Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | 6 kreative måter å bruke pepperkakekrydderet på
28264
post-template-default,single,single-post,postid-28264,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

6 kreative måter å bruke pepperkakekrydderet på

Pepperkakerundstykker, pepperkakekonfekt, pepperkakemuffins og pepper(kake)nøtter. Pepperkakesmaken kan nemlig brukes til mer enn tradisjonelle pepperkaker. 

Pepperkakekrydder er jo selve smaken av jul og det er også enkelt å lage denne krydderblandingen selv og tilsette i dine vanlige konfekt- og kakeoppskrifter.

For ekstra sunne pepperkakevarianter, ta en titt på litt sunnere pepperkaker hvor sukkeret er erstattet med Sukrin og sunn og glutenfri pepperkakevariant med mandelmel.

Pepperkakerundstykker

Pepperkakerundstykker

Øverst pepperkakekonfekt, i midten pepperkakemuffins, nederst pepperkakerundstykker. Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

(12 stykker)

Ingredienser:

  • 4 dl vann
  • 1 / 2 pk gjær
  • 500 g hvetemel
  • 80 g rugmel
  • 1 ss salt
  • 150 g tørket aprikos i biter
  • 150 g rosiner
  • 200 g hasselnøtter
  • 1 / 2 ts pepper
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ts malt kanel
  • 1 ts malt nellik
  • Vann til pensling
  • Havre og gresskarkjerner til pynt

Slik gjør du:

  1. Varm vannet til den er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren og rør ut i det lunkne vannet.
  2. Tilsett rugmel og salt. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkken maskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Elt til deigen er smidig og fin.
  3. Tilsett aprikoser, rosiner, hasselnøtter og kryddere, og elt til de er blandet inn i deigen.
  4. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i en time.
  5. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 12 like store emner. Trill dem til boller. Pensle med litt vann og dryss over havregryn og gresskarkjerner. Legg dem på stekeplate med bakepapir. Dekk rundstykkene med et klede og la dem heve på et lunt sted i en halv time.
  6. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 210 °C i ca 15 minutter. Avkjøles på rist.

Pepperkakekrydderet inneholder alltid kanel, ingefær, nellik og kardemomme, men ikke alltid pepper.

Pepperkakekonfekt

Pepperkakekonfekt med pepperkakesmuler til pynt

Har du pepperkaker til overs? Kanskje noen som ikke hadde så fin form? Da kan du knuse dem fint og bruke dem i pepperkakekonfekten. Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

(ca 30 stk)

Ingredienser:

  • 250 g mørk sjokolade (minimum 55 % kakao)
  • 75 g smør
  • 1 / 3 l kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • 2 ss lys sirup
  • Litt smeltet sjokolade til dypping
  • Pepperkakesmuler til pynt

Slik gjør du:

  1. Hakk sjokoladen fint. Del smøret opp i små terninger. Ha sjokoladen og smøret i en bolle.
  2. Kok opp fløten sammen med en skrapet vaniljestang og sirup. Hell fløteblandingen over sjokolade og smør. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres med små bevegelser i midten. Rør forsiktig til glatt og jevn rør. Avkjøl røren i kjøleskapet..
  3. Etter noen timer kan massen formes til små kuler av deigen med hendene. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull dem forsiktig i pepperkakesmuler. Sett kulene på et brett og sett det i kjøleskapet. Når kulene er stivnet kan du legge dem i en boks.
  4. Oppbevar pepperkakekonfekten kjølig.

Pepperkakemuffins

Myke pepperkakemuffins

Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

(ca 25 stk)

Ingredienser:

  • 250 g smør
  • 225 g sukker
  • 5 egg
  • 250 g hvetemel
  • 1 ss vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • Frossen pepperkakedeig til pynt

Slik gjør du:

  1. Pisk smør og sukker lyst og luftig. Ha i ett og ett egg og visp dem lett inn. Bland vaniljesukker og bakepulver med melet og rør det inn.
  2. Fordel røren i smurte muffinsformer og sett på stekeplate. Press frossen pepperkakedeig gjennom en sil for å få pepperkakesmuler. Dryss disse over muffinsformene.
  3. Stek muffinsene på nederste rille i ovnen ved 180 °C i ca. 25 minutter. Avkjøles på rist.
Oppskrifter med pepperkaker - pepperkakemuffins

Julebaksten er fin som vertinnegave. Putt den i et fint glass, gjerne med et fint bånd rundt. Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

Det kan være deilig med myke pepperkaker som avveksling til småkakene. Som denne deilige sukkerfri, lavkarbo variant av myk pepperkake.

Eller bruk en hvilken som helst nøytral formkakeoppskrift og tilsette et par spiseskjeer pepperkakekrydder.

Pepperkaker,-blåmuggost-og-portvin

Ost og marmelade er perfekt følge til pepperkaker. Her er vellagret brie og blåskimmelost, sammen med en søt marmelad. Et lite glass dessertvin til er heller ikke dumt. Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

Valnøtter, brie, tørkede tranebær og flytende honning er også en god smakskombinasjon.

Peppernøtter og pepperkaker med godteripynt

Pepperkaker-med-godteri

Et kremmerhus fyllt med peppernøtter, og pepperkaker med nonstop og sølvkuler. Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

Peppernøtter


(ca 100 stk)

Ingredienser:

  • 250 g smør
  • 125 g mørk sirup
  • 250 g melis
  • 1 egg
  • 400 g hvetemel
  • 100 g malte mandler
  • 1 / 2 ts pepper
  • 1 ts malt kanel
  • 2 ts malt nellik
  • 2 ts natron

Slik gjør du:

  1. Smelt smør og sirup i en kjele, og bland inn melis. Rør inn egget. Tilsett resten av ingrediensene. Sett deigen til avkjøling – gjerne over natten.
  2. Trill deigen til lillefinger-tykke pølser. Del lengdene i små emner og trill disse til kuler. Sett kulene på stekeplate med bakepapir. Beregn litt avstand slik at de ikke flyter i hverandre.
  3. Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 15 minutter. Avkjøles på rist.

Å riste nøtter med pepperkakekrydder er også en enkel måte å få pepperkakesmaken på. Her får du oppskriften.

Pepperkaker med godteri

(Antall pepperkaker avhenger av størrelsen…)

Ingredienser:

  • 150 g sukker
  • 150 g smør
  • 1 egg
  • 250 g mørk sirup
  • 1 ts ingefær
  • 1 / 2 ts malt nellik
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts pepper
  • 2 ts natron
  • 400 – 500 g hvetemel
  • Nonstop og blanke kuler til pynt

Slik gjør du:

  1. Bland sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn egget. Tilsett deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast. Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.
  2. Kjevle ut deigen, til en ca. 2 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir. Stikk ut runde pepperkaker med hull i. Bruk smultring-former eller runde former i to ulike størrelser. Fyll hullet med nonstop.
  3. Stek kakene midt i ovnen ved 160 °C i 15 minutter. Avkjøles på rist.
Pepperkakeelg, pepperkakebjørn og pepperkakeekorn

Foto: Per Erik Jæger / brodogkorn.no

Pepperkaker som pynt på pakkene: Pepperkakene kan også brukes som pynt på julegavene, enten med pynt av melisglasur – eller være dekor nok som de er.

Takk til brodogkorn.no for fine bilder og oppskrifter.

Om du likte oppskriftene, er jeg takknemlig for at du deler og liker på Facebook.  Tusen takk!

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits