Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | GUIDE: Drikke til julemiddagen, julemat og julens desserter
28551
post-template-default,single,single-post,postid-28551,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

GUIDE: Drikke til julemiddagen, julemat og julens desserter

Her får du Vinmonopolets drikketips til julemiddagen, enten du foretrekker øl, vin eller alkoholfritt.

Her er det noe for alle og som passer til alt, enten julemiddagen består av ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kalkun, vilt eller vegetarisk nøttestek.

Drikke til julemiddag, juledessert og annen julemat

Foto: Miriam Brenne Karlsen

Drikke til julemiddagen

Julematen er ofte salt, med fett fra kjøtt, stekesjy eller saus, og gjerne med sødmerikt tilbehør – det bør du ta hensyn til når du velger drikke til. Frisk drikke renser opp i fettet, mens god fruktighet og konsentrasjon i drikken står stødig opp mot de store smakene vi setter på bordet i jula.

Drikke til julematen

[Print ut: Drikke til julematen]

Ribbe

Fett og litt søt smak i maten gjør at frisk og konsentrert drikke passer fint. Tilbehør som epler og svisker betyr at vi trenger god fruktighet i drikken.

  • Hvitvin: Tørr riesling, chenin blanc og grüner veltliner er gode valg. Musserende som champagne og crémant er friskt og livlig til ribba.
  • Rødvin: Pinot noir fra USA eller New Zealand, og italiensk barbera og valpolicella.
  • Øl: Det trygge valget er juleøl, belgisk dubbel og trippel eller pale ale. Surøl som geuze er friskt og spennende.
  • Akevitt: Surkål og rødkål er gjerne krydret med karve, akkurat som norsk akevitt. Velg en akevitt med tydelig karvepreg og moderat fatpreg.
  • Alkoholfritt: Eplemost er friskt og passer godt til. Med bær i mosten blir drikken fyldigere. Alkoholfritt juleøl, hveteøl eller blonde.

Pinnekjøtt

Kjøttet har mye smak, og er fett og salt. Frisk og konsen- trert drikke, eventuelt med litt sødme, kan passe godt.

  • Hvitvin: Riesling eller pinot gris med god konsentrasjon, tørr eller med ørlite sødme. Et vågalt, men godt valg er champagne av blå druer, kalt blanc de noirs.
  • Rødvin: Barbera, sangiovese eller pinot noir passer bra.
  • Øl: Belgisk dubbel og blonde, pale ale, brown ale eller norsk juleøl.
  • Akevitt: Lys og sval akevitt gir en frisk kontrast til fett kjøtt og rotmos med mye smør, mens fatlagret akevitt gir en rikere smakskombinasjon.
  • Alkoholfritt: Eplemost, gjerne med aronia eller andre bær. Alkoholfritt juleøl.

Torsk

Juletorsken er mild på smak og har litt fett fra smørsausen. Middels smaksrik drikke passer fint.

  • Vin: Vil du ha rødvin, gå for en frisk og lett vin med lite tannin. Valpolicella, barbe- ra eller beaujolais er gode valg. Hvitvin som chardon- nay og weissburgunder passer bra til torsk med smørsaus.
  • Øl: Fruktig, friskt øl som blonde eller hveteøl med naturlige aromaer. Eplesider kan også være spennende til.
  • Alkoholfritt: Lyst alkohol- fritt øl eller frisk eplemost.

Lutefisk

Retten med tradisjonelt tilbehør er fet, salt og søtlig. Drikken bør derfor være frisk og smaksrik.

  • Vin: Riesling fra Tyskland, tørr eller med ørlite sødme. Musserende som crémant og champagne liver opp kombinasjonen. Tørr sherry er en vågal kombinasjon, men kan fungere.
  • Øl: Belgisk saison og dubbel, eller en hveteøl.  For en spennende kontrast kan du prøve bokkøl, porter eller et mørkt juleøl.
  • Alkoholfritt: Frisk eplemost, alkoholfritt hveteøl, eller mørkere juleøl uten alkohol.

Kalkun

Kjøttet er magert og moderat i smak. Tilbehør som svisker, eple og nøtter tilfører smak og sødme.

  • Vin: Pinot noir fra USA, New Zealand eller Australia. Sørfransk rødvin uten for mye snerp passer også godt. Hvitvin passer også godt: Riesling, pinot gris og chardonnay er gode valg. Eller hva med champagne?
  • Øl: Frisk og fruktig øl som belgisk blonde og wit passer godt til det lyse kjøttet.
  • Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfritt lyst øl.

Nøttestek

Denne retten er en julefavoritt blant mange vegetarianere. Den er ganske mild, og smaker først og fremst av nøtter og grønnsaksbuljong. Frisk og fruktig drikke passer godt til.

  • Vin: For en frisk, fruktig og saftig kombinasjon, prøv en tysk riesling. Vil du heller spille på smaken av nøtter og smør, velg en fatlagret chardonnay som har liknende aromaer fra eikefatet. Vil du ha rødvin, velg en frisk og litt fyldig vin, gjerne med innslag av eik. Amerikansk pinot noir eller sangiovese fra Toscana passer godt til. For riktig festfølelse, prøv en moden champagne.
  • Øl: Juleøl og pale ale gir en smaksrik kombinasjon der maltaromaen står til nøtte- smaken, mens en frisk og lett hveteøl liver opp retten.
  • Alkoholfritt: Frisk og fruktig eplemost, eller et alkoholfritt hveteøl.

Viltretter

Noe viltkjøtt har kraftig smak, annet kjøtt er mildt. Søtlig tilbehør som viltsaus, tyttebær og rotgrønnsaker har mest å si for drikkevalget.

  • Vin: Litt utviklet vin som barolo og barbaresco, spansk rioja gran reserva eller pinot noir fra USA og New Zealand passer godt til viltet. Blanc de noirs champagne er en spennende kombinasjon.
  • Øl: Belgisk dubbel eller mørke, maltpregede norske juleøl passer godt til. Det syrlige, belgiske ølet kriek er tilsatt kirsebær, og gir friskhet og liv til viltretten.
  • Alkoholfritt: Eplemost tilsatt røde og mørke bær passer godt til, mørkt alkoholfritt øl er også godt til.

Drikke til juledesserten

Drikke til dessert bør være minst like søt som desserten. Jo mer smaksrik desserten er, jo mer friskhet og fylde trenger drikken som skal passe til.

Drikke til juledesserten

[Print ut: Drikke til juledesserten]

Riskrem

Selve riskremen er mild på smak, og har en del fett og sødme. Rød saus med smak av bær er vanlig tilbehør.

  • Vin: Brachetto, recioto eller tokaji aszu. Portvin går også bra.
  • Øl: Bokkøl, mørkt trappistøl eller norsk juleøl med god sødme. Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, en frisk og søt smoothie – eller kaffe.

Oppskrifter på riskrem: Riskrem med krydrede kirsebær og Sukkerfri riskrem med rød saus

Multekrem

Pisket krem smaker søtt og har en del fett. Derfor trenger vi friskhet. Multene tilfører komplekse og fruktige smaker.

  • Vin: Tokaji aszu, riesling beerenauslese eller madeira.
  • Øl: Bokkøl, mørkt trappistøl eller norsk juleøl med god sødme.
  • Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, en frisk og søt smoothie – eller kaffe.

Iskrem

Tidligere trodde vi at sterkvin med mye «varmende» alkohol passet best til kald iskrem. Nå har vi erfart at lett, frisk og fruktig drikke passer vel så godt.

  • Vin: Moscato, brachetto, eiswein eller passito.
  • Øl: Sødmerikt og maltpreget øl som bokkøl, barley wine eller kraftig norsk juleøl.
  • Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfri hylleblomstvin, kaffe eller sjokolademelk.

Karamellpudding

Søt karamellpudding passer godt sammen med søt og frisk drikke med smak og aroma av råvarer som kunne passet ved siden av: nøtter, tørket frukt, vanilje eller andre krydder.

  • Vin: Vin santo, tokaji aszu, recioto, trockenbeerenauslese, madeira eller eiswein.
  • Øl: Vellagret juleøl med god sødme og smak av nøtter og frukt.
  • Alkoholfritt: Kaffe, eplemost med eller uten bær, mørkt alkoholfritt juleøl eller en blanding av eplemost og vørterøl.

Oppskrift på karamellpudding: Karamellpudding med økologisk sukker og stevia

Fruktdesserter

Friske frukter og bær passer best med drikke som har ren og ung fruktsmak. Er frukten bakt eller kokt, kan «tyngre» og mer komplekst fruktig drikke passe til.

  • Vin: Moscato, brachetto, muskatell eller eiswein til frisk frukt. Sauternes, riesling beerenauslese eller andre edelsøte viner til bakt og kokt frukt.
  • Øl: Rødt flamsk øl, bokkøl – eller for en frisk kombinasjon: Surøl tilsatt frukt og bær, som kriek og framboise.
  • Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfri hylleblomstvin, smoothie eller hjemmelaget saft.

Sjokoladedesserter

Husk at det er stor forskjell på hvit sjokolade og bitter, mørk sjokolade. Bær er godt til sjokolade, og søte, bærfruktige røde dessertviner kan være midt i blinken.

  • Vin: Recioto, passito eller ung og fruktig portvin. Til hvit sjokolade passer edelsøte hvitviner godt.
  • Øl: Porter eller chocolate stout uten for mye brent og bittert preg. Mørkt juleøl med fylde og sødme.
  • Alkoholfritt: Kaffe, melk, varm kakao, bærsmoothie eller eplemost med bær.

Oppskrifter: 4 fristende sukkerfrie desserter med sjokolade

Julesnacks

Sterkviner som har vært lagret på fat smaker gjerne av nøtter, tørket frukt, sjokolade og karamell. Også sødmerike øl har slike aromaer. Dette går godt sammen med julesnacks som nøtter, dadler og fiken.

  • Vin: Tokaji aszu, vin santo, søt oloroso sherry, tawny port, madeira, moscatel de setubal.
  • Øl: Barley wine, mørke juleøl eller belgisk kvadruppel.
  • Alkoholfritt: Kaffe, te, eplemost med eller uten bær, frisk smoothie med frukt og bær.

Takk til Vinmonopolet for gode drikketips!

Om du likte bordet, er jeg takknemlig for at du deler og liker på Facebook.  Tusen takk!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits