rene fingre.
    Fordel “deigen” over rabarbraen.
  5. Stek smuldrepaien midt i ovnen ved 200 grader C i ca. 20 minutter til den er gyllen på toppen.
    Server gjerne med vaniljeis.Tips: Du kan også legge noen spiseskjeer med vaniljekrem over rabarbraen før du legger over smuldredeigen.

[ Flere oppskrifter med lakris: Lakristrøfler, lakrissjokolade på 1-2-3 og lakris- og bringebærmojito ]

Rabarbrapai med marengs

Søtt, syrlig, sprøtt og fløyelsmykt. Rabarbraterte med marengs er smaken av sommer og vil garantert gi deg og gjestene dine en finfin matopplevelse.

Oppskrift paa rabarbrapai med marengs

Foto: matprat.no

Dette trenger du:

Tertebunn:

  • 150 g smør
  • 350 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • ca. 3 ss vann

Fyll:

  • 1 kg rabarbra
  • 300 g sukker
  • 2 ss potetmel
  • Marengs:
  • 3 stk eggehvite
  • 1⁄4 ts salt
  • 225 g sukker

Slik gjør du:

1. Lag tertebunn først. Smuldre sammen smør, mel og sukker. Elt inn én og én eggeplomme, og spe med vann til fin fast konsistens. Pakk tertedeigen inn i plastfolie og sett den kaldt i 1/2 time.

2. Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Skjær vekk overflødig deig.

3. Skrell rabarbra og skjær den i 2-3 cm lange biter. Bland bitene med sukker og potetmel og fordel dem i formen. Stek terten ved 200 °C i ca. 30-40 minutter.

4. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

5. Server rabarbraterten med marengs på toppen. Har du en skibrenner eller crème brûléebrenner kan du brenne av marengsen litt slik at den får en fin lys brun farge.

Rabarbrasuppe

Rabarbra hører sommeren til. Lag en deilig rabarbrasuppe og server den med vaniljeis eller pisket kremfløte. Suppen smaker like godt kald som varm.

Oppskrift paa rabarbrasuppe

Foto: matprat.no

Dette trenger du:

  • 250 g rabarbra
  • 1 l vann
  • 200 g sukker
  • 11⁄2 ss potetmel
  • 1 dl vann

Slik gjør du:

  1. Vask og skrell rabarbra, kutt i biter. Kok rabarbra i vann og sukker til rabarbraen begynner å gå i stykker, ca. 5-10 minutter.
  2. Rør potetmel ut i kaldt vann til en jevn grøt og hell det i væsken i en tynn stråle, mens du rører godt. Kok opp. Avkjøles i kjøleskapet.

Tips: Hvis du har mye rabarbra i hagen kan du lage opp en del rabarbrasuppe og fryse det ned. Smaker like godt vinter som sommer.

Rabarbrachutney

Rabarbrachutney er et smakfullt og godt tilbehør til grillmat, som for eksempel grillet kjøtt fra kylling eller kalkun. Prøv da vel!

Oppskrift paa rabarbrachutney

Foto: matprat.no

(1 porsjon gir ca. 3 dl rabarbrachutney)

Dette trenger du:

  • 500 g rabarbra
  • 2 stk rødløk
  • 1⁄2 dl eddik, 7 %
  • 1 dl vann
  • 1 dl rosiner
  • 4 dl sukker
  • 1 ts malt ingefær
  • 1⁄2 ts malt nellik

Slik gjør du:

  1. Skyll rabarbra og skrell eventuelt grove stilker. Skjær den i biter. Skrell løk og skjær den i skiver.
  2. Bland rabarbra, løk, eddik, vann og rosiner i en gryte. Kok opp under lokk i ca. 10 minutter. Rør inn sukker og krydder. Kok chutneyen uten lokk på middels varme til den tykner, ca. 30 minutter.
  3. Hell chutneyen i glass og sett på lokk. Avkjøl.

Når rabarbrastilkene er unge kan de spises som de er, når de har blitt eldre og grovere i kjøttet er det fint å lage saft og syltetøy. Da tar du også med den gode smaken langt utover høst og vinter.

Jordbær- og rabarbrasyltetøy

Friskt sommersyltetøy med jordbær og rabarbra – slik bestemor laget det, og som smaker like godt på en skive brød som til kakefyll eller til vafler. Du kan også lage rabarbrasyltetøy uten jordbær.

Oppskift paa rabarbra-og-jordbaersyltetoy

Foto: frukt.no

Dette trenger du:

  • 1 kurv jordbær
  • 500 g rabarbra
  • 1 stk vaniljestang (kan sløyfes)
  • 400 g sukker

Slik gjør du:

Rens og skjær jordbær i to, rabarbraen i ca. 2 cm tykke skiver. Splitt opp vaniljestangen.

Legg jordbær, rabarbra og sukker lagvis i en kjele. Legg vaniljestangen mellom lagene. La kjelen stå på kjøkkenbenken en times tid så bær og rabarbra begynner å safte seg.

Kok opp, skru ned varmen og la syltetøyet småkoke til jordbær og rabarbra er mørt. Rør av og til så det ikke brenner seg i kjelebunnen.

Skum godt av, ta opp vaniljestangen og fyll syltetøyet på varme glass som skrues til med det samme.

Tips: Tilsett 5 hele rosépepper og du får et eget og pikant syltetøy.

Rabarbra og oksalsyre

-Vi får av og til henvendelser fra forbrukere som er redde for å spise rabarbra fordi den inneholder oksalsyre, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Enkelte sorter rabarbra inneholder mye oksalsyre, som finnes naturlig i mange planter. Det er svært liten risiko for å bli syk av oksalsyre, og det er eplesyren i rabarbraen som gir den gode smaken. Oksalsyre kan redusere innholdet at kalsium i kroppen, og små barn og ammende kvinner som trenger mye kalsium bør derfor ikke overdrive inntaket av rabarbra.

Dersom du allikevel er skeptisk til oksalsyren finnes det råd. Bruk de unge stilkene, og server rabarbra sammen med melk eller fløte – en god grunn til å lage rabarbrapai med vaniljekrem eller å servere is til den lune smuldrepaien. Små barn som koser seg med rabarbra kan få et glass melk til så er du på den sikre siden. Generelt kan vi med stor trygghet oppfordre alle friske mennesker til å nyte stilken rå eller varmebehandlet, men kast bladene, det er i bladene mesteparten av oksalsyren sitter.

Dyrk rabarbra selv

Det er mulig å kjøpe rabarbra i butikken, men har du en hage kan du også dyrke den selv. Rabarbra er en enkel plante, som kommer igjen år etter år. Kjenner du noen med rabarbra i hagen kan du be om en avlegger. Planten formeres lett ved deling av røttene. Rabarbraplanten har en kraftig rot hvorfra det vokser opp stilker med store blad. Det er disse stilkene vi spiser, og fargen varierer fra grønn til rødlig.

Mange har hørt at rabarbra ikke skal spises etter St. Hans, men det stemmer ikke. Du kan fint høste inn fra planten flere ganger i løpet av sommeren, men ikke skjær den helt ned mot slutten av sommeren, for da blir ikke planten like så sterk neste år.

Holdbarhet

Rabarbra har ganske god holdbarhet og kan holde seg i uker ved lav temperatur og riktig luftfuktighet. Du kan derfor høste stilkene mens de ennå er unge og ikke altfor grove. Holdbarheten kan også forlenges ved å pakke rabarbra inn i plast.

Tusen takk til frukt.no og matprat.no for lån av oppskrifter. Håper du ble inspirert!

– Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits