Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | 6 geniale oppskrifter med ost til dessertmenyen (og ostefatet!)
29821
post-template-default,single,single-post,postid-29821,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

6 geniale oppskrifter med ost til dessertmenyen (og ostefatet!)

Ost med godt tilbehør som frukt, nøtter og honning kan serveres som forrett, smårett, dessert eller på ostefatet. 

Her har du 6 gode tips og deilige oppskrifter på små og smakfulle, enkle retter med ost.

OPPSKRIFTER PÅ OSTEDESSERTER Ost på menyen på ostefatet

(Foto/oppskrifter: melk.noOstecompagniet, honning.no, tine.no

Tips: Skal du bruke retten på et ostfat, husk å velge ulike ostetyper, som hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost, faste oster og ferske kremoster. Vanligvis går de milde ostene raskere unna enn de skarpe, så beregn mest av de milde ostetypene.

Husk også at tilbehør til ost skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et kompliment.  Chutneyer og marmelader er perfekt følge, og det er ikke vanskelig å lage.

[Les mer: Hva slags ost på ostefatet, hvor mye og hva slags tilbehør?]

Her er de seks ulike osterettene du kan prøve:

1. Lun nøttepanert Brie med fruktkompott

Et naturlig valg når ost står på dessertmenyen.

OPPSKRIFTER MED OST: Lun nøttepanert Brie med fruktkompott

(4 porsjoner)

Ingredienser

  • 200 g brie
  • 1 stk eggeplomme
  • 100 g valnøttkjerner finhakket
Slik gjør du:
  1. Pensle osten med sammenvispet eggeplomme, og dypp osten i finhakkede valnøtter slik at det dekker alle ostens sider.
  2. Sett osten på stekebrett og lun den i ovnen ved 200 °C i 8 – 10 minutter.
  3. Skjæres i serveringsstykker og serveres med fruktkompott eller chutney.

2. Selbu Blå med ovnsbakte epler, honning og nøtter

Selbu Blå er en blåmuggost av ypperste kvalitet som er utviklet spesielt for norske ganer. Osten er aromatisk og fyldig og har en myk og kremaktig konsistens.

OPPSKRIFTER TIL OSTEFATET: Selbu Blå med ovnsbakte epler, honning og nøtter

(4 porsjoner)

Ingredienser

  • 100 g Selbu Blå
  • 1 dl ristede og grovhakkede pekannøtter eller valnøtter
  • 2 stk medium store faste epler
  • 4 ss flytende honning
  • smør til å smøre ildfaste porsjonsformer

Slik gjør du:

1. Vask eplene og skjær i tynne skiver med kjernen i senter, rens runt kjernehuset.

2. fordel epleskivene i 4 smurte ildfaste porsjonsformer. Fordel nøttene over eplene.

3. Steik midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter.

4. Bryt Selbu Blå i biter og fordel over hver porsjon med en gang de tas ut av ovnen. Ringle over honning.

3. Camembert med aprikos- og rosinkompott

OST TIL DESSERT: Camembert med aprikos- og rosinkompott

(4 porsjoner)

Ingredienser

  • 150 g camembert
  • 1 stk egg
  • 3 ss brødrasp
  • 50 g valnøttkjerner
  • 3 ss honning

Aprikos- og rosinkompott:

  • Aprikos- og rosinkompott:
  • 2 dl tørket aprikos
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl vann
  • 2 ss flytende honning
  • 1/2 dl portvin el. lignende

Slik gjør du:

1. Vend osten først i lett sammenpisket egg, deretter i en blanding av finhakkede valnøtter og brødrasp.

2. Stek osten i smør på middelsvarme til osten får en gylden stekeskorpe. Hell over litt honning i en tynn stråle før servering.

3. Hell vann og sukker i en liten kjele og kok opp. Tilsett de øvrige ingrediensen og la det hele små koke under omrøring i ca 20 minutter til aprikosene er møre. Spe på med vann hvis væsken fordamper for raskt.

4. Kompotten serveres kald eller lun ved siden av den stekte camemberten.

4. Brie med frukt og kjeks

Økologisk Brie Dovreost smaker aller best akkurat slik den er. Den bør ligge på kjøkkenbenken en stund før den spises. Til osten passer det godt med sesongens frukt.

OST OG KJEKS: Brie med frukt og kjeks

(4-6 porsjoner)

OST OG FRUKT

Ingredienser

  • Økologisk Brie Dovreost
  • Frukt etter eget valg
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss lønnesirup eller flytende honning

Slik gjør du:

  1. Skjær båter av plommer, fersken, tørkede aprikoser, jordbær og annen frukt.
  2. Bland frukten med olivenolje og lønnesirup og la det trekke en halvtime.

OSTEKJEKS

Ingredienser

  • 150 g gresskarkjerner/solsikkefrø
  • 100 g sesamfrø
  • 50 g havregryn
  • 20 g valmuefrø
  • 100 g smør
  • 80 g brunt sukker
  • 3 ss honning
  • litt salt
  • 1/4 ts kanel
  • 3/4 ts cayennepepper
  • litt nellik
  • 3 ss lime- eller sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Rist frøene i en stekepanne til de blir gylne.
  2. Hell i en bolle og tilsett smør og resten av ingrediensene.
  3. Fordel på bakepapir i et ca 1 cm tykt lag.
  4. Stekes i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter.
  5. Kantene jevnes mens kjeksen er varm. Skjær i passe serveringsbiter og avkjøl.

5. Eikerost-sticks med honning og hakkede nøtter

Prøv disse lekre sticksene! Deilig på tapasbordet, som en liten forrett eller dessert.

OST TIL DESSERT Eikeroststicks med honning og hakkede nøtter

(4 porsjoner)

Ingredienser

  • 200 g Eiker Tilsiter
  • 1 ss honning
  • 2 ss hasselnøtter, mandler eller pekannøtter

Slik gjør du:

  1. Rist nøttene lett i tørr stekepanne. Avkjøl og hakk nøttene.
  2. Skjær osten i staver.
  3. Dypp osten i lun honning og deretter i de hakkede nøttene.

6. Brunostmousse

Brunost i en dessert er spennende og originalt, moussen får en fyldig og god karamellsmak fra brunosten. Server gjerne moussen i små fine beger eller vinglass. De kan gjerne være forskjellige.

DESSERTER MED OST: Brunostmousse

(6 porsjoner)

Ingredienser

  • 1 vaniljestang
  • 5 ss sukker
  • 6 dl TINE Kremfløte
  • 100 g TINE Gudbrandsdalsost G35
  • 3 gelatinplater

Glaserte hasselnøtter

  • 3 dl hasselnøtter
  • 2 ts sukker
  • 1 ts TINE Meierismør
  • ¼ ts salt

Slik gjør du:

  1. Bløtlegg gelatin i kaldt vann, ca. 5 minutter.

  2. Splitt vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene. Bland frø og vaniljestang og sukker med halvparten av fløten. Varm opp og rør til sukkeret er oppløste og fløten er nær kokepunktet.

  3. Fjern vaniljestangen og del brunost i biter. Klem vannet ut av gelatinen og ha i den varme fløten sammen med brunost og rør til helt oppløst. Avkjøl til romtemperatur.

  4. Stivpisk resten av fløten til krem og vend med fløteblandingen. Fordel i porsjonsglass og sett i kjøleskapet til stiv, ca. 2 timer.

  5. Rist hasselnøttene i en tørr panne på høy varme et par minutter. Dryss over sukker og rør til smeltet. Vend inn smør og dryss med salt. Hell nøttene ut på et stykke bakepapir og avkjøl. Grovhakk før servering og dryss over moussen.

Drikke til ostedesserten

Når du skal finne en god kombinasjon av ost og vin, kommer du langt med noen enkle hovedregler. Finn enten en match hvor ost og vin har noe av de samme smakene, eller en kontrast – hvor osten og vinen komplementerer hverandre.

Til syrlige oster passer det godt med friske viner, middel sterke oster går bra sammen med både røde og hvite viner. Til sterke og salte oster, som blåmuggost, passer det godt med søte hvite viner eller portvin.

[Les mer: Velg riktig vin til riktig ost – vintips til ostefatet]

Herlig om du liker og deler på Facebook.  Tusen takk!

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits