Hjem   Om meg   Kontakt
JUL PÅ BUDSJETT: Tips til en snill jul for lommeboka | Marianne de Bourg
28506
post-template-default,single,single-post,postid-28506,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

JUL PÅ BUDSJETT: Tips til en snill jul for lommeboka

I følge Virkes prognoser for julehandelen 2015 anslås det at nordmenn i snitt vil bruke
10 700 kroner per innbygger i løpet av julen. Men det er selvfølgelig ikke alle som har lyst eller anledning til å bruke så mye. 

Her får du en mengde tips til hvordan du kan drøye julebudsjettet; tips til spleising på gaver, gratis gaver, til hjemmelagde gaver og til å pakke inn gavene av det du allerede har hjemme. Og mye mer.

JULEGAVER PÅ BUDJSETT

Synes du julegavene blir for dyre, kan det være lurt å si fra til dem man bytter gaver med. Bli enige om et pristak – eller rett og slett av gavene droppes i år. Mange voksne i Norge i dag har jo mer enn nok ting fra før…

INNPAKKINGSTIPS: pepperkakedyr på pakker

Foto: Per Erik Jæger / Styling: Marianne de Bourg

Ellers kan julegavene godt være fine å få selv om de er rimelige. Se bare her:

Rimelig gaver til barn

Til de minste er det ikke alltid de dyreste julegavene som faller best i smak. For eksempel et lekesverd til 20 kroner. Trenger du rimelige julegavetips til barna, kan det være verdt å titte på disse tipsene:  60 julekalendergaver til barna for 20 kroner eller mindre

Billig til voksne

Mange voksne føler de har nok ting. Mange voksne ønsker seg heller ingenting. Da kan opplevelsesgaver være perfekt. Du kan selvfølgelig gi billetter til en konsert som koster litt, men opplevelser kan også være helt gratis.

Ta en titt på denne guiden: JULEGAVETIPS: 30 tips til gavekort på opplevelser for voksne

HJEMMELAGDE JULEGAVER

Har du restegarn og stoffrester, eller ingredienser til matgaver i hus, er hjemmelagde julegaver herlige både for den som gir og får.

Oppskrift på lemon curd og etikett

Foto: Rosendahl

Matgaver

Hjemmelaget – håndarbeide og hobby 

Hjemmelaget til kroppen

GI BORT / FÅ GAVER – PÅ FINN.NO

Med den nye kategorien «Julegaveønsker» på FINN torget, skal det bli enklere å sette de som har noe å gi bort i kontakt med de som trenger det som mest.

02 Julejenter i julenissedrakter Foto Nille

Foto: Nille

— I fjor mottok vi svært mange annonser fra familier som søkte etter snille mennesker som kunne bidra med julegaver til barna deres. I år har vi valgt å gå ett skritt lenger, og lanserer i dag en egen plass på Torget kalt «Julegaveønsker», sier Kristine Eia Kirkholm i FINN.no

– Muligheten til å være anonym og samtidig nå ut til mange mennesker, gjør at personer i en økonomisk knipe benytter seg av FINN.no til å legge ut sine julegaveønsker, sier Eia Kirkholm.

Annonsene inneholder ønsker om hjelp til alt fra julemat, sportsutstyr og elektronikk til leker og klær. Ofte legges de ut i den kategorien familiene ønsker seg ting fra, og resultatet er at de blir vanskeligere å finne frem til.

— Med den nye kategorien blir det enklere å finne rett mottaker for de mange som ønsker å gi litt ekstra før jul. I tillegg vil personene bak annonsene slippe å bruke mye tid på å finne et egnet sted å legge de ut slik at de når flest mulig, fortsetter hun.

– På denne måten blir det lettere å sette de som trenger hjelp i kontakt med de som ønsker å gi uten at annonsen må spres viralt, sier Kristine Eia Kirkholm.

«Julegaveønsker» vil være aktiv frem til 4.januar 2016. Den vil ligge på FINN torget under «Ønskes kjøpt».

Julegaveønsker finner du her

SPLEISING PÅ GAVER

En undersøkelse Elkjøp har foretatt ved hjelp av Facebook viser at nordmenn gjerne spleiser på gaver som skal ligge under treet den 24. desember.

Fem fint innpakkede pakker stablet på en stol

Foto: Per Erik Jæger

For å gjøre dette med spleising enklere for sine kunder har Elkjøp nå fått på plass en ny løsning på sine nettsider. Har kan man med et par klikk kjapt invitere familie, venner og kjente til å spleise på gaver.

Løsningen er en del av Elkjøps Julegavehjelper, som har blitt til ved at 17.000 nordmenn har svart på hva de ønsker seg aller mest til jul.

– Når 90 prosent av nordmenn sier de spleiser på gaver så skulle det jo bare mangle at vi sørger for at det er enkelt å få til dette i praksis! Derfor kan vår Julegavehjelper på Elkjop.no nå både hjelpe deg med å finne gaveideer til dem du er glad i, samtidig som du får hjelp til å tromme sammen til spleising, sier Bakke.

INNPAKKING – BRA OG BILLIG

Her er Framtiden i våre henders tips for å redusere mengden med gavepapir som kastes i restavfallet:

Julegave pakket inn med tekstil og med dekor av bånd og stoff

Foto: Ikea

Pakk inn minimalistisk!

Papirproduksjon belaster miljøet fra tømmerhogsten i skogen til transport, produksjon i papirfabrikken og dets vei til søpla eller gjenbruk. Gavepapir har som regel vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan ha belastet miljøet. Gavebånd lages stort sett av plast – et ikke fornybart råstoff. Minimalistisk gaveinnpakning er derfor en god ting.

Bruk det du har

  • Bruk gamle aviser. Sjarmerende, personlig, billig og miljøvennlig. Kan resirkuleres som papir etterpå.
  • Fint gavepapir kan tas vare på og brukes om igjen.
  • Nøytrale papirposer, gråpapir og lignende kan, med litt kreativ dekor, bli en personlig og morsomt gaveinnpakning.
  • Har du noen nøytrale esker liggende? Pynt dem litt og bruk dem. Hvis det er reklame eller liknende på utsiden, kan du sprette opp esken og vrenge den med hvitsiden ut.
  • Pappesker med trykk på kan vrenges, og så dekoreres.
  • Gamle blader og plakater med fine motiv egner seg også godt.
  • Stoffrester og gamle gardiner kan bli til stoffposer som gavene puttes i. Les mer: Kreativ innpakning av gaver med stoff

Velg gavepapir som kan gjenvinnes

Velg kraftpapir, eller gavepapir som er merket med at det kan resirkuleres. Sterkt papir kan brukes flere ganger hvis ikke det er brukt altfor mye tape eller utpakkingen skjer for voldsomt. Svanemerket gavepapir kan gjenvinnes og oppfyller en rekke andre miljøkrav, og er et bra valg.

Velg også gjerne gavebånd av papir, som også kan resirkuleres.

Idemagasinets tips: Du kan også bruke barnas tegninger som innpakningspapir: Personlig gaveinnpakking med barnas tegninger

JULEKORT ELLER KORT TIL GAVENE – BILLIG ELLER GRATIS

Lag til og fra-kort og julekort av brukt avispapir, godteripapir, melkekartonger og andre gjenbruksmaterialer.

JUL Lag-julekort-av-gjenbruksmaterialer

Foto: Rosendahl

Finn også fram julepynt og småting du ikke bruker lenger. Gjenbruk bånd og snorer. Klipp og lim.

Flere tips og ideer til å lage egne til og fra-kort her:

Til-og-fra-kort

[KLIKK PÅ BILDET FOR Å KOMME TIL LINKENE]

MAT – PÅ BUDSJETT

Det blir som regel nok av julemat i løpet av desember og da er det helt greit med enkel og rimelig hverdagsmat i uka.

Lavkarbo lavkalori fried rice Paleo style

Foto: idemagasinet.no

Her er åtte rimelige middager som kan drøye budsjettet i desember:

På spørsmål fra Norsk Juleindeks svarer forrige uke 2 av 3 nordmenn at de har begynt juleforberedelsene, men ”bare” 1 av 4 oppgir at de er i full gang.

Hva med deg? Har du såvidt begynt juleforberedelsene, er du godt i gang eller er du ferdig?

Om du likte denne artikkelen, er jeg takknemlig for at du deler og liker den på Facebook og andre sosiale medier. Tusen takk!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.