Hjem   Om meg   Kontakt
TEMA: Gulrot – næringsinnhold, oppskrifter og tips | Marianne de Bourg
27946
post-template-default,single,single-post,postid-27946,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

TEMA: Gulrot – næringsinnhold, oppskrifter og tips

TEMA: GULROT

Gulrot er kalorifattig supermat som er bra mot alt fra kreft til forstoppelse. Her får du vite hva som er sunt med gulrøtter, hvordan du kan tilberede dem og fristende oppskrifter med gulrot. 

Gulrøtter er en av de rikeste kildene til betakaroten, som den får den flotte fargen sin fra. Dette er forstadiet til vitamin A, som blant annet er bra for synet og gjør oss mer motstandsdyktige mot virus.

 

GULRØTTER Næringsinnhold, sesong, oppbevaring og tilberedning

Selv om gulrøtter først og fremst har vært kjent for å gi godt syn, har den mange andre gode helsemessige egenskaper:

  1. Gulrøtter inneholder mye betakaroten, vitamin A, B, C og K, folsyre, kalium, kalsium, fiber, jern, sink og krom.
  2. Den skal være spesielt god for magen, der den skal regulere tarmfunksjonen og lette både forstoppelse og diaré, lindre luft i magen og kolikk, tarminfeksjoner og magesår.
  3. Gulrøtter skal virke vanndrivende og bekjempe blærekatarr og motvirke at det dannes nyregrus. Gulrot skal også virke rensende på leveren og motvirke leddbetennelse og urinsyregikt.
  4. Gulrot skal virke forebyggende mot virus, bekjempe kreftceller og virke forebyggende mot hjertesykdom.
  5. Krom skal stabilisere sukkernivået og skal dempe sukkersug hos diabetikere.
  6. Det er også mye kostfiber i gulrot, og den er både mager og kalorifattig.
  7. Gulrotas egenskaper: Nærende. Slimløsende. Antiseptisk. Antioksidant. Vanndrivende.

Næringsinnhold pr 100 g

Energi: kcal 36 kcal
Fett: 0,1 g
Karbohydrater: 6,7 g
Kostfiber: 2,7 g
Protein: 0,7 g

Tilberedningstips

Grillede gulrøtter

Foto: frukt.no

Wok: Skal du varmebehandle gulrøtter, er wok den metoden som bevarer næringsverdiene best. Wok små porsjoner på høy varme i 2 min.

Kokte gulrøtter smaker best når de er så vidt møre. Koketiden avhenger av størrelsen på gulrøttene

Glaserte gulrøtter: Gulrotbiter og en smørklatt stekes på svak varme i panne under lokk i 20-25 min. Godt tilbehør til kjøtt og fisk. Bytt ut litt av poteten eller kålroten med gulrot i stuinger, potetmos eller røsti for variasjon i både smak og farge

Nyrevet rå gulrot er ypperlig til stekt fisk og en slager hos barn spesielt til fiskeboller med hvit saus. De passer godt i matboksen, men de er også fine i salater, bakeverk og gryter.

Prøv også grillet gulrot til ost eller appelsinglasert til vilt. Legg dem i aluminiumsfolie med olje eller smør, og la dem ligge på grillen i ca 20 minutter.

Gulroten kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år.

GulrotTIPS

Gulrot-i-skiver,-strimler,-biter-eller-figurer

Foto: frukt.no

Figurer: Lag morsomme blomster eller figurer av gulroten som pynt eller som rå snacks til barna.

En god råkostsalat: Bland revet gulrot med litt eddik, sitron, salt, pepper og evt. sukker og gjerne sammen med finsnittet kål.

Gulrot i smoothie: 150g raspet gulrot, 100g appelsin, 100g banan og 1 tørket aprikos kjøres i blender sammen med isbiter.

Gulrotstaver: Ha alltid noen staver av kålrot og gulrot i et glass med vann i kjøleskapet som knask. Sprøtt og godt

I drikkevannet: Gulrot i skiver eller strimler i en vannkaraffel sammen med isbiter er både dekorativ og friskt.

Oppskrifter med gulrot

Middag

Kremet gulrot og koriandersuppe

Kremet gulrot og koriandersuppe

Dessert

idemagasinets-glutenfri-melkefrie-sukkerfrie-lavkarbo-gulrotkake-med-marsipangulrøtter

Glutenfri gulrotkake med melkefritt kremostfyll

Drikke

Sunne-oppskrifter-på-immunstyrkende-superjuicy-shots

3 Superjuicy shots for immunforsvaret

Oppbevaring

Skallet på gulroten er ti ganger tynnere enn på poteten. Den taper derfor væske raskt, og liker fuktige omgivelser ved oppbevaring. Oppbevar gulrøttene i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Sesong

Sesongen er fra juni og ut mai. Ferske gulrøtter i bunt får man fra juni til midten av oktober.

Oppbevaring av gulrot

(Kilder: Bama, frukt.no, Matvaretabellen, bøkene «Styrk ditt immunforsvar» og «Husråd for vanlige plager»)

Om du likte artikkelen, er jeg takknemlig for at du deler og liker den på Facebook og andre sosiale medier.  Tusen takk!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.