Hjem   Om meg   Kontakt
Mattrender 2017: Fleksitarianere og buddhaboller | Marianne de Bourg
33592
post-template-default,single,single-post,postid-33592,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mattrender 2017: Fleksitarianere og buddhaboller

Lurer du også på hvilke mattrender som blir populære i 2017? Å være fleksitarianer og spise buddhaboller er to av årets trender

Hvert år kårer Språkrådet nye ord som er blitt en del av det norske språket, og ett av disse ordene i 2016 ble fleksitarianer.

Nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere, de av oss som velger bort kjøtt, fisk, melk og egg innimellom eller nokså ofte.

– Vi ser en tydelig trend der flere ønsker å spise mer «miljøvennlig mat» som blant annet kan bety å redusere litt på kjøttmengden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

MATTRENDER 2017

Foto: frukt.no

Vi tar hensyn til miljøet

I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at 1 av 5 husstander nå praktiserer en kjøttfri dag i uken.Hele 45 % av befolkningen spiser vegetarretter minst en gang i uken eller oftere, og tendensen er økende, spesielt blant de unge. I aldersgruppen 18 – 25 år er det 22 % som spiser flere vegetarretter nå enn året før.Vi ser også i samme undersøkelse at 4 av 10 oppgir at de liker vegetarretter mindre godt enn kjøtt og fiskeretter. Det kan være fordi vi ikke er så trent i å lage god mat uten kjøtt og fisk. Vi trenger inspirasjon for å lære nye metoder og å bruke nye råvarer, som for eksempel linser og bønner, for å dekke behovet for proteiner. Det krever litt innsats i starten, men er slett ikke så vanskelig.

Vi henter inspirasjon fra alle verdens kulturer.

Trenden med mat en bolle startet her i landet med smoothie bowl i 2015 og ble spådd å være en årets store mattrender i 2016. En smoothie bowl er en tykk smoothie laget med mindre væske og pyntet med frukt og bær så den kan spises med skje, for eksempel til frokost. I fjor så vi både buddha bowl og poh-keh bowl (pokebolle på norsk) på de mest trendy spisestedene.

[ Prøv: 3 sunne (og sexy) smoothie bowls ]

Enkelt sagt er buddhabolle en stor bolle fylt med fargerike grønnsaker og bønner eller linser med en dressing på. Den skal være vegetarisk eller vegansk, men allikevel næringsrik og mettende. Proteinrike bønner og linser kombineres med grønnsaker. Du kan bruke de grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Gjerne i alle regnbuens farger.

Pokebolle kommer opprinnelig fra Hawaii og er en spennende variant som kombinerer råvarer som er kokt og rå, varme og kalde i samme bolle. Her inngår oftest fisk.

– Det flotte med alle disse bollene er at de er vakre å se på, de ser fristende ut og de smaker fantastisk, lover Toril Gulbransen, kokk og matfaglig ansvarlig i OFG. Hun har utviklet sine egne varianter med «bollemat» tilpasset norske råvarer og våre ganer.

Her er hennes beste tips til fargerike buddha-boller:

Regnbuebolle

OPPSKRIFT Regnbuebolle

Foto: frukt.no

Denne retten er en variant Bibimbap som er en typiske «bollemiddag» fra Korea. Risen er byttet ut med byggryn. I Korea er det vanlig å bruke rester i en slik bolle.

(4 porsjoner)

Du trenger:

  • 200 g byggryn
  • ¼ stk rødkål
  • 100 g brokkoli
  • 100 g grønne erter
  • 1 stk gulrot
  • ½ stk granateple

Sørg for at grønnsakene skaper mye farger!

Dressing:

  • 4 ss valnøttolje
  • 1 ss eplecidereddik
  • saften av 1 stk lime

Slik gjør du:

  1. Kok byggryn som angitt på pakken.
  2. Finsnitt rødkålen.
  3. Dypp brokkolibuketter i kokende vann og la det renne godt av.
  4. Tin fryste erter og skjær tynne strimler av gulroten f.eks. med en potetskreller.
  5. Bland ingrediensene til dressingen.
  6. Bland sammen alt og ha dressingen over.

Tacoinspirert buddhabolle

OPPSKRIFT Tacoinspirert buddhabolle

Foto: frukt.no

Tacoinspirert salatbolle eller buddhabolle er en middagsvariant som passer like godt til hverdags som til fest. Bønnene i tacosausen er proteinkilden i denne kjøttfrie retten.

(4 porsjoner)

Du trenger:

Tacosaus:

  • 8 stk finhakket frisk sjampinjong
  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • ½ stk finhakket rød chili
  • 4 stk finhakkede tomat
  • 285 g brune bønner (1 pakke)
  • 2 ts malt spisskummen
  • 1 ts chilipulver
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 stk stjerneanis

Grønnsakene:

  • ½ pk salatmix
  • ½ stk paprika (den fargen du ønsker)
  • 1 stk rødløk i terninger
  • 8 stk rød cherrytomat
  • 4 ss jalapeno
  • koriander
  • nachochips
  • 4 ss guacamole

Slik gjør du:

Til sausen:

  1. Fres alt i en stekepanne og bland inn krydder.
  2. La sausen putre i noen minutter. Blir den veldig tykk kan du tilsette litt vann.

Til servering:

  1. Legg salaten i bunnen av fire serveringsboller.
  2. Fordel alle ingrediensene hver for seg oppå salaten.
  3. Fjern stjerneanisen fra sausen før du legger den oppå salaten.
  4. Server buddhabollen med lune nachochips.

Pokebolle

OPPSKRIFT Pokebolle

Foto: frukt.no

En pokebolle er en Hawaii-inspirert middagsrett som gjerne serveres med rå marinert fisk over sushiris sammen med avokado, mango og vårløk. Super for deg som er glad i sushi, men som ønsker litt mer grønnsaker.

(4 porsjoner)

Du trenger:

  • 400 g ferdig kokt sushiris
  • 400 g lakseloin i tynne skiver
  • 1 stk mango i terninger
  • 1 stk avokado i skiver
  • 4 stk salatblad
  • 1 bunt finhakket vårløk
  • 4 ss ristede pinjekjerner
  • ½ stk finhakket rød chili

Ponzusaus:

  • 1 dl soyasaus
  • saften av 1 stk lime
  • 1 ss sukker
  • 2 ss riseddik
  • ½ stk finhakket rød chili
  • 1 båt hvitløk – finhakket
  • 1 dl finhakket frisk koriander
  • 1 ts revet frisk ingefær

Slik gjør du:

  1. Begynn med sausen. Bland sammen alle ingrediensene til ponzusausen og la den stå og godgjøre seg.
  2. Ha ris i bunnen av fire boller.
  3. Anrett mangoterninger, avokadoskiver og lakseskiver oppå risen. Dryss over finhakket vårløk, ristede pinjekjerner og hakket chili.
  4. Server pokebollene med ponzusaus.

Uansett hvilken bolle du vil starte med er dette sunn mat, som ser fristende ut og smaker godt. Prøv “bollemat” neste gang du skal ha gjester. Et trendy og spennende alternativ!

Tusen takk til frukt.no for inspirasjon og oppskrifter. Håper du ble inspirert,

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.