Hjem   Om meg   Kontakt
Mattrender i 2016 – fra stygge grønnsaker til smaken av jord | Marianne de Bourg
29250
post-template-default,single,single-post,postid-29250,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mattrender i 2016 – fra stygge grønnsaker til smaken av jord

Kjøttfritt og kjøttkraft, blomkål og baobab, hirse og harissa var bare noen av trendene spådd for matåret 2015. Glutenfritt, lokalprodusert mat og ikke-genmodifisert mat likeså. 

I år kommer fjorårets trendy matvarer som kraft og fermentert/gjæret mat fremdeles til å henge med på lasset, men også nye matvarer og -trender skal fylle matskapet vårt i år.

MATTRENDER-2016-Disse-matvarene-bør-du-se-opp-for-i-år

Autentisk meksikansk mat er spådd å ta over etter skandinavisk mat som den største inspirasjonskilden for innovative kokker. “Stygge grønnsaker” er også matvarer vi bør regne med; sellerirot, pastinakk og knutekål, som stekes, friteres, moses og gratineres. Tang skal være den absolutt hotteste supermaten akkurat nå. Den er nemlig tettpakket med fiber, antioksidanter og jod.

En god nyhet er også at de store fast food-kjedene har begynt å lage sunne varianter i USA. Vi får satse på at trenden tar turen til Norge også. En annen sunn trend er sukkerfritt, noe som bare blir større og større.

Det er bare litt av den spennende mat og drikke vi kan glede oss til å se mer av i 2016. Her er trendene:

Populære smaker

Søtmat, saltmat. Neida, nå er det røkt, krydret røksmak som gjelder. Blant annet. Se trendene her:

MATTRENDER 2016 Urter og grønt blir en viktig ingrediens i år

Foto: Santa Maria

Syrlige smaker, grønne smaker og smaken av jord er noen av smakene vi vil se mer til i 2016.

  • GRØNT: Grønnkål, tang, urter
  • TE: Grønn, hvit, sort, rooibush/rooibos
  • SYRLIGHET: Kaffir lime, tamarind, pickles
  • UMAMI: Soya, parmesan, kimchi
  • BULJONG: Kraft, miso, dashi
  • MELK: Geitost, ricotta, skjørost
  • RØKSMAK: Chipotle, bacon, kaffe
  • JORD: Rødbete, sennep, safran
  • KRYDRET: Ras El Hanout, Szechuan, Garam Masala

Det er altså bare å bruke det man har i krydderhylla og lage krydderblandinger selv. Prøv gjerne: five spice powderhjemmelaget kebabkrydder og hjemmelaget tacokrydder.

MATTRENDER 2016 Krydder er en viktig smak

Foto: Santa Maria

Alkoholfrie drinker er ikke bare akseptert, det er også trendy. Ha alltid et alkoholfritt alternativ på festen.

Filipinsk, afrikanskkaribisk og tradisjonell meksikansk mat er blant maten som øker i popularitet.

Hjemmedyrking av frukt og grønnsaker vil vi også se mer av. Du kan dyrke løk, fennikel, purre og vårløk kan dyrkes ved å putte rotendene i vann og skifte vannet daglig. Ingefær, hvitløk og ananas kan plantes i potter etter at de har slått rot.

Og hva blir den nye…?

Populære matvarer og ingredienser vil alltid etterfølges av nye trender. Her er 6 “up and coming” ingredienser og matvarer i år:

MATTRENDER 2016 Suppe er den nye juicen

Suppe er den nye juicen! På bildet: Linse- og blomkålsuppe med feta- og ruccolakrem. Foto: Santa Maria

  1. Supper vil bli den nye juicing. Hvorfor? Buljong og kraft, gazpacho og andre supper har fiberet i behold. (Og fiber er bra for oss!).
  2. Avokadoolje blir den nye kokosoljen. Avokado er ikke bare en super kilde til E-vitamin, den er også en superantioksidant.
  3. Beertails (beer-cocktails), det vil si øl-drinker, blir de nye drinkene. Vi snakker altså om drinker hvor øl er en ingrediens.
  4. Vann med smak blir den nye brusen. Vann med frukt, urter og grønnsaker både godt og flott på bordet.
  5. Smoothie-bowls blir den nye smoothien. Ofte samme ingredienser som i smoothie, men i en bolle…gjerne med acai.
  6. Grønnsakspasta blir den nye pastaen. Det vil si “pasta” laget av grønnsaker, såkalte zoodles (zucchini-noodles/squash-nudler), og det er ikke bare for veganere!
Oppskrift-på-sunne-gurkemeie-og-gazbacho-shots

På bildet: Gazpacho- og gurkemeieshot. Gurkemeie demper betennelser, fremmer fordøyelsen, styrker leveren og virker kreftforebyggende. Foto fra boka Superjuicy!

Og til slutt; Hva blir årets aller mest populære ingrediens? Jo, det er spådd å være gurkemeie. Den sunne roten med det betennelsesdempende fargestoffet curcumin.

(Kilder: CNBCPinterest, The Food People, Baum+ Whiteman)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits