Hjem   Om meg   Kontakt
Drikke til fårikål? Prøv bayer! | Marianne de Bourg
32875
post-template-default,single,single-post,postid-32875,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Drikke til fårikål? Prøv bayer!

Fårikålens dag feires siste torsdag i september hvert år, og til god mat bør det følge god drikke. Sigrid Strætkvern, som har skrevet boken «Øl med kniv og gaffel», har sin helt klare favoritt til Norges nasjonalrett, nemlig en «toppet bayer».

– Siden lam har kraftig, rik smak bør du ha sødme og smaksrikdom i ølet du drikker til maten også, sier Sigrid Strætkvern, som er ølekspert og har tittelen stemningsskaper i Ringnes.

(Kilde og foto: Ringnes)

drikke-til-faarikaal-tips

– Den tradisjonelle fårikålen er ganske fet. Den tilberedes i dag ofte på lam, men noen foretrekker fremdeles å bruke det litt strammere, syrligere sauekjøttet. Uansett passer det godt med et øl som både har god sødme og litt bitterhet. Med en «toppet bayer» – en 50/50 blanding av bayer og pils får man det beste fra to verdener; friskheten og bitterheten fra pilsen, og sødmen fra bayeren, sier Sigrid.

Hvis man vil være litt mer tradisjonell er en god bayer aldri feil til fårikål, men det finnes også andre alternativer som kan være spennende og velsmakende, ifølge øleksperten.

– Nordmenn har de siste årene fått øynene opp for IPA (Indian Pale Ale), et øl som i heller ikke trenger å være feil med fårikål. Et særtrekk ved IPA er at den har mye humlebitterhet, men det finnes også varianter som er mer moderate i bitterheten og disse vil være et valg som kan passe lammekjøtt godt, sier Sigrid.

For den som virkelig har lyst til å eksperimentere litt så forslår Sigrid å oppsøke Vinmonopolet.
– Som sagt er fårikål ganske fett, og både humlebitterheten og alkoholen i ølet er med på å bryte opp fettsmaken og rense munnen. Et litt alkoholsterkt pilsnerøl, en engelsk bitter eller en belgisk klosterøl er også veldig spennende øl, som kan gi en helt ny dimensjon til den tradisjonelle fårikålmiddagen, avslutter Sigrid.

SIGRIDS TIPS til KOKKEN:

  • Bayer egner seg svært godt i matlaging. Bytt ut vannet med bayer når du skal koke fårikål hjemme. Vannet fra kålen vil blande seg med ølet og du vil få en nydelig kraft!
  • Retter med øl bør koke i 2,5 – 3 timer for at humlebitterheten skal forsvinne – og med lang koketid blir fårikålen perfekt.

Les også: 

Håper du ble inspirert!

– Marianne

PS – Jeg blir glad om du liker bloggen på Facebook :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.