Hjem   Om meg   Kontakt
Slik får han barna til å elske sjømat - alenepappa avslører sine triks | Marianne de Bourg
29538
post-template-default,single,single-post,postid-29538,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Slik får han barna til å elske sjømat – alenepappa avslører sine triks

Alenepappa og matblogger Lars Fredriksen vil at jentene hans først og fremst skal bli glad i god mat. Så kommer vitaminene og næringsstoffene av seg selv. Nå for tiden er det sjømat som gjelder.

– Som pappa og forsørger er jeg opptatt av barna mine skal bli glad i å spise, finne gleden av mat og fellesskapet i måltidet. Etter hvert som barna har vokst til, er de med og lager mat. Nå har de ansvar for én middag hver i uken, sier matblogger og sangentusiast Lars Fredriksen fra Skien.

Tips om sjømat fra matblogger Lars

(Foto/tekst: godfisk.no)

Han har delt omsorg for to døtre på 10 og 14, og driver den populære bloggen Lars Spiser. Her gir han tips og triks til mat han lager sammen med jentene sine.

Sunt på ti minutter

Matbloggeren mener at når jentene selv står for middagen, forstår de samtidig hvordan ting henger sammen. De vet at fiskeburgeren de lager faktisk kommer fra en råvare som har svømt i havet. En bonus er selvfølgelig at maten er sunn, men pappa står ikke ved kjøkkenbenken og teller vitaminer. Han legger vekt på ulik mat som trigger smakssansen.

– Jeg stresser ikke med næringsstoffer og mineraler, men sørger for at jentene liker smakfull og variert mat. Den kommer fra gode råvarer og ikke fra ferdigmatprodusenter. Det betyr at jentene selv velger sunne og gode alternativer til middag. De liker smaken av det ekte, som nesten alltid er det sunneste, sier hobbykokken.

På en helt vanlig onsdag før aktiviteter, kan sunt og enkelt være pannestekt fersk fisk og en puré av frosne erter og crème fraîche.

– Det er en klassisk hverdagsrett hjemme hos oss når vi har dårlig tid. Den tar ti minutter å lage, er fullstappet med næring og ungene mine sluker den, sier han, og legger til:

– Nesten all sjømat tar kortere tid å varmebehandle enn alt annet. Gjør det enkelt med litt løk, eplejuice, fløte og noen blåskjell i en gryte, og du har noe av det beste man kan spise

Sommermat best om vinteren

Nå for tiden sverger han og jentene til sjømaten som er best i sesong, blant annet sei, reker og blåskjell.

– Vi elsker sjømat hele året, men tar oss selv i å gå og lengte etter måneder med ”r” fra mai og frem til september. Dessverre glemmer mange skalldyr når snøen laver ned, sier Fredriksen.

For det er mange gode grunner til å velge sjømat om vinteren. Forsker Torbjørn Tobiassen ved Matforskningsinstituttet NOFIMA opplyser at én grunn er det kalde vannet i havet. Fisken du finner i fiskedisken har det langt bedre på vinterstid.

– Et par grader i havet om vinteren mot fjorten grader om sommeren, har mye å si for blant annet holdbarheten når fisken tas opp. På land er det også langt lettere å holde den kald om vinteren. Da går alle prosessene saktere, sier forskeren.

Reker er favoritt

Likevel viser tall fra Norges sjømatråd at nordmenn spiser mest blåskjell i sommermånedene, og reker i vår- og sommermånedene. Mange forbinder skalldyr med varme sommerdager – vi liker å dingle med beina utfor brygga mens vi renser reker. Det må også matbloggeren si seg enig i. På vinteren går det likevel mye i reker hjemme i huset han deler med døtrene. Da skal det være så enkelt som mulig.

– Vi spiser ofte reker når vi vil ha noe skikkelig godt, men ingen av oss orker å kokkelere. Ellers bruker jeg reker mer og mer som en råvare i retter. Særlig kraften fra skallet bruker jeg til supper eller kraft til pasta og risotto, sier han.

Også blåskjell har superbra kvalitet vinterstid, og er en favoritt. Nå for tiden er skjellene store, smaker godt – og er rimelige.

Her er oppskriftene som er sikre vinnere hos jentene i familien Fredriksen:

Lars’ rekesalat med en tvist

Dette trenger du:

 • 300 gram pillede reker
 • 1 stor fennikel
 • En neve, gode sorte oliven
 • ½ sitron
 • Sort pepper
 • 4 ss majones
 • Litt cayenepepper
 • 2 grillede paprika
 • 1 ts god sennep
 • God kaldpresset olivenolje
 • Godt brød

Slik gjør du:

 1. Start med å pille alle rekene. Ta gjerne vare på skallet og lag rekekraft om du har tid, det er en perfekt base for suppe dagen etter.
 2. Kutt fennikel i tynne skiver. Bland sammen reker og fennikel.
 3. Ha over 2-3 ss olivenolje og litt sitronsaft. Smak til med salt og sort pepper. Bland alt godt og sett kaldt til servering.
 4. Så griller du paprikaen og fjerner skallet. Alternativt kan du kjøpe paprika ferdig grillet, uten skall, på butikken.
 5. Ha deretter majones, sennep, cayennepepper, 1 ss sitronsaft, salt og sort pepper i en bolle.
 6. Grovhakk den grillede paprikaen og hiv den i bollen sammen med resten av ingrediensene til dressingen. Kjør det hele sammen med en stavmikser og smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitron.
 7. Så finner du frem ønsket brød, legger opp rikelig med salat og litt av dressingen.

Lars’ fiskegrateng “hot sei”

(Oppskriften er til en raus middag til 4)

Dette trenger du:

 • 800 gram seifilet, uten skinn og bein
 • 100 gram smør
 • 100 gram hvetemel
 • 8 dl h-melk
 • 6 eggeplommer
 • 3 stivpiskede eggehviter
 • ¼ sitron
 • 1-2 ts cayennepepper (avhengig av hvor sterk du vil ha retten)
 • 2 sjalottløk
 • Makaroni
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/3 loff
 • En raus neve med kruspersille
 • Salt og sort pepper

Slik gjør du:

 1. Kutt seifiletene i gaffelbiter (2×2 cm). Stek fiskestykkene i en varm panne med smør ca fire minutter. Ha på litt salt og sort pepper.
 2. Start med å finhakke hvitløk og sjalottløk. Skill eggeplommer og hvite. Stivpisk hviten og sett til side. Ha loff og persille i en blender og kjør til en jevn masse.mSett til side.
 3. Kok opp makaroni som anvist på pakken, du trenger ca 1 liter ferdig kokt makaroni.
 4. Smelt smør i ei gryte og ha i sjalottløk og hvitløk. La løken surre i smøret 2-3 minutter. Pisk så inn melet, og ha i litt og litt av melken mens du hele tiden pisker til du har en fin hvit saus.
 5. Avkjøl sausen før du pisker inn eggeplommene og tilslutt vend er inn de stivpiskede eggehvitene. Smak til sausen med cayennepepper, salt, sort pepper og noen dråper sitron.
 6. Plasser fiskebitene godt fordelt i et smurt ildfast fat. Hell så over sausen med makaroni, og topp det hele med et godt lag med persille/loff-smuler.
 7. Stek gratengen på 200 grader i 15-20 minutter. Følg med mot slutten så du ikke svir toppingen. Servér med godt brød eller en råkostsalat.

Jeg blir glad om du liker og deler på Facebook.  Tusen takk!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.