Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Oppskrifter med og gode smakskombinasjoner med safran
25128
post-template-default,single,single-post,postid-25128,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Oppskrifter med og gode smakskombinasjoner med safran

Safran brukes gjerne i bakst, dessert og kaker. Til sjømat, i risretter og sauser. Men aller mest er kanskje safran kjent for å brukes i lussekatter

Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus Sativus L.). Dette er et av de mest kostbare krydderene som finnes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd.

Food pairing - gode smakskombinasjoner med safran

Dette er en artikkel i serien Smakskombinasjoner, også kalt food pairing, hvor vi tar for oss ulike matvarer og hvilke gode smaker som passer til.

Foodpairing er en metode for å identifisere hvilke matvarer som går godt sammen. Fremgangsmåten er basert på det prinsipp at matvarer kombinere godt med hverandre når de deler viktige smaksbestanddeler.

Hva kan vi bruke foodpairing til? 

Å være kreativ på kjøkkenet og prøve nye smakskombinasjoner, få inspirasjon til festmenyer, men også bruke opp det vi har i skapet.

Sitter du også igjen med safran etter å ha bakt lussekatter i desember hvert år? Nå kan du bli inspirert til å bruke opp dette verdifulle krydderet denne gangen.

Gode smakskombinasjoner med safran

Disse matvarene løfter og forsterke safranssmaken:

  • Frukt og bær: epler, rabarbra, sitrusfrukter
  • Grønnsaker: blomkål, hvitløk, poteter, mais
  • Krydder og urter: anis, kanel, kardemomme, muskat, vanilje, lakris, nellik, ingefær
  • Nøtter: mandler
  • Kjøtt og fisk: fjærfe, lam, svin, hvit fisk, blåskjell, fiskesaus, fiskesuppe og sjømat,
  • Urter: basilikum, koriander, rosmarin og timian.
  • Annet: egg, eddik, honning, hvit sjokolade, hvitvin, melk og fløte, rose/rosevann, ris, Paella og risretter

Slik får du mer smak ut av safran

Støt det i sukker

Støt safran i en morter sammen med en sukkerbit før du blandar krydderet i deigen. Fordi det krever så lite safran for å smaksette en hvetedeig fordeles krydder lettere i deigen når den er blandet med sukker.

Løs opp i alkohol

Legg safran til lussekattene i litt cognac og la blandingen trekke ved romtemperatur over natten. Bak deretter som vanlig. Spriten frigjør smakene fra krydderet, noe som gjør at boller får mer smak av safran med samme mengde krydder som vanlig.

Oppskrifter med safran

  1. 2 smakfulle og saftige julekaker med safran
  2. Makroner med kardemomme og appelsin
  3. Seks syndige og søte saker som smaker av jul
  4. Spiselig adventskrans (gjærbakst)
  5. Sukkerfrie lussekatter
  6. Vegetarisk paella med kokosolje
  7. Safrankarameller med mandler
  8. Glutenfrie lussekatter til Luciadagen

Flere food pairings/gode smakskombinasjoner

Følg med for flere deilige oppskrifter med safran fram til jul.

(Kilde: Santa Maria, Wikipedia)

Om du likte denne artikkelen, er jeg takknemlig for at du deler den med venner og liker den på Facebook og andre sosiale medier. Tusen takk!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits