Hjem   Om meg   Kontakt
Grønne planter mot bakterier, stress, forkjølelse og høyt blodtrykk | Marianne de Bourg
30037
post-template-default,single,single-post,postid-30037,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Grønne planter mot bakterier, stress, forkjølelse og høyt blodtrykk

Grønne inneplanter er ikke bare dekorative, men gir deg bedre humør, bedrer inneklimaet hjemme hos deg og ikke minst viser forskning at inneplantene også har positiv effekt på immunforsvaret ditt.

Forskning de siste 30 årene, viser at grønne planter kan ha svært positiv effekt på blant annet luft, inneklima, produktivitet, kreativitet og ikke minst humøret.

(Foto/kilde: Plantasjen)

INTERIØRTIPS-Bedre-helse-med-grønne-planter

Klorofyllens velsignelse

Dag Olav Hessen, professor i biologi kjent blant annet fra Big Bang på NRK, er også opptatt av hvordan naturen påvirker oss mennesker. Under åpningen av Plantoteket holdt Hessen et foredrag om menneskets forhold til naturen.

– Jeg tror ikke folk flest er klar over hvilken positiv effekt natur og planter har på livene våre. Det er faktisk nesten umulig å overdrive klorofylls velsignelse. Det er godt dokumentert at natur og grønne planter blant annet kan gi lavere blodtrykk, redusere stress og rett og slett gjøre oss i bedre humør, sier han.

Bedrer kreativitet og konsentrasjonsevnen

Jørn Viumdal startet i 2004 BioOffice, som spesialiserer seg på å levere grønne innemiljøer til barnehager, skoler & arbeidsplasser.

– Slik vi lever livene våre i dag, sitter vi mye inne og gjerne foran en skjerm. Vi trenger natur, derfor trenger vi planter rundt oss i innemiljøet, enten det er i barnehage, på skole eller jobb, sier Viumdal.

Viumdal har selv forsket på temaet, og mener det er mange positive effekter som folk ikke er klar over.

– Vi har gjort egne forsøk og det finnes også mye forskning på temaet, at det å investere i et grønnere inneklima bidrar for eksempel til redusert sykefravær. Man reduserer blant annet tretthet i hverdagen og andre helse plager knyttet til dårlig inneklima. Plantene kan også bedre kreativitet og konsentrasjonsevner, sier han.

[Les mer: Eføy fornyer og renser luften og er kjent som ”allergifikseren”]

INTERIØRTIPS-Grønne-planter-for-god-helse

Dette kan grønne planter gjøre for oss og innemiljøet:

Bedre luft med planter
50% Mindre bakterier
50% Mindre CO2
20% Mindre støv
Balanserer luftfuktigheten og gjør oss mindre trette.
KILDE: www.efig.eu og Respons Analyse.

Mer ­effektiv med planter
70% Bedre konsentrasjon
15% Mer kreativitet
12% Raskere reaksjonsevne
Grønne planter er med på å -redusere støy og forhindrer -innsyn som i tillegg gjør deg mer effektiv.
KILDE: www.efig.eu og Respons Analyse. 

Bedre helse med planter
50% Mindre sykefravær
30% Mindre forkjølet
Mennesker som har planter i hjemmet og/eller på jobb er mindre syke enn de som ikke har det.
KILDE: www.efig.eu og Respons Analyse.

[Les mer: 10 på topp grønne planter for kropp og sjel]

Disse plantene er spesielt bra for innemiljøet:

Bedrer inneklimaet

INTERIØRTIPS Grønne planter for god helse - fredslilje

Fredslilje – Spathiphyllum alana

Fredsliljen er blant de aller beste i klassen til å rense luften mot giftige gasser, ifølge NASA. Fredsliljer tåler mye skygge og kan utrolig nok stå med røttene i vann uten å dø av det. Fredsliljer har lekre hvite blomster og saftige store blader. Saften i planten kan irritere huden så direkte kosing bør unngås. Fredslilje har navnet sitt grunnet de hvite blomstene som svever beskyttende over sitt delikatgrønne bladverk.

Fredslilje er så robust at selv folk uten grønne fingrer fikser denne planten, såfremt den vannes ofte nok; når den henger som et slips er det på høy tid! Fredliljer plages i likhet med menn nesten aldri av sykdom, men brune bladtupper kan skyldes enten for mye gjødsling eller at planten vannes for sjelden. Fredsliljer som vannes rikelig og gis nok lys er som roboter og jobber 24/7.

En populær luftrenser

INTERIØRTIPS Grønne planter for god helse - Dracaena

Dracaena er ifølge NASA den 5. beste grønne inneplanten til å rense luften for giftige gasser. Dracaena er meget lettstelt og kan stå både lyst og i skygge, den blir dog noe ”langbent” ved langvarig mørk plassering. Dracaena vannes sjelden, men ikke så sjelden som ekte mannfolk går på shopping. Bør få tørke bra ut men ikke helt ut mellom hver vanning; overvanning er nesten den eneste måten å ta livet av en Dracaena på.

Dracaena kan i ung alder, omtrent som barn, rammes av utøy; dette vaskes lett bort med såpevann straks det oppdages. Dracaena kan lett beskjæres/toppes om planten blir for høy; sett ”toppene” i vann 1-2 uker og vips så har du røtter og en ny plante.

Mot lavt energinivå

INTERIØRINSPIRASJON Grønne planter for god helse - gineseng

Ginseng ficus har navnet sitt utelukkende grunnet sine ginsengliknende røtter, og kan hver dag minne deg på at du må ta kosttilskuddet ditt. Den har røtter som minner mest om elegante, blankpolerte, grå trestammer. Ficus Ginseng bør anskaffes utelukkende grunnet sitt særegne utseende, samtidig er planten lite kresen hva lys angår, og dermed er den perfekt til det nordiske hjem. Noe bladfall vinterstid bør likevel påregnes, kan avverges ved kunstig belysning i vinterhalvåret. Ficus Ginseng regnes som verdens enkleste bonsaiplante.

Ficus Ginseng bør få tørke bra ut mellom hver vanning, kan med fordel dusjes og sprayes daglig for økt luftfuktighet og ditto plantetrivsel; gjødsles kun i vekstsesongen.

Mot tørr vinterhud

INTERIØRTIPS Grønne planter for god helse - Aloe Vera

Aloe vera er en sukkulent og ikke en kaktus. Aloe vera brukes oftest mot psoriasis, solbrenthet, tørr hud, insektbitt go frostskader. Aloe vera ble brukt av Cleopatra for å ivareta sin skjønnhet. Aloe vera har vitenskapelig belegg for å drepe bakterier samt få sår til å gro raskere. Urindianerne i Nord-Amerika kalte Aloe Vera for ”trylleplanten fra himmelen”.

Mot dårlig råd

INTERIØRINSPIRASJON Grønne planter for god helse - Pengeplante

Pengetre – Crassula ovata

Pengetre er for mange innfallsporten til Bonsaiverdenen. Pengetre også kalt pengeplante, lykkeplante, vennskapstre og jadeplante anses som et velstandssymbol i den kinesiske innredningsfilosofien feng shui, og skal tiltrekke velstand i form av penger til beboerne.

Pengetreet er en særs robust og kompakt plante med sine tykke, ovale sukkulentaktige grønne blader. Pengetre blomstrer som andre sukkulenter, med søte hvite/svaktrosa blomster vinterstid, især om planten får stå noe kjøligere og tørrere en periode.

Pengetre har svært beskjedent vanningsbehov men bør stå lyst; ved plassering i direkte sollys vil bladene anta en mer gulrød sjattering. Pengetre kommer opprinnelig fra Mozambique og Sør-Afrika. Et pengetre som plasseres lyst og vannes sjelden vil gi glede og riktdom i livet i mange år.

Mer om grønne planter i interiøret:

INTERIØRTIPS Grønne planter i interiøret, ikke bare trendy, men også veldig sunt

  1. 10 på topp grønne planter for kropp og sjel
  2. Innred med grønne planter – overalt!
  3. Botanisk trend: Grønne planter på 10 måter
  4. INTERIØRINSPIRASJON: Orkideer i alle rom

Håper du ble inspirert!

– Marianne

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.