Hjem   Om meg   Kontakt
Dette visste du (nok) ikke om plassering av mat i kjøleskapet | Marianne de Bourg
29778
post-template-default,single,single-post,postid-29778,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Dette visste du (nok) ikke om plassering av mat i kjøleskapet

Vet du hvor kjøttpålegget bør plasseres i kjøleskapet? Hva med umoden frukt? Vet du ikke du heller, nei. Her kan du lese alt om plassering, temperatur og holdbarhet på matvarer. 

Ved å plassere maten riktig i kjøleskapet holder den seg bedre. Faste plasser og god orden i kjøleskapet bidrar dessuten til god oversikt over hva man har. På den måten blir maten spist mens den er god– og det er god økonomi!

KJØLESKAPSGUIDEN - Alt om plassering, holdbarhet og oppbevaring

(Fot0: IKEA/kilde: Matprat)

Ferskvarer som skal oppbevares kjølig, må raskt hjem og inn kjøleskapet. Det er stort sett bare når vi har kjøpt iskrem at vi forter oss hjem med matvarene. Men så fort du tar en vare ut av kjøleskap eller disk i butikken, bryter du en såkalt kjølekjede som er avgjørende for at holdbarheten som oppgis gjelder. Skal du på lange kjøreturer må kjølevarer oppbevares i kjølebag!

Temperaturen i kjøleskapet ditt bør være 4 ºC, eller lavere. Lav tempera­tur hindrer bakterievekst. Det er lurt å holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet. Pakk inn matvarer slik at de ikke tar til seg smak eller tørker ut. Unngå å sette varm mat i kjøleskapet da det vil gi en høyere temperatur der og bedre betingelser for bakterievekst. I tillegg er det viktig å rengjøre kjøleskapet ordentlig med jevne mellomrom.

Frysing er den vanligste måten å forlenge holdbarheten på mat. Temperaturen i fryseren bør være mellom -18 ºC til -22 ºC eller lavere. I fryseren blir ikke bakteriene drept, men de går i dvale. Når du tar maten ut vil bakteriene våkne opp igjen. Men var maten fersk ved innfrysing, og en følger regler for oppvarming av mat er det ingen grunn til bekymring.

Her er noen tips til hvordan du bør organisere kjøleskapet ditt:

Øverst

Øverst i kjøleskapet er det ikke så kaldt, og der bør man plassere ferdig kokte og stekte retter eller mat som ikke trenger tilberedning, for eksempel kjøttpålegg og andre typer pålegg.

Egg i kartong kan også oppbevares her. Åpnede pakker med kjøttpålegg dekkes til med folie eller plast.

Midt i kjøleskapet

Oppbevaring og plassering av rå fisk i kjøleskap eller fryser

Midt i kjøleskapet bør man først plassere rå fisk, og deretter kjøtt, fugl, kjøttdeig og farse, slik at for eksempel kylling og kjøttdeig settes nederst i kjøleskapet hvor det er kaldest. Oppbevar kjøttet så lenge som mulig i originalemballasjen, og sørg for at kjøttet settes raskt i kjøleskap etter turen i butikken.

Industripakket kjøtt har det best i originalemballasjen, og holdbarhetsdatoen gjelder så lenge kjøttet ikke har vært utsatt for store temperatursvingninger som for eksempel en lang kjøretur i varm bil.

Butikkpakket kjøtt fra betjent disk bør tas ut av papiret og legges over på en tallerken som dekkes til med plast- eller aluminiumsfolie, eventuelt et lokk eller en annen tallerken.

Oppbevaring og holdbarhet på rått kjøtt

Det anbefales å tine kjøtt i kjøleskap. Da er det viktig at kjøttet legges på en tallerken eller i en bolle som hindrer at kjøttsaft drypper ned på andre matvarer i kjøleskapet.

Vent med oppdeling. På store stykker med kjøtt vil bakterier befinne seg på overflaten. Inne i selve kjøttet vil det ikke være bakterier, derfor lønner det seg å vente med finoppdeling av kjøtt inntil du skal bruke det. Ideell kjøleskapstemperatur er 4° C.

Nederst og innerst

Det kaldeste stedet i kjøleskapet er helt nederst og innerst mot den bakre veggen. Dette er den beste plassen for uåpnede melkekartonger og kremfløte.

Grønnsakskuffen

Oppbevaring av salat - temperatur og holdbarhet

Aller nederst i egne grønnsaksskuffer legger man frukt, grønnsaker og salat.

Modne og umodne frukter holdes hver for seg. Tomater, plommer og epler produserer stoffet etylen og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker fordi den fremskynder modningsprosessen. Denne egenskapen kan man også utnytte positivt. Har du en umoden avokado, så legg den sammen med et par epler i en pose og legg det på kjøkkenbenken. Da vil avokadoen modne fort. Dyrker du egne tomater på sommeren kan du også modne grønne tomater ved å legge dem i et fat sammen med epler.

I kjøleskapsdøra

Åpnede melkekartonger kan godt stå i døra, slik at de er enkle å få tak i. Her kan man også plassere produkter som har lang holdbarhet, slik som for eksempel ketsjup, sennep og dressinger.

Egg fra en åpnet kartong kan godt oppbevares på egen plass i kjøleskapdøra, men pass på å bruke opp alle eggene før du fyller på med egg fra en ny kartong. På den måten sikrer du at det ikke ligger igjen gamle egg. Pass på at eggene ikke ligger i nærheten av andre smaksterke matvarer. Eggene tar nemlig lett til seg andre smaker.

Oppbevaring av egg i kjøleskap eller romtemperatur?

Dette kan oppbevares i romtemperatur

En rekke matvarer har godt av noen dagers oppbevaring i romtemperatur. Dette gjelder særlig for egg fordi alle eggets egenskaper utnyttes bedre når egget er romtemperert. Blant annet er det mindre sjanse for at et romtemperert egg sprekker under koking. Dessuten blir det høyere volum når man pisker eggedosis, eggehviten henger ikke så fast til eggeskallet og det er enklere å skille plomme og hvite fra hverandre.

Oppbevaring av tomater i kjøleskap?

Tomater kan gjerne oppbevares noen dager i romtemperatur. Da får de en mer intens smak. Langtidsoppbevaring bør likevel være i kjøleskap. Det samme gjelder for agurk.

Dette skal i romtemeperatur

Enkelte matvarer har bedre av å oppbevares utenfor kjøleskapets kalde atmosfære.

Brød og bakervarer er blant disse. I kjøleskapet vil aldringsprosessen på bakervarene gå raskere enn om de oppbevares på kjøkkenbenken, og de blir tørre og harde. Unntaket er på svært varme sommerdager, hvor brødet kan mugne i romtemperatur.

Plassering, temperatur og holdbarhet i kjøleskapet

Bananer bør heller ikke ligge i kjøleskap. Da blir de fort brune og misfarget.

5 smarte kjøleskapstips :

  1. Matvarenes holdbarhetsdato baserer seg på riktig temperatur i uåpnet forpakning.
  2. Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være mellom 0 og 4 °C.
  3. Et fullt kjøleskap har dårligere luftgjennomstrømning, og temperaturen kan lett bli for høy.
  4. Legg gjerne et termometer godt synlig i kjøleskapet for å holde et øye med temperaturen.
  5. Ideelt sett bør kjøleskapdøra være åpen så kort som mulig. Blir det mange besøk i kjøleskapet, og døren holdes lenge åpen, så stiger temperaturen i kjøleskapet raskt.

Holdbarhet

Produkt: Holdbarhet-pose/skål: Holdbarhet vakuumpakket:
Stek/grytekjøtt/kjøtt til koking
* Stek
* Ribbe
4 dager 14 dager
Lettsaltet og røkt kjøtt
* Lammelår
* Skinke
10 dager 30 dager
Koteletter/biff 4 dager 14 dager
Kjøttdeig/ karbonadedeig/ medisterdeig 4 dager 8-10 dager
Røkte pølser 7 dager 21 dager
Medisterpølser 5 dager 14 dager
Rå kylling/kalkun 4 dager 8-10 dager
Stekt kylling/ kalkun 4-5 dager 8-10 dager
Rå egg, hele 3-4 mnd
Rå egg, eggemasse 2-3 dager
Hardkokte egg 2-3 dager
Eggeretter 2-3 dager 8-10 dager
Ferskt pålegg:
* Kokt skinke
* Hamburgerrygg
* Sylte
* Rull
* Leverpostei
* Røkt kalkunpålegg
7 dager 21 dager
Skåret spekepølse 3-4 måneder
Hel spekepølse 3-6 måneder
Hel spekemat 9 måneder
Se for øvrig holdbarhetsdatoen på pakken.
Maks kjøletemperatur er 4° C.

Da vet vi alt om kjøleskapsplassering, ikke sant? Mange gode råd her.

Herlig om du liker og deler på Facebook.  Tusen takk :)

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.