Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | 7 hjemmelagde chutneyer som garantert piffer opp ostefatet
29647
post-template-default,single,single-post,postid-29647,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

7 hjemmelagde chutneyer som garantert piffer opp ostefatet

Tilbehør til ost skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et kompliment.  Chutneyer og marmelader er perfekt følge, og det er ikke vanskelig å lage hjemme på ditt eget kjøkken. 

Mens marmelade (en fastere variant av syltetøy) er laget av frukt og sukker, er chutney mer syrlig i smaken og inneholder ofte også ulike krydder og andre smakstilsetninger. Altså er chutney en mer “spicy” variant av marmelade.

Vi har funnet frem 7 deilige chutneys til deg som du kan prøve neste gang du skal servere ost.

Oppskrifter på enkle og gode chutneys til ostekvelden

(Foto/oppskrifter: TINE, Osteriet, bama, Per Erik Jæger, idemagasinet.no)

Er du en av dem som danderer ostefatet med ulike grønnsaker? Osteekspert Katharina Sandberg Lund anbefaler deg å velge noe helt annet for å få en bedre smaksopplevelse. Bytt heller ut grønnsakene med frukt, bær og nøtter, og prøv med ulike marinerte frukter, marmelader og chutney – det smaker svært godt til ost.

Les mer: [Hva slags oster og riktig tilbehør til ostefatet]

7 deilige chutneys til ostefatet

Her får du oppskrifter på:

  1. Aprikoschutney
  2. Pistasje- og aprikoschutney
  3. Plommechutney
  4. Mangochutney
  5. Fikenmarmelade
  6. Eple- og aprikoschutney med nype
  7. Eple- og tranebærchutney

Håper det kan friste!

Aprikoschutney

Chutney eller marmelade er nydelig sammen med en god ost, som for eksempel Norvegia Fyldig. Hjemmelaget chutney som du legger i et glass med lokk er forresten en flott som spiselig gave til en osteelsker!

Aprikoschutney passer godt til ost og kjeks

Foto: Osteriet

Aprikoschutney

Ingredienser
  • 200 g tørkede aprikoser
  • 2 dl vann
  • 1 revet skall av appelsin
  • 1 dl Sunniva Original Appelsinjuice eller annen god appelsinjuice
  • 4 ss sukker eller honning
  • 3 ss sitronskall
  • 1 vaniljestang
  • 8 hele kardemomme
  • 1 dl valnøtter

Slik gjør du:

  1. I denne oppskriften på hjemmelaget chutney starter du med å snitte vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Hakk deretter aprikosene. Ha i alle ingrediensene til chutneyen i en kjele.

  2. Kok forsiktig opp. La det putre i ca 10 minutter. Smak eventuelt til med mer sitron. Chutneyen tykner når det avkjøles. Ønsker du den mer flytende tilsetter du bare mer væske.

  3. Skjær tykke skiver av osten og del eventuelt i trekantbiter. Legg Norvegiaskivene på smurte brødskiver sammen med lun aprikoschutney og valnøtter.

Pistasje- og aprikoschutney

Denne oppskriften på chutney med hakkede pistasjenøtter og aprikoser er perfekt å servere på ost & kjeks-kvelden eller som en spiselig gave til den som setter ekstra pris på noe godt.

PÅ OSTEFATET Pistasj- og aprikoschutney

Foto: TINE

Pistasje- og aprikoschutney

Ingredienser
  • 100 g pistasjenøtter
  • 100 g tørkede aprikoser
  • 4 ss flytende honning
Slik gjør du:
  1. Hakk pistasjenøttene og skjær de tørkede aprikosene i mindre biter.
  2. Bland dette og rør inn så mye honning slik at det blir en sammenhengende masse.

Plommechutney

Hjemmelaget plommechutney med smake av kanel og pepper. Ypperlig som tilbehør til ost.

Oppskrifter på tilbehør til ost og kjeks - plommechutney

Foto: Osteriet

Ingredienser
  • 300 g plommer uten stener
  • 0.5 l vann
  • 1.5 ss rødvinseddik
  • 1 kanelstang
  • 0.25 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • 2 ss sukker

Slik gjør du:

  1. Trekk plommer i vann sammen med rødvinseddikk og kanelstang på middels-svak varme.

  2. Smak til med salt, pepper, sukker og eventuelt mer eddik når væsken er kokt inn. Smaken skal være frisk. Avkjøles.

Mangochutney

Denne spennende oppskriften på mangochutney er fra boka Chakramat  – som handler om matens virkning på energisentrene våre.

Oppskrift på mangochutney fra boka Chakramat

Foto: idemagasinet.no

Mangochutney

(ca 1 liter)

Ingredienser

  • 1 ss rapsolje
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ss karripulver
  • 1,8 dl løk skåret i terninger
  • 2 ss finhakket fersk ingefær
  • 1,25 dl oransje paprika skåret i terninger
  • 1,25 del lyse rosiner
  • 7,5 dl fersk moden mango (2 store), skrelt og skåret i strimler
  • 1,25 dl usøstet ananasjuice
  • 1,25 dl eplecidereddik
  • 2,5 dl agavenektar

Slik gjør du:

  1. Varm olje og ha kajennepepper, karripulver og løk i en liten kjele.
  2. Når løken er blitt myk, har du i ingefær, rosiner og paprika og fortsetter å sautere i 1 minutt.
  3. Ha i mangoen og la koke i 1 minutt til.
  4. I en liten bolle blander du ananasjuice, eddik ag agavenektar. Hell denne blandingen over i kjelen.
  5. La småkoke på lav varme, rør om ofte, i 20-25 minutter, eller til massen har tyknet litt. Avkjøles og helles over i glasskrukke for oppbevaring.

Fikenmarmelade/chutney med rødvin

Fikenmarmelade burde være fast følge til ethvert ostebord med respekt for seg selv. Det er blant annet sykt godt til brie. Og en perfekt vertinnegave!

Lag matgaver på juleverksted – spiselige gaver på glass FIKENMARMELADE

Fikenmarmelade/chutney med rødvin

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Skjær fikenene opp i små biter. Ha det over i en kasserolle sammen med tranebær (ev. rosiner), vin og sukker. La det hele få et langsomt oppkok og kok videre til frukten blir helt bløt og det meste av væsken er kokt inn i frukten.
  2. Tilsett eddik og kjør marmeladen raskt med en stavmikser eller i en hurtigmikser for en jevnere konsistens. Fyll marmeladen over på rene små glass, sett på tett lokk og oppbevar marmeladen kjølig. Marmeladen holder seg fint i opptil 2 måneder i kjøleskap.

TIPS – Her kan du gjerne bruke en sukkererstatning som for eksempel Sukrin Gold. Det fås kjøpt bl.a. hos Meny og i helsekost.´

Eple- og aprikoschutney med nype

Denne chutneyen inneholder med nypepulver tilfører syrlighet og antioiksidanter. [Les mer om nype]

Sunn-oppskrift-på-sukkerfri-eple-og-aprikoschutney

Foto: idemagasinet.no

Eple- og aprikoschutney

(1 lite glass/bolle)

Dette er en liten porsjon, akkurat nok til en middag til fire. (Og dessuten akkurat passe når du kun har et eple, som jeg hadde). Bruk gjerne smakssatt balsamico i oppskriften, for eksempel kirsebærbalsamico fra Oliviers&Co

Ingredienser

  • 1 eple
  • 3 tørkede aprikoser
  • ½ sitron, saften
  • 1 ss balsamico
  • 1 strøken ss nypepulver
  • 3 ts SukrinGold
  • ½ ts kanel
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1 klype allehånde
  • 1 klype malt stjerneanis
  • 1 liten klype havsalt
  • Litt vann, slik at det dekker eplene
  • 1 ts honning

Slik gjør du:

  1. Skrell eplet og skjær det i små biter. Hakk aprikosene smått og ha alle ingrediensene foruten honning i en liten kjele. Ha i vann slik at det såvidt dekker.
  2. La putre på middels/svak varme i 10-15 minutter til eplene er møre.  Jeg rørte i en teskje honning når chutney’en var ferdigkokt og litt avkjølt, slik at de gode enzymene i honningen ødelegges minst mulig.
  3. Smak deretter til om chutney’en er passe søt, passe syrlig og passe sterk. Juster eventuelt med SukrinGold/honning, mer sitronsaft eller krydder.

Eple- og tranebærchutney

Oppskrift på eple- og tranebærchutney

Foto: Per Erik Jæger

Denne søte og sterke chutneyen passer spesielt godt sammen med Brie og valnøtter.

Eple- og tranebærchutney

(Ca 5 dl)
Ingredienser
  • 5 middels store epler
  • ½ rødløk
  • 1 finhakket frisk chili (kan utelates)
  • 1 ts finrevet fersk ingefær
  • 5 stk tørkede aprikoser
  • Saft og revet skall av en appelsin
  • 100 g tranebær (1 pk)
  • 1 dl eplesidereddik
  • 6 ss lønnesirup
  • 1 ts allehånde
  • 2 krm nykvernet sort pepper
  • 1 krm kanel
Slik gjør du:
  1. Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær i små biter.
  2. Skrell og grovhakk løk.
  3. Fjern frøene fra chilien og hakk den i små biter. Dersom du ønsker en utpreget søt chutney kan eventuelt chilien utelates.
  4. Skrell og riv ingefær.
  5. Hakk aprikosene i småbiter.
  6. Riv skallet av appelsinen og press ut saften.
  7. Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp.
  8. La alt koke på svak varme uten lokk i 45-60 minutter til væsken har kokt inn og chutneyen er passe tykk.
  9. Hell over på varme, godt rengjorte glass.

Mer godt ostetilbehør

Nøtter er også godt til ost. Prøv å riste nøtter med ulike smakstilsetninger. Ristede honningnøtter for eksempel, eller nøtter med smak av pepperkakerRistede nøtter med wasabi er også veldig godt.

Kremost, nøtter og eplechutney på ostefatet til ost- og vinkvelden

Foto: TINE

Da er det bare å nyte! Håper du ble inspirert.

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits