Hjem   Om meg   Kontakt
De 10 beste sommersalatene | Marianne de Bourg
32208
post-template-default,single,single-post,postid-32208,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

De 10 beste sommersalatene

En lekker salat passer til enhver anledning, enten som tilbehør eller egen rett. Server en god og fristende salat i sommervarmen. Det er en sikker vinner.

En salat passer til enhver anledning, enten som tilbehør eller som egen rett. Du kan lage salat på utallige måter. Det er lett å gjøre salaten spennende. Bruk sesongens råvarer hvor mangfoldet er stort. En av de største salatprodusentene våre, Gjermund Kristoffersen på Elstøen Gartneri på Røyse ved Tyrifjorden, dyrker nærmere 40 forskjellige sorter salater. Gå på oppdagelsesferd i salatdisken neste gang du er i butikken.

– Du trenger ikke oppskrift for å lage god salat, forteller matfaglig ansvarlig i OFG Toril Gulbrandsen. I prinsippet kan alt brukes. Skal du planlegge en spennende salat er det lurt å tenke på å kombinere noe sprøtt, noe syrlig, noe mykt, noe salt og noe søtt. Både smak og konsistens er viktig for den totale opplevelsen.

– Alle typer grønnsaker smaker godt i en salat. Det gjør også frukt og bær, nøtter og bønner i tillegg til andre ingredienser du måtte ønske å ha i salaten din. Det er viktig å ikke drukne salaten i dressingen. Den skal bare fukte salaten, sier hun. En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje eller valnøttolje, litt sitronsaft, balsamico eller en annen eddik og noen hakkede krydderurter, eller du kan basere den på lettrømme, kesam eller yoghurt.

(Alle foto og oppskrifter: OFG)

1. Mesclum-salat

En velsmakende grønn salat med ulike salatsorter kan serveres som tilbehør til de fleste retter og smaker utmerket med en deilig sennepsdressing.

mesclum-salat-blandet-salat

INGREDIENSER

4 porsjoner
½ stk rød lollo salat
100 g ruccula
½ stk romanosalat

Dressing:
3 ss olivenolje
1 ss vineddik
1 ts dijonsennep
1 båt presset hvitløk
½ ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

  1. Dette er bare et forslag til salatsorter du kan bruke i denne salaten. Her står du fritt til å benytte de sortene du ønsker.
  2. Riv salaten i biter, fjern grove stilker. Salaten skal rives – ikke skjæres! Legg salaten i en bolle.
  3. Rist ingrediensene til dressingen godt sammen og hell over salaten rett før servering. Vendes slik at dressingen blir jevnt fordelt.

2. Salat med jordbær, melon og avokado

Søt frukt eller bær i salater tilfører det lille ekstra. Her har vi brukt jordbær, men nektarin, druer, ananas og epler smaker også kjempegodt.

salat-med-jordbar-melon-og-avokado
INGREDIENSER

4 porsjoner
1 stk isbergsalat
1 pk ferdigkuttet salatblanding
1 kurv jordbær (500 g)
1 stk avokado
½ stk honningmelon eller annen sukkermelon
1 stk mozzarella
100 g parmaskinke
Vinaigrette:
1 ss balsamicoeddik
3 ss olivenolje
1 ss sennep
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

  1. Vask og tørk salaten og riv den i passe store biter. Skjær jordbær i to. Skjær opp avokado og melon i passe store terninger. Riv mozzarellaen i små biter.
  2. Bland balsamicoeddik, olivenolje, sennep, salt og pepper sammen til en vinaigrette og vend den inn i salaten.
  3. Anrett salaten sammen med parmaskinken.
  4. Server salaten med godt brød til.

3. Sommersalat med mye godt

En salat kan også være et komplett måltid. Her den ultimate sommersalaten bl.a. med nypoteter, spekeskinke og sukkererter. Enten du sitter i hagen, på verandaen eller nede ved brygga, så er denne salaten perfekt til late sommerdager.

sommersalat-med-mye-godt-i

INGREDIENSER

4 porsjoner
10 stk nypotet
10 stk sukkererter
1 stk rødløk
4 stk salatblad
5 stk reddik
10 stk rød cherrytomat
1 stk mozzarella
200 g spekeskinke
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
1 ts pepper
6 blad frisk basilikum til pynt

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene møre. Skyll og rist godt av salaten.
  2. Del potetene i to, skjær rødløken i tynne ringer, snitt sukkererter i mindre biter, skjær reddiker i tynne skiver og del cherrytomatene i to.
  3. Anrett alt sammen på et stort fat eller i en romslig bolle. Riv mozzarellaen i biter og legg de på sammen med ruller av spekeskinke like før servering.
  4. Drypp over olivenolje, dryss over litt maldonsalt (eller annet gourmetsalt), nykvernet pepper og basilikumblader.
  5. Serveres med godt brød til.

4. Salat nicoise

En klassiker fra Nice og den franske riviera. Mettende, fargerik og klassisk som kan serveres som hovedrett, forrett eller en frisk lunsjrett.

Salat nicoise
INGREDIENSER

6 porsjoner
2 stk hjertesalat (annen salat kan brukes)
1 stk slangeagurk i små biter
10 stk rød cherrytomat delt i to
1 stk rødløk i tynne ringer
4 stk kokt potet i skiver
20 stk sorte oliven
10 stk reddik i skiver
3 stk smilende egg
1 boks hermetisk tunfisk i olje
6 stk ansjosfileter

Dressing:
1 ss dijonsennep
1 båt hvitløk
saften av ½ stk sitron
2 dl olivenolje
salt og pepper
100 g aspargesbønner – forvellet i ett minutt

Fremgangsmåte

  1. Legg ingrediensene til salaten på et stort fat sammen med hjertesalat revet i passe biter. Del eggene i båter og legg over salaten og pynt med ansjosfileter.
  2. Bland sammen dressingen og smak til. Hell dressingen over ved servering.
  3. Godt brød er deilig til salaten.

5. Bulgursalat

En god og mettende salat med spennende smaker av spisskummen, fetaost og oliven. I stedet for bulgur kan du bruke couscous eller ris i denne salaten.

bulgursalat

INGREDIENSER

4 porsjoner
2 dl kokt bulgur
1 ts malt spisskummen
salt og pepper
1 stk rødløk
1 pk friske sukkererter
150 g fetaost
20 stk sorte oliven
10 stk rød cherrytomat
Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell
¼ stk slangeagurk
2 båt hvitløk – knust
salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Kok bugur etter anvisning på pakken og avkjøl. Rør inn spisskummen, salt og pepper.
  2. Skjær sukkererter i biter og bland med bulguren sammen med løkbåter, fetaost, oliven og tomater delt i to. Har du ikke sukkererter, kan du bruke grønne bønner.
  3. Rør sammen ingrediensene til tzatzikien og smak til med salt og pepper.
  4. Server tzatziki til salaten – gjerne med fersk baguett.

6. Bringebærsalat med avokado og kamskjell

Vakker og spennende salat med bringebær, avokado, rødløk og kamskjell og som er ideell som forrett.

bringebarsalat-med-avokado-og-kamskjell
INGREDIENSER

4 porsjoner
12 stk kamskjell
1 pk småbladet salat
125 g bringebær
2 stk avokado i skiver
½ stk rødløk i ringer
1 ss valnøttolje
1 bunt finhakket frisk gressløk

Dressing:
saften av 1 stk sitron
2 ss flytende honning
2 ss bringebæreddik (eller epleeddik)
2 ss olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Ha salt og pepper på kamskjellene.
  2. Varm olje i en stekepanne og stek kamskjellene raskt på hver side.
  3. Skyll og tørk salaten.
  4. Del avokado i to og fjern steinen. Fjern skallet og skjær avokadoen i pene skiver.
  5. Legg en neve småbladet salat på 4 tallerkener. Legg på skiver av rørløk og avokado. Legg på bringebær.
  6. Bland sammen ingrediensene til dressingen.
  7. Legg de stekte kamskjellene på salaten og drypp over dressing og finhakket gressløk rett før servering.

7. Gresk salat

For mange er gresk salat et herlig ferieminne, og salaten lager du lett selv. Den passer til omtrent all slags mat, også som en egen liten smårett med godt brød til.

gresk salat

INGREDIENSER

4 porsjoner
4 stk tomat i skiver
1 stk rødløk i ringer eller båter
1 stk slangeagurk i skiver
20 stk sorte oliven
200 g fetaost
1 ss hakket frisk timian
2 ss olivenolje
1 ss grovt havsalt
saften av ½ stk sitron

Fremgangsmåte

  1. Del tomater i skiver, rødløk i tynne båter eller ringer og agurk i halve grove skiver. Fordel på tallerken og legg over fetaost i biter og sorte oliven.
  2. Strø over frisk hakket timian og hell over god olivenolje.
  3. Drypp over sitronsaft og strø på grovt havsalt til slutt. Server med brød til.

8. Kremet brokkolisalat

En frisk og spenstig salat med brokkoli, rødløk, pinjekjerner og rosiner, og med en deilig kremet dressing. Salaten passer godt f.eks. ved siden av grillmat.

kremet-brokkolisalat

INGREDIENSER

1 stk brokkoli
½ stk rødløk
1 dl ristede pinjekjerner
1 dl rosiner

Dressing:
3 dl crème fraîche lett, 18 %
1 ts sukker
¼ ts salt
½ ts friskpresset sitronsaft

Fremgangsmåte

  1. Del brokkolien i små buketter.
  2. Skjær rødløk i tynne skiver.
  3. Fordel alle ingrediensene over i en egnet salatbolle.
  4. Bland alle ingrediensene til dressingen og vend den forsiktig inn i salaten.

9. Sommerens vakreste nykålsalat

Snittet nykål er nydelig i salater. Sammen med asparges og reddiker og en deilig frisk vinaigrette med honning og sjalottløk er dette en raffinert salat.

sommerens-vakreste-nykalsalat

INGREDIENSER

4 porsjoner
1 stk nykål, sommerkål
2 stk gulrot
4 stk reddik
4 stk grønn frisk asparges
1 bunt vårløk
Vinaigrette med honning og sjalottløk:
3 ss dijonsennep
3 ss honning
2 stk finhakkede sjalottløk
2 båt hvitløk – finhakkede
¼ ts salt
¼ ts pepper
2½ dl olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Skyll alle grønnsakene.
  2. Skjær nykålen i strimler og resten av grønnsakene i tynne skiver (gjerne med “mandolin”).
  3. Bland alle ingrediensene til vinaigretten, unntatt oljen som skal pisket inn til slutt.
  4. Hell dressingen over salaten rett før servering.

10. Tropisk agurksalat

Frisk og deilig salat med slangeagurk, mango og avokado med snert fra chili. Server den gjerne til ovnsbakt laks eller torsk.

tropisk-agurksalat

INGREDIENSER

4 porsjoner
1 stk slangeagurk
1 stk mango
1 stk avokado
½ stk rød chili
2 ss limesaft
1 ts sukker
1 ss olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Del mango og avokado og skjær kjøttet i terningstore biter. Du kan også lage kuler av fruktkjøttet med et kulejern (se bildet).
  2. Drypp litt limesaft over avokadoterningene, så de ikke blir brune.
  3. Skyll slangeagurken, skrell den og del den opp i terningstore biter.
  4. Del chilien og fjern hinner og frø, og hakk den i bitte små biter.
  5. Bland sammen limesaft, sukker, olivenolje og hakket chili, og pisk til alt sukkeret er oppløst.
  6. Hell dressingen over agurk-, mango- og avokadobitene og vend forsiktig.
  7. Riv skallet av en halv godt vasket lime og strø over salaten til slutt.

SALATTIPS

Hvordan få frisk og sprø grønn salat?

  • Vask og tørk salatbladene og legg dem i en pose i kjøleskapet.
  • Bland flere sorter – da blir salaten mer spennende både i smak og utseende.
  • Ikke bruk kniv, men del bladene opp ved å rive dem i passe biter.

Det lille ekstra

  • Ristede, og lettsaltede nøtter eller pinjekjerner er godt i grønne salater.
  • Høvlet parmesan gir salaten ekstra karakter.
  • En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje, litt sitronsaft eller eddik og noen urter, eller du kan basere den på en lettrømme eller yoghurt.

Håper du fant noe som falt i smak!

– Marianne

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.