Hjem   Om meg   Kontakt
Hvor mange fiskemåltider trengs pr uke for å få nok D-vitamin? | Marianne de Bourg
27801
post-template-default,single,single-post,postid-27801,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Hvor mange fiskemåltider trengs pr uke for å få nok D-vitamin?

Vi bør spise sjømat hele året, men om vinteren trenger vi tilskudd av vitamin D, og da er fet fisk og tran suverene vitamin D kilder. Visste du at du må drikke 2,5 liter melk tilsatt vitamin D for å få i deg samme mengde vitamin D som i 100 gram fet fisk?

Ifølge Alfred Halstensen, professor i medisin ved Universitetet i Bergen, spiser halvparten av nordmenn tilstrekkelig med sjømat, men han skulle ønske at også den andre halvparten ville spise mer av havets goder.

Hvor mange fiskemåltider trengs pr uke for å få nok D-vitamin?

Foto: Per Erik Jæger / Styling: Marianne de Bourg

– Ikke minst for å ta godt vare på helsen sin, og fordi god sjømat smaker nydelig. Tilberedning av sjømat er veldig raskt og enkelt og passer godt for travle mennesker. Den kan spises rå eller røkt, stekes, grilles og bakes i ovn. Eller hva med noen ekstra fiskebiter, gulrøtter, poteter og løk i en fiskesuppe?

Uendelige muligheter

Halstensen påpeker at du må spise 125 gram smør tilsatt vitamin D eller drikke 2,5 liter melk tilsatt vitamin D for å få i deg samme mengde vitamin D som i 100 gram fet fisk eller 5 ml tran. Selv spiser professoren mye fisk, nesten hver dag. Han liker all sjømat og varierer både når det gjelder type og tilberedning.

– Mulighetene er jo nærmest uendelige. Sjøkreps og reker, grillet småmakrell, røkt og gravet laks og ørret er topp, men fersk torsk er kanskje enda bedre. Selvfisket fisk smaker selvsagt best, spesielt superfersk pale med litt godt smør eller rømme, sier han og anbefaler samtidig at sjømat bør trekkes ved 55-65 grader, og ikke kokes, for da koker du bort det sunne omega-3 fettet.

2-3 fiskemåltider pr uke

Om sommeren får de fleste nordmenn tilstrekkelig med vitamin D fordi sollys får kroppen til å produsere dette selv. Men når mørket setter inn i september, går produksjonen gradvis nedover. Med sjømat på tallerkenen kan du derimot gå mørketiden lysere i møte.

– Vi bør spise sjømat hele året, men om vinteren trenger vi tilskudd av vitamin D, og da er fet fisk og tran suverene vitamin D kilder. Helsedirektoratet anbefaler to til tre fiskemåltid i uken, der halvparten bør være fet fisk som makrell, sild, laks og ørret, sier Halstensen.

Mange helsefordeler

Forskning gjennom flere år har blant annet konkludert med at å spise mat fra havet kan virke inn på både din fysiske og psykiske helse. På oppdrag for Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdert nytte og risiko ved å spise fisk. VKM konkluderer at per i dag spiser voksne og barn i gjennomsnitt nok fisk til å dekke behovet for marine omega-3 fettsyrer.

Gravide kvinner derimot spiser ikke nok fisk til å dekke behovet. Dermed kan fosteret og barnet som ammes gå glipp av fordelene som fisken gir for utvikling av nervesystemet. I følge VKM er det også godt dokumentert i forskningen at fet og mager fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Omega-3 øker også tallet på kontaktpunkt mellom nerveceller i hjernen noe som er viktig for hjerneutvikling og gir bedre intelligens.

– Flere vitenskapelige studier bekrefter at mennesker lærer bedre når de spiser marint omega-3. Depresjon er mindre vanlig blant folk som spiser mye sjømat. Forskerne mener omega-3 er viktig for hjernecellenes funksjon, sier Halstensen. Og helsefordelene stopper ikke der. Listen er lang ifølge professoren. – Fiskeproteinene, som det er massevis av i fiskekjøtt, regulerer blodsukker, insulin og fettsyrene i kroppen på en gunstig måte. Sjømat inneholder mye mineraler, selen og jod som også er viktig for at cellene i kroppen skal fungere godt. Sjømat er dessuten relativt kalorifattig, noe som er et godt alternativ for dem som ønsker en slankere kropp, sier han.

Middager  med fisk og sjømat

Her er gode fiskemidddager som passer både til hverdag og fest. Også fredagstacovarianter. Prøv for eksempel reker, avokado og mango i tacoskjell og ceviche med laks, avokado og fersk koriander i minitacoskjell.

Frokost og lunsj med fisk

Spiser du ikke fisk til middag 2-3 ganger i uken? Et godt tips er å huske på fisk til frokost og lunsj også. Her er noen tips:

[Les mer: 60+ tips til sunne og kreative matpakker (mange uten brød!)]

Om du likte artikkelen, er jeg takknemlig for at du deler og liker den på Facebook og andre sosiale medier.  Tusen takk!
Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.