Hjem   Om meg   Kontakt
FEST UTEN STRESS: Ole Martins beste tips | Marianne de Bourg
12667
post-template-default,single,single-post,postid-12667,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

FEST UTEN STRESS: Ole Martins beste tips

Er du også sånn som lager uprøvde retter når du skal ha gjester? Og stresser og kaver fordi ingenting egentlig er planlagt?

Da er det mye smartere å servere noe man har laget før til gjester – samt å planlegge! Det er et av triksene til Ole Martin Alfsen, forfatter av boka Ole Martins beste tips. 109 råd som gjør vennemiddagen til en fest

Ingeniørfruen-tipser-om-boka-Ole-Martins-beste-tips

Og Ole Martin vet hva han snakker om. Selv kan han finne på å gjøre mye mer ut av en planlagt rett i siste liten og ende opp med at det tar lengre tid enn han regnet med. Da blir han superstresset og når gjestene kommer har han akkurat rukket å løpe innom dusjen og kommer løpende ut igjennom stuen med håndkle rundt stussen…

Her er den erfarne kokkens beste tips for å unngå stress før festen:

SMARTE FORBEREDELSER

 • Bruk tid på å glede deg!
 • Ikke inviter for å imponere
 • Jo større fest, desto enklere meny
 • Les oppskriften!
 • Desserten kan lages på forhånd
 • Dekk bordet dagen før
Ingeniørfruen-tipser-om-unngå-stress-før-festen

Dekk bordet dagen før! Foto: Royal Copenhagen

SELVE FESTEN

 • Lag liste over arbeidsoppgavene
 • Smak hele tiden
 • Sett frem velkomstmat og drikke i god tid
 • Sett gjerne en (for) tidlig deadline

Ole Martin mener dessuten at hvis gjestene føler seg velkomne behøver det ikke bety noe at de må vente litt på maten. Det kan man bare være enig i.

Les mer i boka Ole Martins beste tips. 109 råd som gjør vennemiddagen til en fest

Har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele? Skriv noen ord inn i kommentarfeltet under!

2 Comments
 • greatgreekfood

  05/06/2014 at 5:20 pm Reply

  Det viktigste, synes jeg, med gjestemat (bortsett fra at den smaker godt, selvsagt), er at den kan lages ferdig eller nesten ferdig på forhånd. Jeg har lett i årevis etter en gjestematbok som legger opp til det, men letingen er resultatløs. For jeg nekter å lage forrett mens gjestene koser seg med velkomstdrinken, og/eller steke biff eller fisk mens de koser seg med forretten. Er det fest så er det fest, og den vil jeg være med på, ikke minst fordi jeg tross alt både har arbeidet og utgiftene. Og så synes jeg selv det er mye hyggeligere å komme til et vertskap som har alt under kontroll og kan ha det hyggelig med gjestene istf å kave på kjøkkenet halve kvelden.
  Har ikke lest Alfsens bok, men mye av det du beskriver her gjør jeg uansett :-)

  • Marianne

   05/06/2014 at 11:38 pm Reply

   En god kokebokidé du har der! Og jeg er heller ikke tilhenger av å stå og steke når gjestene har ankommet. Serverer veldig ofte fingermat når vi har gjester, som jo kan ordnes på forhånd. Men har ofte bommet på tida, da tapas og småretter alltid tar MYE lenger tid enn man skulle tro. Og så har jeg en lei tendens til å skulle forsøke meg på noe nytt hver gang, synes liksom det er kjedelig å lage det samme gamle. Noen ganger gjør vi det også sånn at jeg vasker og dekker bord, og min bedre halvdel lager mat. Ikke så ille det heller ;)

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.