Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | 5 typer hjemmelaget grønn pesto, helt uten basilikum
30149
post-template-default,single,single-post,postid-30149,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

5 typer hjemmelaget grønn pesto, helt uten basilikum

Fem nye pestofavoritter!

Pesto er en grønn italiensk urtesaus eller puré som tradisjonelt inneholder basilikum, olivenolje og parmesanost. Men den kan også bli knallgod med spennende grønne alternativer til basilikum.

Passer ypperlig når butikken er tom for basilikum eller du har andre grønne urter til overs. Er også perfekt når du vil lage en rimeligere variant med ruccula eller en ekstra sunn variant med spinat eller brennesle.

I tillegg til den klassiske basilikumpestoen får du her fem spennende varianter hvor basilikum er erstattet med spinat, mynte, koriander, ruccula, brennesle og persille.

  1. Spinat- og valnøttpesto
  2. Mynte- og korianderpesto
  3. Rucculapesto
  4. Brenneslepesto
  5. Persillepesto

(Foto/kilder: Bama, Meny, Rema 1000, frukt.no, Sana Bona)

1. Spinat og valnøttpesto

Passer like fint på brødskiva som til pasta eller fisk.

5 typer hjemmelaget grønn pesto - spinat- og valnøttpesto

(Ca. 2 dl)

Ingredienser:

  • ½ pose ferdig vasket babyspinat (30 g)
  • 1 god håndfull basilikumblader
  • 2 hvitløkfedd
  • 3 ss grovhakkede valnøtter, gjerne ristede
  • 3 ss revet parmesan
  • Revet skall av ½ sitron
  • ½ dl mild olivenolje
  • 1 dl solsikke- eller rapsolje
  • Salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell og hakk hvitløken.
  2. Kjør spinat, basilikum, hvitløk og valnøtter med en stavmikser eller i en hurtigmikser.
  3. Spe med olje og bland til slutt inn parmesan og revet sitronskall.
  4. Smak pestoen til med salt og pepper.

2. Mynte- og korianderpesto

Mynte og koriander er perfekte smaker til nystekte eller grillede stykker av lam. Passer også kjempegodt til stekt eller grillet fisk som steinbit og breiflabb. Lag en pesto av urtene, så har du kjapt en smaksrik, kald saus.

Oppskrift på alternativer til basilikumpesto - mynte- og korianderpesto

Ingredienser

  • 1 stor håndfull frisk koriander
  • 1 liten håndfull frisk mynte
  • 35 gr pinjekjerner
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 dl olivenolje
  • 1,5 ss sitronsaft
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingredienser (minus sitronsaft) i en kjøkkenmaskin, eller bruk stavmikser. Kjør dem til de er blitt en glatt saus.
  2. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

3. Rucculapesto

Den smaksterke rucculaen egner seg godt til å lage pesto av. Pestoen kan du bruke til det meste; bl.a. som dipp til grønnsakene, saus, over pastaen og på brødskien i stedet for smør.

Varianter av grønn pesto rucculapesto

Ingredienser

  • 1 ½ dl ruccula
  • 2 båt hvitløk
  • 1 dl valnøttkjerner
  • ½ dl lagret hvitost
  • ¾ dl olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Hakk ruccula, hvitløk og valnøtter i en hurtigmikser.
  2. Tilsett oljen dråpevis.
  3. Bland i osten og smak til med salt og pepper.
  4. Smaker nydelig til pasta, ristet brød, kjøtt og fisk.

4. Brenneslepesto

Hvorfor ikke prøve å lage en pesto med brennesle? Utrolig god. Du vil ikke tro det er brennesle i den!

Oppskrifter på grønn pesto - brenneslepesto

(4 porsjoner)

Ingredienser

  • 1 dl valnøtter
  • 30 gr ruccula
  • 30 gr brennelse
  • 1 ss kapers
  • Noen klyper rosa salt
  • Presset sitron, smak deg frem
  • 2 dl olivenolje
  • 1 fedd hvitløk

Slik gjør du:

  1. Mal valnøttene i en blender eller med en stavmikser.
  2. Tilsett de øvrige ingrediensene og mos alt sammen til en pesto.
  3. Juster pestoen med olivenolje om den ikke har rett konsistens.

5. Persillepesto

Denne pestoen passer til det meste av høstens fristelser. Drypp den over lammefrikasseen eller server den til viltsteken. Bland en skje persillepesto sammen med stekt sopp, eller smør et tynt lag persillepesto over laksefileten før du baker den i ovnen.

Oppskrit på grønn pesto med persille - persillepesto

Ingredienser

  • Ca. 30 g persilleblader
  • 1 håndfull basilikumblader
  • 2 hvitløkfedd
  • 3 ss pinjekjerner, gjerne ristede
  • 3 ss revet parmesan
  • Revet skall av ½ sitron
  • 1 dl mild olivenolje
  • ½ dl solsikke- eller rapsolje
  • Salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Skyll og tørk persillebladene på kjøkkenpapir.
  2. Skrell og hakk hvitløken.
  3. Kjør persille, basilikum, hvitløk og pinjekjerner med en stavmikser eller i en hurtigmikser.
  4. Spe med olje og bland til slutt inn parmesan og revet sitronskall.
  5. Smak pestoen til med salt og pepper.

Ikke overbevist? Ok, da får du oppskrift på den tradisjonelle basilikumpestoen også.

Klassisk basilikumpesto

Nylaget pesto kan JO brukes til alt – eksempelvis som pastasaus, som dip for brød og kuttede grønnsaker og som saus til fisk og kjøtt.

MATOPPSKRIFT Oppskrift på klassisk hjemmelaget basilikumpesto

Ingredienser

  • 0,8 dl revet parmesan
  • 1,5 dl god olivenolje
  • 0,8 potte basilikum
  • 0,8 dl pinjekjerner
  • 0,2 stk sitron, saft
  • 0,4 ts kvernet pepper
  • 1,5 fedd hvitløk
  • 0,4 ts salt

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en puré.
  2. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Bon appétit!

Vegansk pesto:

Tåler du ikke melkeprodukter? Eller nøtter? Da kan du også få oppskrift på en vegansk og allergivennlig pesto som er er melkefri, glutenfri, vegansk og den inneholder verken nøtter eller egg. Passer bra for de som spiser Paleo (steinalderkost) også.

Herlig om du liker idemagasinet.no på Facebook :0)

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits