Hjem   Om meg   Kontakt
De grønne forsettene du vil elske å følge | Marianne de Bourg
29389
post-template-default,single,single-post,postid-29389,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

De grønne forsettene du vil elske å følge

Vi gjør det hvert år. Begynner det nye året med forsetter, som å spise sunnere og trene mer.

Så går det en liten stund før man oppdager at det kanskje var i overkant optimistiske mål en hadde satt seg, og så dropper man ut en gang mot vårparten.

Men ikke i 2016, for nå skal vi gi deg noen super-enkle grønne forsetter du vil elske å følge – og elske å holde!

5 TIPS for å spise mer grønnsaker

(Foto: frukt.no, Gyldendal, Santa Maria, Per Erik Jæger, Schibsted Forlag, Kilder: frukt.no, KIWI)

Her får du 5 knallgode tips som gjør det myye enklere å få i oss flere grønnsaker.

1. Start dagen med en grønn smoothie

Grønn smoothie er en enkel måte å krysse av for 1 av «5 om dagen». Og en herlig oppkvikker på morgenen. Du vil merke det på hele kroppen, og ikke minst på huden og humøret, når kroppen får mer av de næringstoffene den faktisk trenger.

Sunn-oppskrift-på-detox-Klorofyll-shot

Klorofyllshot Foto: Boka Superjuicy! fra Schibsted

En base for grønn smoothie er for eksempel 1 del grønne blader, som spinat eller grønnkål, 1 del juice og 2 deler frukt eller bær, som avokado, jordbær eller banan.

5 grønne shots, smoothies og juicer:

  1. Klorofyllshot
  2. Smoothie med avokado, havremelk, sitron og honning
  3. Grønn frokost med spirulina
  4. Alkoholfri shake med avokado, appelsin og banan (og chili!)
  5. Foryngende enzymbooster

2. Ha grønnsaker til hvert måltid

La det bli en helt naturlig del av hvert måltid å ha et innslag av grønnsaker. Til brødmaten kan det være noen skiver paprika, agurk eller tomat, sammen med grønne blader. Og gjerne en gulrot ved siden av. Småtomater er et bra snacks-valg på kvelden.

Til middagen kan det være suppe (se punkt 3), en enkel salat eller skåler med friske grønnsaker ved siden av. Tradisjonelle kokte grønnsaker er standard til vinterlige kjøttmiddager, men friske salsa, chutney, guacamole og syltede grønnsaker er også deilig middagstilbehør.

Salat

Oppskrift på avokadosalat med smak av guajillo chili

Avokadosalat med guajillo chili-dressing. Foto: Santa Maria

  1. Glutenfri tabbouleh med quinoa
  2. Quinoasalat med koriander, bønner og fetaost
  3. Avokadosalat med guajillo chili-dressing
  4. Rødkålsalat med fiken og søtpotet
  5. Linsesalat med avokado

 

Rotgrønnsaker og annet varmt tilbehør

Sunn-oppskrift-på-moser_med_brokkoli_roedbete_og_soetpotet

Mos med søtpotet, rødbete og brokkoli. Foto: frukt.no

  1. Mos med søtpotet, rødbete og brokkoli
  2. Pannestekte jordskokker med tomatvinaigrette
  3. Hjemmelaget rødkål
  4. Rotmos
  5. Pastinakkris

Salsa, chutney, pesto, guacamole…

Oppskrift på eple- og tranebærchutney

Eple- og tranebærchutney. Foto: Per Erik Jæger

  1. Pico de Gallo
  2. Hjemmelaget vegansk pesto på budsjett
  3. Mangosalsa
  4. Agurksalsa med fersk chili, lime og koriander
  5. Hjemmelaget salsa med koriander
  6. Syltet rødløk – tilbehøret du bør ha i kjøleskapet
  7. Eple- og tranebærchutney
  8. Hjemmelaget sukkerfri mangochutney
  9. Enkel, fløyelsmyk og perfekt guacamole
  10. Hjemmelaget vegansk pesto på budsjett

3. Innfør restesuppe på torsdager

Når uka nærmer seg omme, er det kanskje en halv løk og noen buketter brokkoli igjen i kjøleskapet som du ikke vet hva du skal bruke til. Rydd alle grønnsaksrester ut av kjøleskapet, kutt dem opp og kok dem sammen med vann og buljong, mos med stavmikser.

MATTRENDER 2016 Suppe er den nye juicen

Linse- og blomkålsuppe med feta- og ruccolakrem. Foto: Santa Maria

Vips så har du deilig suppe til middag – og ryddig kjøleskap!

10 gode supper med grønnsaker:

  1. Maissuppe med parmesan og trøffel
  2. Gresskarsuppe med ingefær, spisskummen og gurkemeie
  3. Rød linsesuppe med quinoa
  4. Blomkål- og brokkolisuppe med mandler
  5. Sterk tomatsuppe med sorte bønner
  6. 5:2-oppskrift: Rødbetsuppe med eple og pepperrot (116 kcal)
  7. Middag til under 100 kr: Gulrotsuppe med ingefær (95 kr)
  8. Gulrot- og appelsinsuppe med hvitløk og ingefær (95 kcal)
  9. Linse- og blomkålsuppe med feta- og ruccolakrem
  10. Enkel gulrotsuppe med ingefær, lime og koriander

4. La grønnsakene bestemme middagsmenyen

«Hva skal vi ha til middag i dag?»er et av de vanligste spørsmålene vi stiller oss hver dag. Og de fleste av oss begynner da å tenke «Skal vi ha fisk eller kjøtt?». Snu om på det og ta utgangspunkt i grønnsaken og se hva som passer til den. Fennikkel passer for eksempel supert til laks. Velger du blomkål åpner det opp for både suppe, mos og grateng.

7 typer frukt og grønt du kan bruke som utgangspunkt:

KOSTHOLD-Rødbeter

Rødbeter – mot anemi, allergi og betennelser. Foto: frukt.no

  1. Rødbeter – mot anemi, allergi og betennelser
  2. Asparges, hva de passer til og hvordan lære seg å like dem
  3. Granateple mot kreft, betennelse, bakterier og sopp
  4. Gode smakskombinasjoner med fiken
  5. Epler – for beinbygning og mot betennelser
  6. Smakskombinasjoner med mango
  7. TEMA: Gulrot – næringsinnhold, oppskrifter og tips

5. Grønn mandag

Gå for en lett og god start på uken med grønnsaks-middag hver mandag. Det er utrolig mye gode smaker i vegetar-retter, i tillegg til at man gjør både helsen og miljøet en tjeneste.

5-2-diett oppskrift på rødbetsuppe til 116 kalorier per porsjon

Rødbetsuppe med eple og pepperrot (116 kcal). Foto: 5:2-diettens kokebok, Gyldendal

6 oppskrifter på kjøttfrie mandager:

  1. Vegetarisk thai-wok med sopp og tofu
  2. 5:2-oppskrift: Rødbetsuppe med eple og pepperrot (116 kcal)
  3. Økologisk og vegetarisk pasta med grønnsaker og kikerter
  4. Middag til under 100 kr: Gulrotsuppe med ingefær (95 kr)
  5. Grønnsakgryte med blomkål og søtpotet
  6. Små terter med fetaost, ruccola og tomat

Bonustips:

Få 7,5% bonus på fersk frukt og grønt!

Med det nye fordelsprogrammet KIWI Pluss får kundene 7,5 prosent bonus på fersk frukt og grønt.

KIWI Pluss bygger på Trumf-ordningen, og KIWI Pluss-kundene beholder alle sine Trumf-fordeler, som 1 prosent bonus på alle dagligvarer i KIWI. Kunder trenger ikke skaffe nye kort, kun enkelt registrere seg på kiwi.no

Likte du tipsene? Tips gjerne venner på Facebook!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.