Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Fastelavnsboller med og uten gluten
33623
post-template-default,single,single-post,postid-33623,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Fastelavnsboller med og uten gluten

Fastelavn faller på søndag 26. februar i 2017

I februar er det tid for fastelavnsboller, fastelavnsris og karneval. Det er nok mange som skal bake fastelavnsboller denne helgen, så her er to varianter; én med og én uten gluten. 

Oppskrift fastelavnsboller glutenfrie

Foto og oppskrift: TINE

Fastelavnsboller

Denne oppskriften på nydelige kremboller, «fastlavnsboller», gir deg ca 16 lette og luftige hveteboller som du kan fylle med deilig krem og syltetøy. Et dryss av melis på toppen og de blir helt uimotståelige.

(16 stykker)

Du trenger:

  • 50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
  • 3 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller annen melk
  • 100 g TINE Meierismør
  • 100 g sukker
  • 500 g hvetemel (ca.)
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • 1 stk sammenvispet egg

FYLL TIL FASTELAVENSBOLLER

  • 3 dl TINE Kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl syltetøy

DRYSS VED SERVERING

  • 1 dl melis

Slik gjør du:

FASTELAVENSBOLLER

  1. Smelte smør. Ha i melk og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren.
  2. Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

UTBAKING OG ETTERHEVING

  1. Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutter.
  2. Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøl på rist.

FYLL TIL FASTELAVENSBOLLER

  1. Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Dryss litt melis over til slutt.

[ Prøv også: Oppskrift på litt sunnere fastelavnsboller ]

Glutenfrie fastelavnsboller med mandelfyll

Glutenfrie-fastelavnsboller-med-mandelfyll

Foto og oppskrift: Idun

(20 boller)

I disse glutenfrie bollene er det brukt mandelfyll som svenskene bruker i sine “Semlor”. Dette fyllet smaker også like godt i vanlige fastelavnsboller.

Du trenger:

  • 25 g gjær for søte deiger (fersk kvalitet)
  • 2 1/2 dl melk
  • 10 g fiberhusk
  • 70 g lys sirup
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 100 g smør, romtemperert
  • 1 stk egg
  • 500 g glutenfri melblanding

MANDELFYLL:

  • 200 g ODENSE Ekte Marsipan
  • 1/2 dl vann

KREM:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 2 ss melis til dryss på toppen av bollene

Slik gjør du:

  1. Løs opp gjæren i melken (ca. 30 °C), tilsett fiberhusken og la stå å svelle i ca. 10 minutter.
  2. Bland i resten av ingrediensene, men spar litt på melet til slutt så ikke røren blir for hardt. Rør deigen jevn og fin. Dekk bakebollen med et klede og la deigen hvile i ca. 30 minutter.
  3. Del deigen i to like store deler, og dele hver deigemne opp i like store deler og trill til boller. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Legg over et klede og hev bollene i 90-120 minutter.
  4. Forvarm ovnen til 250 ° C vanlig over/undervarme.
  5. Stek bollene midt i ovnen i 10-12 minutter og avkjøl på rist.
  6. Lag mandelfyllet ved å røre sammen revet marsipan og vann til en myk masse.
  7. Skjær av toppen på bollene. Fordel mandelmassen på bunnene og legg på pisket krem. Sett på lokket og dryss med melis.

TIPS:

Bollene kan fylles med eks. syltetøy eller vaniljekrem istedenfor mandelfyll.

[ Prøv også: Oppskrift på litt sunnere fastelavnsboller ]

Fastelavn faller på søndag  26. februar i 2017, 11. februar i 2018 og søndag 3. mars 2019. 

1 Comment
  • Kristin Koker

    25/02/2017 at 8:09 am Reply

    Hei Marianne, jeg vil bare tipse om at jeg synes det ser ut til å være mye mel i forhold til væske i den glutenfrie bollevarianten, så jeg anbefaler å holde tilbake ganske mye av melet, og ha oppi til deigen er passe. Glutenfri bolledeig bør mikses grundig i kjøkkenmaskin, og gjerne heve en liten halvtime i bakebollen før de bakes ut, da blir det lettere å trille fine boller. Ha en fin fastelavnshelg! Hilsen Kristin

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits