Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | SMULTBAKST: Smultringer, hjortetakk og fattigmann
28147
post-template-default,single,single-post,postid-28147,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

SMULTBAKST: Smultringer, hjortetakk og fattigmann

Smultringer, hjortetakk og fattigmann hører julen til, men felles for all smultbakst er hensyn man må ta i forhold til den varme smulten.

En varm smultgryte er en potensiell brannkilde og det varme smultet kan gi alvorlige brannskader om en får det på huden. Smultbakst bør derfor være forbeholdt voksne.

Les gjerne våre gode råd under oppskriftene før du starter på årets smultbakst.

Smultringer

Oppskrift på smultbakst - smultringer

Smultringer hører julen til, og er for mange en av de 7 slag. Smultringer smaker også godt ellers i året, lag gjerne flere porsjoner og frys ned. En porsjon av denne oppskriften gir ca. 30 stk smultringer. 

Ingredienser

  • 4 stk egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl pisket kremfløte
  • 100 g smeltet smør
  • 1 ts revet sitronskall
  • ca. 500 g hvetemel
  • 14 ts malt kardemomme
  • 1 ts hornsalt
  • 3 pk smult til steking

Slik gjør du

1. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett pisket krem og smeltet, avkjølt smør. Ha i sitronskall og mel tilsatt kardemomme og hornsalt. Rør deigen sammen, og la den hvile en stund i kjøleskapet.

2. Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker.

3. Kok kakene i smult eller matfett til de er passe brune og stekt helt igjennom.

Hjortetakk

Oppskrift på smultbakst - hjortetakk

Foto: MatPrat

Hjortetakk hører julen til. Lag en stor porsjon og legg i fryseren, da har du noe godt til kaffen utover vinteren. En porsjon av denne oppskriften, gir ca. 70 hjortetakk. 

Ingredienser

  • 4 stk egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 100 g smeltet smør
  • 1 dl konjakk
  • 1 ts sitronskall
  • ca. 550 g hvetemel
  • 12 ts malt kardemomme
  • 1 ts hornsalt

Slik gjør du

1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk kremfløte og tilsett kremen i eggedosisen sammen med smeltet, avkjølt smør.

2. Ha i konjakk, sitronskall og mel tilsatt kardemomme og hornsalt. Rør deigen sammen. Dekk bollen med plast og la den hvile i kjøleskapet over natten.

3. Kjevle ut deigen til en passe tykk leiv, ca. 3 mm. Stikk ut emner med en smultringutstikker. Lag 3 skrå snitt i kanten med en skarp kniv.

Fattigmann

Oppskrift på smultbakst - fattigmann

Foto: MatPrat

Fattigmann hører til blant de tradisjonelle 7 sorter til jul. Eksklusive små julekaker. En porsjon av denne oppskriften, gir ca. 25 fattigmann-kaker.

Ingredienser

  • 6 stk eggeplomme
  • 6 ss sukker
  • 6 ss pisket kremfløte
  • 2 ss konjakk
  • 12 ts malt kardemomme
  • 200 – 250 g hvetemel
  • 3 pk smult

Slik gjør du

1. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Vend inn pisket krem og tilsett konjakk.

2. Bland inn kardemomme og ca. 200 g siktet hvetemel. Bruk resten av hvetemelet til utkjevling.

3. Dekk bollen med plast og la deigen stå kjølig til neste dag.

4. Kjevle ut litt av deigen om gangen til en passe tykk leiv, ca 3 mm. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore, ca. 5 cm x 5 cm. Lag et snitt midt i hver snipp og “smett” den ene spissen forsiktig gjennom hullet.

5. Kok kakene i smult eller matfett til de er gylne. Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under kokingen. Avkjøl kakene på rist.

Slik steker du i smult

Gode råd om smultbakst

Julekakene fattigmann, rosettbakkels, krabbelurer, sprutbakkels, smultringer og hjortetakk har det til felles at de stekes i smult. Les våre gode råd før du starter på årets smultbakst.

Tenk sikkerhet!

  • Smultbakst bør være forbeholdt voksne. Det varme smultet kan gi alvorlige brannskader om en får det på huden. Husk derfor på å bruke gode grytevotter når du steker. I tillegg bør man bruke langermet genser, i tilfelle fettsprut.
  • En varm smultgryte er en potensiell brannkilde. Det er derfor en god regel at man aldri forlater smultgryta, men er tilstede og holder den under oppsikt.
  • På grunn av brannfaren skal man dessuten alltid sørge for å ha et passe stort lokk til å legge over smultgryta om det skulle skje at fettet tar fyr. Hell aldri vann i smultgryta!
  • Mest effektivt er det å være to eller flere og samarbeide med kakebaksten. Da unngår man at kakene svir seg i smultgryta mens man holder på å kjevle ut deigen. Er dere to, så kan den ene kjevle og lage kaker, mens den andre konsentrerer seg om stekingen.
  • Når smultgryta først er varm kan det være lurt å bake to slag samme dagen. Start med de lyse kakene som for eksempel fattigmann, og ta smultringene til slutt.
  • Test om smulten er varm nok ved å stikke skaftet på en tresleiv ned i smulten. Når det bruser rundt tresleiva er smulten passe varm.
  • Det kan også være lurt å steke en prøvekake for å se om den blir bra. Stek deretter noen få kaker av gangen. Smultringene skal gå til bunns med én gang, flyte opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden, før de vendes rundt og stekes på den andre siden.

Takk til MatPrat for fine oppskrifter og tips om smultbakst.

Om du likte oppskriftene, er jeg takknemlig for at du deler og liker på Facebook.  Tusen takk!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits