Hjem   Om meg   Kontakt
GUIDE: De beste urtene til fisk | Marianne de Bourg
30740
post-template-default,single,single-post,postid-30740,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

GUIDE: De beste urtene til fisk

Vet du hvilke urter som passer sammen med fisk og skalldyr? Her får du en guide som du kan bruke neste gang fisk står på menyen.
I Skandinavia er kanskje dill den første urten folk tenker på å bruke til fisk og skalldyr, men det finnes mange gode alternativer og spennende måter å bruke urter på i fiskemiddagen.

Her får du mange gode tips.

GUIDE-Urter-til-fisk

(Foto: meny.no, Santa Maria / Kilder: meny.no, idemagasinet.no, Santa Maria)

Milde urter

Milde urter som persille, kjørvel, basilikum og estragon, passer godt til fisk. De kan enkelt brukes som et dryss på varmebehandlet fisk, men også gjerne i sauser og som smakstilsetter i tilbehøret.

Gressløk er også et godt valg om du ønsker mer smak i fiskemåltidet, – denne passer til alt og har en mild og fin løkaroma.

[Les mer: URTER: Tips og triks for å bruke opp rester av friske urter]

Spicy urter

Er du derimot av dem som liker det mer spicy, er det mye inspirasjon å hente fra landene rundt Middelhavet. Her brukes det mer robuste urter med distinkte smaker.

Favorittene er timian, salvie, frisk oregano, og faktisk også rosmarin. Men rosmarinen skal man være forsiktig med, så den ikke overdøver den milde sjømat-smaken.

Dersom du ikke ønsker alt for kraftig smak, er et godt tips å bruke en rosmarinkvast som oljepensel når du for eksempel griller eller steker fisk. Dypp rosmarinkvasten i olje og pensle fisken underveis – dette er populært blant annet i Kroatia.

De robuste urtene passer spesielt bra til grillet, stekt eller ovnsbakt fisk. Disse urtene kan komme til å dominere smaksbildet hvis de brukes rå, derfor bør de varmebehandles med fisken.

“Tips: hel fisk er perfekt å fylle med forskjellige urter. Hakk urtene og fyll dem i buken på fisken, som du så ovnsbaker eller griller. Legg gjerne inn noen sitronskiver for en frisk touch.”

Mange av de robuste urtene fra Middelhavet er fine smakstilsettere til fisk, kanskje heller enn skjell og skalldyr.

Urter til eksotisk retter

Et mer eksotisk valg er koriander, som er svært smaksrik med et parfymert og sitrusaktig preg. I Latin-Amerika og store deler av Asia er det vanlig å bruke frisk koriander sammen med fisk.

Denne urten brukes hovedsakelig kald, for eksempel som smakstilsetter i fisketaco. Men den kan også bli anvendt varm; det er fantastisk god smak på blåskjell tilberedt med kokosmelk, lime og koriander. Indisk curry med fisk og koriander er også et spennende måltid.

Urter i sausen

Det er en god idé å tilsette urter i sausen du skal bruke til fisken.

Kalde rømme- og urtesauser passer nesten alltid til fisk. Her er en knallgod dressing du lager på 1-2-3: Bland kesam, limesaft og finrevet limeskall, koriander og litt mynte. Finstrimlet agurk er godt ved siden av.

Klassiske sauser: Et enkelt tips er å piffe opp klassikere som hollandaise, beurre blanc og sandefjord-smør. Kutt opp gressløk, dill eller persille, og rør godt inn. 

Til hvit fisk som torsk, steinbit og breiflabb, er det nydelig å bruke en godt redusert rødvinssaus med timian og oregano.

Kalde, grønne urtesauser som chimichurri passer også bra til hvit fisk, spesielt når den grilles eller stekes. Selv om navnet på sausen er vanskelig, så er oppskriften lett. Bland persille, oregano, koriander, chili og hvitløk med olivenolje og rødvineddik.

Du kan også prøve en salsa verde – den passer til alle typer fisk. Denne sausen finnes i både italiensk, fransk og spansk kjøkken, og består hovedsakelig av urter, og da mest persille.

[Les mer: KRYDDER som smaker av Italia og KRYDDER som smaker av Frankrike]

Klassisk italiensk basilikum er også svært anvendelig. Prøv for eksempel å bake inn fisken med pesto, dette er en favoritt blant alle aldersgrupper.

Guide til de ulike urtene

GUIDE Urter til fisk

Basilikum

 • Basilikum kler alle tomatretter og går godt sammen med fisk.
 • Bruk: Smaken er både søtlig og litt kraftig, og blir sterkere på smak under oppvarming, men den bør ikke koke lenge. Tilsett urten mot slutten av matlagingen. 
 • Passer sammen med: Tomater. Timian og oregano. Fennikel og oregano. Tørket basilikum, timian og laurbærblad, er svært godt til fisk.

Dill

 • Dill passer til det meste av fisk og skalldyr. Den har sin selvfølgelige plass sammen med gravlaks, dillsaus, reker og krepseanretninger.
 • Bruk: Dill er på sitt beste når planten er 15-20 cm høy. Man bruker de smale, velsmakende bladene som krydder. 
 • Passer sammen med: Sennep. Kanel. Pepper. Nellik. Ingefær. Allehånde. Laurbærblad. Gressløk. Muskatblomme. Persille.

Estragon

 • Estragon er unnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, men også supper og fiskeretter. Passer til stekt fisk.
 • Bruk: Estragon er lett bitter og bør brukes nøkternt i matlagingen, men gir da en fyldig og fin aroma. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.
 • Passer sammen med: Persille, kjørvel, gressløk, persille og estragon = fines herbes.

Gressløk

 • Gressløk er got til grillet fisk.
 • Frisk, finhakket, gressløk drysses på.
 • Passer til: Estragon og persille. Tørket gressløk, sar og merian, er svært godt til fisk.

Koriander

 • Koriander passer til grillet fisk. Bladene har en nydelig lukt og en litt skarpere smak som egner seg godt til laks. 
 • Passer sammen med: Ingefær. Kanel. Spisskummen. Kardemomme. Allehånde. Muskat.

[Prøv: Taco-ceviche med laks, avokado og fersk koriander]

Oregano

 • Oregano går bra sammen med stekt fisk.
 • Bruk: Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet. I kokte retter bør oregano tilsettes straks før servering, da koking ødelegger smaksemnene.
 • Passer sammen med: Chili. Laurbærblad. Merian og timian. Fennikel og basilikum.

Persille

 • Persille passer til det meste av fisk.
 • Finhakket persille har utallige bruksområder og hele stilker setter sammen med andre urter god smak på for eksempel fiskesupper.
 • Passer sammen med: Basilikum og gressløk. Estragon.

Rosmarin

 • Rosmarin passer bra til fete fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak. Går godt til grillet fisk.
 • Bruk: Rosmarin inneholder eteriske oljer og bitre smaksemner som gir en søt, litt bitter smak som kan minne om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. 
 • Passer sammen med: Oregano. Timian. Hvitløk.

Salvie

 • Salvie kan brukes til fet fisk og grillet fisk.
 • Bruk: Salvie har en bitter, aromatisk og veldig dominerende smak, og bør av den grunn brukes med forsiktighet. Det er bare de unge bladene som brukes som krydder. Det er ikke alltid nødvendig å hakke bladene, om man griller fisk kan man legge på hele salvieblader. Bladene kan også kokes med i retter.  
 • Passer sammen med: Sitron. Umami. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian.

Timian

 • Timian passer godt til fet fisk. Ypperlig i fiskesupper og mat fra frysedisk.
 • Bruk: Timian er en anvendelig urt med sterkt aromatiske blader. Det er bladene og de unge skuddene som brukes som krydder og de klippes av straks før planten blomstrer.
 • Passer sammen med: Laurbærblad. Rosmarin. Oregano. Merianoregano. Sumac (krydder). Koriander. Tørket basilikum, timian og laurbærblad, er svært godt til fisk.

[Les mer: GUIDE: Ferske urter i maten – hva passer til hva?]

Tørkede urter

Tørkede urter er sterkere enn ferske. En gyllen regel er at 1 ts tørket, malt eller støtt urtekrydder tilsvarer 1 kopp friske, hakkede urter. Men noen urter har sterkere smak enn andre. Til en rett for 4 porsjoner pleier det å passe med:

½ – 1 msk Dill
1 – 1½ tsk Basilikum
½ – 1 tsk Estragon
½ – 1 msk Gressløk
1 – 1½ tsk Kjørvel
1 – 1½ tsk Merian
½ – 1 tsk Mynte
½ – 1 tsk Oregano
½ – 1 tsk Rosmarin
½ – 1 tsk Salvie
½ – 1 tsk Timian

Hvis man blander flere urter, anbefales det laveste målet. Smak alltid til før servering, og tilsett litt ekstra hvis det kreves mer urtesmak.

[Les mer: GUIDE: Tørkede urter i maten]

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.