Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Lag ditt eget krydrede brennevin (fin som matgave!)
28243
post-template-default,single,single-post,postid-28243,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Lag ditt eget krydrede brennevin (fin som matgave!)

Hjemmelaget bitterdarm av julens krydder er ikke bare godt for fordøyelsen og smakfullt til julematen, det er også en super spiselig gave til vert og vertinne.

Fra gammelt av har bittertinkturer vært brukt som folkemedisin mot uvelhet, eller som ”snaps” sammen med tunge, fete måltider for lettere å bryte ned maten.

På samme måte som en bit sitron får munnen til å fylles med vann, får noen dråper med bitterstoffer i et glass vann fart på kjertlene som produserer fordøyelsesvæske.

Uteblir bitterstoffene i kosten, stimuleres ikke kjertlene optimalt, og resultatet er at maten blir liggende lenger i tarmen og begynner å gjære. Dette gir opphav til en rekke plager som uvelhet, kvalme og oppblåsthet.

[Les mer om bittertinktur]

 

SPISELIGE GAVER - Oppskrift på hjemmelaget bitter med julens krydder

Foto: MatPrat

I Norge har vi lange tradisjoner med å drikke bitterdram ved siden av julematen. Vi gjør det fordi alkoholen nøytraliserer fettet i munnen, og for å komplettere med gode kryddersmaker vi forbinder med jul.

Har du vodka og en del vanlige krydder i hus, kan du enkelt lage din egen dram.

Julebitter

(ca 7,5 dl)

Ingredienser:

  • 1 stk vaniljestang
  • 15 stk mandler
  • 3 stk hel kardemomme
  • 6 stk hel nellik
  • 10 stk hel pepper
  • 15 stk frø fra hel allehånde
  • 1 stk hel muskatnøtt
  • 712 dl vodka (40 %)

Slik gjør du:

  1. Del vaniljestang i to på langs, og legg den sammen med mandler og øvrige krydder på en flaske eller i et sylteglass. Bruk gjerne en trakt om du lager drammen på flaske.
  2. Hell på brennevin og sett på kork eller lokk. Sett flasken eller glasset på et mørkt sted.
  3. Sil drammen etter 3-4 dagers uttrekk, men smak gjerne på den allerede etter to dager. Har drammen fått nok smak kan den siles og helles over på rene flasker.
  4. Lagre drammen mørkt og i tett flaske, den kan tjene på å bli lagret en stund før den skal nytes. Noen foretrekker faktisk å lagre den i flere år.

Følg med i tiden frem til jul for daglige tips til borddekking, julehobby og andre kreative juleideer.

Jeg blir glad for at du deler og liker på Facebook. Tusen takk!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits