Hjem   Om meg   Kontakt
Bacon til hverdag og fest | Marianne de Bourg
33583
post-template-default,single,single-post,postid-33583,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Festfine baconretter

Det blir liksom aldri feil med bacon.   

Bacon har nærmest fått en kultstatus, og er definitivt et av de mest populære kjøttproduktene her til lands.

Tradisjonelt sett er bacon brukt sammen med egg til frokost, eller som en del av middagsretter og lunsjretter for å tilføre ekstra smak og tekstur. – Bacon gir nemlig den ultimate umamismaken, forteller kokk og matrådgiver i MatPrat, Magnus Tvedt-Øresland.

Umami er den femte grunnsmaken ved siden av søtt, salt, surt og bittert. Det kan være vanskelig å si akkurat hva umami smaker, men smaken er ofte beskrevet som en perfekt balanse mellom søtt og salt eller «smaken av noe godt».

En rett som toppes med bacon er god, nesten uansett hva det er, i alle fall om baconet er godt. Noen foretrekker det sprøtt, andre mykt. Det er en smakssak, men de fleste er enige om at bacon vil gi en ekstra smaksdimensjon. For eksempel som tilbehør til torsk eller andre fiskeretter.

[ Prøv: Helgrillet laks med BBQ-saus og bacon ]

Bacon blir oftest laget av sideflesk av svin, som blir skåret opp, før det saltes og røykes. Det brukes både tradisjonell røyk og flytende røyk, men i Norge er det flytende røyk som er mest vanlig. I flytende røyk blir komponenter som potensielt kan være skadelige fjernet.

Bacon som trendmat

– Vi ser at bacon er en del av trenden med god, trygg og smaksrik mat som vi stadig kommer tilbake til, ifølge Zondag. Et enkelt google-søk på bacon vil gi et kjapt innblikk i alt som finnes i bacon-verdenen og forbause de fleste.

Noe av årsaken til dette kan være saltbalansen som gjør at bacon passer like godt til en myk og mild avokado, som til en søt iskrem. Det fungerer som en smaksforsterker inn i mange retter, og tilfører sprø tekstur der det trengs. Selv om det vanligste er stekt bacon så kan man også bake og grille det. Det kan fungere som hovedrollen i en rett, eller brukes som den berømte prikken over i-en. Burgere, club sandwich og salater er typiske eksempel hvor baconet brukes som en smaksforsterker og for å bidra til tekstur.

[ Prøv: Linsesuppe med bacon og rotgrønnsaker ]

Nye kombinasjoner

– Når vi snakker om bacon er det ikke til å unngå å komme inn på noen av de nye bruksområdene vi ser, forteller Tvedt-Øresland. Fra å ha blitt brukt i tradisjonelle retter ser vi nå at baconet er i ferd med å innta en enda større rolle. Hva sier du for eksempel til en soft-is med baconstrø, kandisert bacon eller en deilig baconmarmelade til grillmaten? Jeg personlig syns kombinasjonen søtt og salt er spennende. Baconis, kandisert bacon og churros med bacon er noen av oppskriftene jeg liker best. Så er det jo veldig morsomt at man nå har begynt å servere egne drinker med bacon på!

[ Prøv: Den ultimate Bloody Mary med bacon-garnityr ]

Det er faktisk så populært med bacon at det er utviklet baconsmak på flaske, for de som ikke spiser kjøtt, som fortsatt ønsker smaken og følelsen av bacon, avslutter Tvedt-Øresland.

Her har du tre festfine retter med bacon:

Fylte jalapeños med bacon

OPPSKRIFTER Bacon til hverdag og fest

Foto: Matprat

Lyst til å servere noe spennende til gjestene dine? Her har vi fylt jalapeños med kremost og surret dem i bacon. Vi har beregnet to stk per porsjon. Perfekt å servere som snaks eller på tapasbordet.

(4 porsjoner)

Du trenger:

 • 8 stk jalapeño
 • 125 g snøfrisk naturell
 • 150 g bacon

Slik gjør du:

1. Del jalapeño i to og ta ut frøene.

For midlere smak: fjern både stilk og frø fra jalapeñoene.

2. Bruk en sprøytepose og fyll dem med kremost.

3. Surr dem inn i bacon. Stekes i 20-25 min på 225 °C, til baconet er gyllent. Legge gjerne de fylte jalapeñosene over på en tallerken med litt kjøkkenpapir for å la overflødig fett renne av.

Tips: Jalapeñoene kan også grilles. Bruk en grill med lokk. Legg dem på en varm grill på direkte varme, snu dem slik at du får en fin farge på baconet. Legg jalapeñoene på indirekte varme, og ha på lokket. De er ferdige etter ca. 20 minutter.

Baconmarmelade

Oppskrift på baconmarmelade

Foto: MatPrat

Marmelade slik du aldri har smakt den før – med bacon, tomater og chili blir det både søtt, salt og spicy. Perfekt topping til pølsa eller hamburgeren!

(1 porsjon)

Du trenger:

 • 1 stk løk
 • 1 stk rød chili
 • 2 båter hvitløk
 • 2 ss olje til steking
 • 200 g bacon i terninger
 • 1 dl lønnesirup
 • 1 ss brunt sukker
 • 12 ts sennepsfrø
 • 1 pakke cherrytomat (á 250 g)
 • 2 ss akevitt
 • 2 ss rødvinseddik
 • 14 ts salt
 • 14 ts pepper

Slik gjør du:

1. Finhakk løk og chili, riv hvitløk. Fres det i en kjele med olje til løken er blank.

Ta gjerne med en ekstra chili om du liker sterk mat.

2. Tilsett bacon i små terninger, og la blandingen frese på middels varme til baconet får en fin gyllen farge og begynner å bli sprøtt, 6-8 minutter. Rør om av og til slik at det ikke svir seg.

3. Ha lønnesirup, brunt sukker, sennepsfrø og cherrytomater i kjelen, og kok på middels varme til blandingen tykner, 5-10 minutter.

4. Smak til med akevitt, rødvinseddik, salt og pepper. Avkjøl marmeladen, og oppbevar den på glass.

Baconis

Vil du ha en spennende og morsom is kan du prøve denne baconisen. Toppet med sprøstekt bacon. Salt og søtt på en gang! Nam!

Oppskrift på baconis

Foto: Matprat

(8 porsjoner)

Du trenger: 

 • 150 g bacon i skiver
 • 1 ss smør til steking
 • 5 dl helmelk
 • 5 dl kremfløte
 • 10 stk eggeplomme
 • 200 g sukker

Til pynt:

 • 150 g bacon i skiver
 • 1 ss smør til steking

Slik gjør du:

1. Fres baconskiver i en varm stekepanne med smør til baconet er sprøtt. Legg det stekte baconet over på en tallerken med kjøkkenpapir slik at fettet renner av.

2. Ha det stekte baconet i en plastbolle eller boks. Hell på melk og fløte og sett bollen kaldt. La fløtemelken trekke smak fra baconet noen timer, gjerne over natten.

Hvor mye smak du får kan variere litt på hvor lenge du lar fløtemelken stå og trekke med baconet. Smak gjerne på melken underveis, og husk at smakene kommer enda mer frem når isen er kald.

3. Sil fløtemelken fra baconet. Hell fløtemelken i en kjele, kok opp, trekk kjelen av platen og la blandingen stå mens du pisker eggedosis.

4. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.

5. Hell fløtemelken forsiktig i en tynn stråle over i eggedosisen. Rør hele tiden.

6. Hell blandingen tilbake i kjelen, og la den stå på svak varme til den blir ca. 80 °C og begynner å tykne. Rør hele tiden, og se til at det ikke koker da kan blandingen sprekke. Sil blandingen og avkjøl den helt.

7. Kjør den avkjølte blandingen i en ismaskin til den har en kremete og fin konsistens. Har du ikke ismaskin, hell den avkjølte blandingen over i en egnet beholder, for eksempel en brødform, og sett den i fryseren. Rør jevnlig i blandingen under innfrysningen, ca. hver halvtime, slik at det ikke danner seg iskrystaller. La isen stå i fryseren til den er helt stiv, ca. 6 timer.

8. Skjær bacon i små terninger. Fres dem i en varm stekepanne med smør til baconet er sprøtt. Legg det stekte baconet over på en tallerken med kjøkkenpapir slik at fettet renner av. Kutt det stekte baconet i enda mindre biter.

Server baconis pyntet med sprøstekt bacon.

Tusen takk til MatPrat for inspirasjon og oppskrifter. Håper du ble inspirert!

– Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.