Lag matgaver på juleverksted – 5 søte spiselige gaver

Søte matgaver på glass og i kakeboks. Lag spiselige julegaver til familie og venner passer godt som aktivitet på juleverksted.

Dette er fine vertinnegaver og som en oppmerksomhet til kollegaer og ansatte i barnehagen.

Kanskje har du til og med noen av ingrediensene hjemme allerede? Da får du en rimelig og veldig koselig julegave som mottakeren garantert vil sette pris på. Pynt med sløyfer, snorer og bånd. Og gjerne en liten hilsen.

Brente mandler

Brente mandler er tradisjonsrikt juleknask som smaker av barndommens jul. Her får du oppskriften på hjemmelagde brente mandler. Enkelt og godt!

Lag matgaver på juleverksted – spiselige gaver på glass BRENTE MANDLER

Foto: Meny

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Skyll mandlene. Forbered et stekebrett med bakepapir. Kok opp sukker og vann i en ren og vid gryte eller en tykkbunnet kasserolle.
  2. La laken koke til alt sukkeret er oppløst. Tilsett mandlene og la det koke videre under stadig omrøring. Underveis i kokingen vil sukkerlaken gå fra å være klar og sirupslignende til at den sukrer seg og mandlene blir dekket med en tørr sukkerhinne.
  3. Nå er det viktig å røre energisk hele tiden slik at sukkeret smelter og blir til et tynt lag gyllen karamell rundt mandlene. Pass på varmen slik at sukkeret smelter til karamell uten å bli brent.
  4. Trekk gryta/kasserollen til side og rør inn smøret og en klype knust flaksalt. Hell mandlene utover bakepapiret og dra mandlene fra hverandre med to gafler hvis noen har festet seg sammen.
  5. Avkjøl mandlene helt før de fylles over på pene glass eller i kremmerhus. Brente mandler må oppbevares helt tørt og har da en holdbarhet på opptil ca. 1 måned.

Fikenmarmelade med rødvin

Fikenmarmelade burde være fast følge til ethvert ostebord med respekt for seg selv. Det er blant annet sykt godt til brie. Og en perfekt julegave!

Lag matgaver på juleverksted – spiselige gaver på glass FIKENMARMELADE

Foto: Meny

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Skjær fikenene opp i små biter. Ha det over i en kasserolle sammen med tranebær (ev. rosiner), vin og sukker. La det hele få et langsomt oppkok og kok videre til frukten blir helt bløt og det meste av væsken er kokt inn i frukten.
  2. Tilsett eddik og kjør marmeladen raskt med en stavmikser eller i en hurtigmikser for en jevnere konsistens. Fyll marmeladen over på rene små glass, sett på tett lokk og oppbevar marmeladen kjølig. Marmeladen holder seg fint i opptil 2 måneder i kjøleskap.

TIPS – Her kan du gjerne bruke en sukkererstatning som for eksempel Sukrin Gold. Det fås kjøpt bl.a. hos Meny og i helsekost.

Fruktnøttetopper

 

Lag din egen sunne konfekt! Denne oppskriften gir ca. 35 fruktnøttopper.

Lag matgaver på juleverksted – spiselige gaver på glass FRUKTNØTTETOPPER

Foto: Meny

Ingredienser

  • Valgfri pynt: Frysetørkede bringebær og hakkede pistasjnøtter, hvis du får tak i

TIPS – Du får kjøpt frystørkede bringebær på mange Meny-butikker

Slik gjør du

  1. Rist nøttene i ovnen ved 180C til de er gylne, ca. 10 minutter. Avkjøl.
  2. Finhakk sjokoladen og smelt den i en bolle overvannbad. Tilsett nøtter og frukt og bland godt til alt er dekket av sjokolade.
  3. Bruk to teskjeer og lag jevne topper på et brett kledd med bakepapir. La brettet stå i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Oppbevar fruktnøttene mørkt og kjølig i en lufttett beholder.

Marsipan med dadler som søtning

Lag en litt sunnere variant av marsipanen med dadler som søtning istedenfor sukker.

Lag matgaver på juleverksted – spiselige gaver på glass MARSIPAN

Foto: Meny

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Rist mandlene lett i en tørr og varm stekepanne for mer smak. Avkjøl mandlene og kjør dem til fint «mel» i en hurtigmikser.
  2. Del dadlene og fjern steinen. Ha dadlene sammen med mandlene og kjør det videre til massen ligner grov marsipan.
  3. Hvis massen ikke henger godt sammen kan du til slutt kna den sammen for hånd
  4. Rull marsipanen til en pølse og del den i ca. 20 jevne biter.
  5. Smelt sjokoladen i vannbad. Avkjøl litt og dypp marsipanbitene oppi. Pynt med ønsket pynt og avkjøl til sjokoladen har stivnet.

Valnøtter og aprikoser i honning

Nydelig tilbehør til smaksrike oster. Hvorfor ikke gi bort et glass som gave?

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Skjær aprikosene i små biter eller tynne strimler.
  2. Varm (smelt) honningen forsiktig i en kasserolle sammen med aprikosene.
  3. Trekk kasserollen til side og bland inn nøtter og rosmarinblader. Fyll blandingen over på et glass.

Takk til Meny for deilig oppskrifter!

Flere spiselige matgaver

  1. Gyllen frukt- og nøttetopping
  2. Tre deilige hjemmelagde likører
  3. Hjemmelaget kryddermiks: Pepperkakekrydder
  4. Oppskrift på lemon curd og etikett du kan printe ut
  5. Konsentrat til gløgg
  6. Kakemiks som matgave
  7. Grunnoppskrift på enkel konfekt

Følg gjerne daglig med i tiden frem til jul for tips til borddekking, julehobby og andre kreative juleideer.

Om du likte bordet, er jeg takknemlig for at du deler og liker på Facebook.  Tusen takk!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen: