Tradisjonelt julebord til gløgg- og pepperkakefesten

Har du begynt å tenke på jul ennå? Jeg har allerede startet å dekke julebord, som seg hør og bør for en stylist.

Jeg har dekket et bord i samarbeide med Tilbords, hvor jeg fikk i oppgave å dekke et julebord i koselig stil med nisser og rødt. Tankene mine bak bordet er at det skal inspirere til gløgg- og pepperkakefest, og selvfølgelig til julens andre fester og sammenkomster. Håper du liker det :) Forslag til en spennende meny til gløggkvelden får du også.

PS – Bord og intervju av meg kommer litt senere på tilbords.no :)

002-marianne-dekker-julebord-for-tilbords

Hjemme hos oss går det mest i nøytrale farger og det er også slik jeg gjerne dekker bord til vanlig. Men i julen behøver det ikke være så minimalistisk. Bordet skal jo falle i smak hos alle generasjoner, og hos oss vil nok både barna våre og bestemor sette pris på et slikt julebord på julaften.

Jeg brukte fargene hvitt, sort og grått i tillegg til rødt. Det ble riktig så koselig, ble det ikke?

003b-julekrans-til-dor

Denne klassiske bærkransen fra Tilbords er utrolig fin både på ytterdør og på veggen inne. Her har jeg hengt den på vitrineskapet. Fint det også!

005-nisser-pa-julebordet

Denne søte nissen kommer i sett av tre stykker, den er også fra Tilbords. Jeg synes det var koselig å sette én på hver kuvert. Da får man selskap av sin egen lille nisse under måltidet.

007-julebord-med-nisseservise

Tilbords-serviset heter Holly og i bollen har lagt en juletrekule av papir.

007b-rode-julekuler-i-papir

Juledekorasjonene er selvsagt like fine på treet! De kommer i pakker med tre stykker.

008-mariannes-julebord-for-tilbords

Dette er faktisk ikke en duk, men et kelimteppe. Jeg syntes det gjorde seg så godt med litt grov struktur og mønsteret i sort, grått, rødt og vinrødt til nissetemaet.

008a-drammeflaske-fra-holmegaard

En klassisk juleflaske fra Holmegaard er fast takst på bordet hos oss i julen. For akevitt må det jo være, selv om vi ikke spiser ribbe.Jeg synes det er morsomt å blande gammelt og nytt på bordet. De gamle røde glassene har jeg lånt av svigermor.

008b-bord-dekket-med-holly-servise

Dette er virkelig verdens enkleste i-siste-liten-pynt. Grov hyssing, litt grønt fra julebuketten og en kongle pynter servietten på 1-2-3. Jeg brukte så lite at det ikke synes at det stjålet litt fra buketten. Her kan du også bruke en julekule, eller blomster i stedet for grønt.

Meny til gløgg- og pepperkakefest

Har du lyst til å servere gløgg, men synes det er litt kjedelig med det tradisjonelle tilbehøret rosiner, mandler og pepperkaker?

Her er tips til hva du kan servere til gløggfesten:

  • Gløgg (oppskrift)
  • Pepperkaker
  • Brie med gløggmarmelade bestående av rødvin og svisker (oppskrift)
  • Brie med valnøtter og lønnesirup
  • Pepperkaker og blåmuggost
  • Tørket frukt og nøtter, jeg serverte tørkede tranebær
  • Pepperkakekonfekt (oppskrift)
  • Kaffe
  • En god likør
  • Og skivede mandler får være med…

008c-juleglogg-pa-julens-bord

Gløggen serverte jeg i Sabor støpejernsgryte fra Tilbords. Den er såå fin å sette rett på bordet. Holder gløggen lenge varm gjør den også.

I min gløgg brukte jeg hjemmelaget pepperkakekrydder istedenfor hele krydder. Det er lettvint og det er et smart når du som meg, helt har glemt å kjøpe hele krydder. Oppskrift på pepperkakekrydderet ligger sammen med gløggmarmeladen litt lenger ned.

Hjemmelaget rødvinsgløgg med pepperkakekrydder

(Oppskriften rekker til nesten 2 liter gløgg)

  • Skallet av en vasket appelsin, gjerne økologisk
  • 7,5 cl rød juice/saft (druejuice, granateplejuice el.l.)
  • 2-3 ss sukker (jeg brukte Sukrin+)
  • 1 ts pepperkakekrydder
  • 1 dl rom, gjerne mørk/lagret
  • 1 flaske rødvin

Slik gjør du:

  1. Vask appelsinen og riv skallet på et fint rivjern.
  2. Varm opp juice/saft, sukker/sukkererstatning og krydder.
  3. La trekke i 5 minutter.
  4. Ha i rom og rødvin, og varm eventuelt opp.

009-glogg-og-pepperkaker-pa%cc%8a-julebordet

Hjemmelaget marmelade er godt tilbehør på ostefatet. I denne oppskriften er det brukt svisker som smaksettes med klassisk gløggkrydder. Den passer perfekt til lagret ost og knekkebrød. Og til gløggkveld.

I originaloppskriften er det brukt 1/2 pose pepperkakekrydder fra Santa Maria. Her erstattet jeg dette krydderet erstattet med mitt hjemmelagde pepperkakekrydder.

Ingredienser:

  • 250 g svisker
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl vann
  • 0.5 dl sukker (Jeg brukte Sukrin Gold)
  • ca 1 strøken ss pepperkakekrydder

Pepperkakekrydderet:

(Det er nok til én porsjon gløggmarmelade og én porsjone pepperkakedeig :)

  • 3 ts malt kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt kardemomme

Slik gjør du:

  1. Skjær sviskene i mindre biter.
  2. Kok opp vin, vann, sukker og gløggkrydder.
  3. La blandingen koke ned til halvparten av væsken, tilsett deretter sviskene.
  4. La marmeladen koke til passe tykk konsistens. Tenk på at den stivner ytterligere når den avkjøles.
  5. Smak til om du trenger mer krydder.

 Oppbevar marmeladen i en tett boks i kjøleskapet.

Oppskriften er fra Santa Maria.

010-tilbehor-til-gloggfesten

Her serverte jeg nøtter, ost og pepperkaker til gløgg. Enkelt og dekorativt. Og veldig godt. Jeg helte litt FiberSirup (søtningsmiddel) over, men har du lønnesirup er dette også veldig godt. 

Blåmuggost er forresten også en klassisker til pepperkaker. Den bryter litt med det søte.

011-oppskrift-pa-pepperkakekonfekt

I tillegg lagde jeg pepperkakekonfekt. Det er rett og slett klassiske sjokoladetrøfler rullet i pepperkakesmuler.

Har du pepperkaker til overs? Kanskje noen som ikke hadde så fin form? Da kan du knuse dem fint og bruke dem i pepperkakekonfekten.

Slik lager du dem:

Pepperkakekonfekt

(ca 30 stk)

  • 250 g mørk sjokolade (minimum 55 % kakao)
  • 75 g smør
  • 1 / 3 l kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • 2 ss lys sirup
  • Litt smeltet sjokolade til dypping
  • Pepperkakesmuler til pynt

Slik gjør du:

  1. Hakk sjokoladen fint. Del smøret opp i små terninger. Ha sjokoladen og smøret i en bolle.
  2. Kok opp fløten sammen med en skrapet vaniljestang og sirup. Hell fløteblandingen over sjokolade og smør. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres med små bevegelser i midten. Rør forsiktig til glatt og jevn rør. Avkjøl røren i kjøleskapet..
  3. Etter noen timer kan massen formes til små kuler av deigen med hendene. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull dem forsiktig i pepperkakesmuler. Sett kulene på et brett og sett det i kjøleskapet. Når kulene er stivnet kan du legge dem i en boks.
  4. Oppbevar pepperkakekonfekten kjølig.

Oppskriften har jeg fått fra Opplysningskontoret for Brød og korn.

012-pynte-julebord-til-gloggfest

Og pepperkaker må selvsagt være med. På det gamle etasjefatet hadde jeg også tørkede tranebær. Dette er syrlig og frisk snacks til alt det søte. De heter Just Cranberries og jeg kjøpte dem på Meny.

 

001-marianne-de-bourg

Da er det bare å ønske velkommen til bords :)

Håper du ble inspirert!

– Marianne

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen: