Hjem   Om meg   Kontakt
Julegaver og julestemningen i boks på julemarkeder i Sverige | Marianne de Bourg
27805
post-template-default,single,single-post,postid-27805,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Julegaver og julestemningen i boks på julemarkeder i Sverige

Snart finnes det mange ekstra koselige grunner til å ta turen til Sverige før året er omme. Rundt om i nabolandet bugner det nemlig av ulike julemarked som sikrer deg både geniale gaver og genuin julestemning.

Julen nærmer seg med stormskritt, og noe av det hyggeligste med høytiden er førjulstiden med forberedelser og pusling. At denne perioden attpåtil er en god anledning til å ta en helgetur for inspirasjon og shopping, er jo heller intet minus.

REISETIPS - Julemarkeder i Sverige Foto: Superstudio-D&D-AB

Foto: Superstudio-D&D-AB

Svenskene er eksperter på «julmys», og arrangerer en rekke marked og messer i så vel storbyer, på små tettsteder og herskapelige slott og herregårder. Her finner du både gamle, tradisjonsrike travere, og yngre marked med hipsterfaktor og fokus på ny kunst og design.

REISETIPS - Julemarkeder i Sverige Foto: gbgco_photoagency

Foto: gbgco_photoagency

For familier er Sveriges største julemarked i fornøyelsesparken Liseberg og det stemningsfulle markedet på Skansen i Stockholm to favoritter, imens de som vil handle økologisk i et storslått miljø, bør ta turen til for eksempel Gunnebo Slott og Trädgårdar.

REISETIPS - Julemarkeder i Sverige Foto: Anna Alexander Olsson

Foto: Anna Alexander Olsson

Er man ute etter en opplevelse utenom det vanlige, er det underjordiske markedet i Tykarpsgrottan i Skåne og det splitter nye alternative markedet på Sergels Torg i Stockholm steder å sikte seg inn på, imens designmarkedet à la London i Göteborg kanskje er mest trendy av dem alle!

REISETIPS - Julemarkeder i Sverige Foto: Helena-Bergqvist

Foto: Helena-Bergqvist

Nedenfor finner du oversikten årets beste julemarked hos söta bror:

GOTLAND

Sveriges største øy er en favoritt for mange på sommerstid. Men tar du turen hit under årets siste måneder, sørger belyste og pyntede gater og torg for at du får med deg en god dose julestemning hjem!

Foto: VisitSweden

GOTLANDSJUL

Hva: Gotlands største julemarked som trekker rundt 6000 besøkende hvert år.

Hvor: Wisby Strand, Strandvägen 4, Visby.

Når: 20.-22. november

JULEMARKED PÅ KALKBRUKSMUSEUM

Hva: Tradisjonelt og koselig julemarked på Bläse Kalkbruksmuseum, der man kan se hvordan folk jobbet i steinbrudd i gamle dager.

Hvor: Bläse Kalkbruksmuseum, Fleringe Bläse, nord på Gotland.

Når: 28.-29. november.

JULEMARKED MED MIDDELALDERSTEMNING

Hva: Julemarked på Stora Torget – midt i middelalderbyen Visby.

Hvor: Stora Torget, Visby.

Når: 28. november, 6.-20. desember.

SHOPPING I STALLEN

Hva: Gammeldags julemarked i stallen og på magasinet på Köpmansgården Loppis. Her finner du håndverk, julemusikk, julefilmer, ponniridning, ”fika” og julenisse.

Hvor: Köpmansgården, Donnersgatan 52b, Klintehamn.

Når: 5.-6. desember.

VEST-SVERIGE

Den svenske vestkysten er ikledd julens drakt, og byr på både tradisjonelle og moderne marked med koselig innpakning. Göteborg slår hardest på stortromma, med en tre kilometer lang lysinstallasjon som strekker seg langs Avenyn og bort til Liseberg – hvor du finner Sveriges største julemarked!

Foto: VisitSweden

FRISTENDE DELIKATESSER

Hva: Salg av ost, delikatesser og julepynt i et stemningsfylt miljø. Og i år markerer markedet 25-årsjubileum!

Hvor: Falbygdens Osteria, Göteborgsvägen 19, Falköping.

Når: 10. oktober-23. desember.

JULEMARKED PÅ BJERTORP SLOTT

Hva: I Littorins magasin på slottsgården kan du oppleve et gammeldags julemarked, med over tretti matprodusenter og håndverkere.

Hvor: Bjertorp Slott, Kvänum.

Når: 21.-22. november.

ØKOLOGISK OG HERSKAPELIG

Hva: Julemarked med økologisk fokus med håndverk og mat i et stemningsfullt miljø. Her kan du også smake på de populære pepperkakene på Gunnebos bageri, som bakes etter en oppskrift fra 1700-tallet!

Hvor: Gunnebo Slott och Trädgårdar, Christina Halls väg, Mölndal – like sør for Göteborg.

Når: 27.-29. november.

JULESHOPPING BLANT DYRENE

Hva: Den 5. desember er det duket for julemarked i dyreparken Nordens Ark. Her blir det fokus på kvalitet og naturlige produkter fra lokale håndverkere, og markedet er fylt til randen av alt som hører julen til for store og små, med blant annet nisse og julemusikk.

Hvor: Nordens Ark, Åby säteri, Hunnebostrand.

Når: 5. desember.

HANDEL PÅ HERREGÅRD

Hva: Håndverkere og snekkere byr inn til julemarked i herskaplige omgivelser, med mulighet for lunsjpause på cafeen eller julemat på herregården.

Hvor: Baldersnäs Herrgård, Baldersnäs, Dals Långed.

Når: 10.-13. desember.

GÖTEBORG

Foto: VisitSweden

JUL I NORDSTAN

Hva: Over hundre utstillere selger tradisjonell kunsthåndverk, sløyd og ny design – alt av høy kvalitet.

Hvor
: Nordstadstorget, Göteborg.

Når: 13. november til 30. desember (bortsett fra julaften og 1. juledag).

SLOTTSMARKED

Hva: Tradisjonelt julemarked i slottsmiljø med over hundre utstillere. Her kan du også spise, treffe nissen og spasere rundt på det vakre området.

Hvor: Tjolöholms Slott, Fjärås, utenfor Göteborg.

Når: 13.-15. november og 18.-22. november.

DESIGN PÅ LISEBERG

Hva: I tillegg til det store, tradisjonelle julemarkedet på Liseberg, finnes det også et moderne julemarked i Lisebergtornet, med varer fra både etablerte og nye utstillere.

Hvor: Liseberg, Örgrytevägen 5, Göteborg.

Når: Fredag-søndag mellom 20.-29. november, onsdag-søndag mellom 2.-6. desember, tirsdag-søndag mellom 8.-20. desember, samt 26.-30. desember.

JUL PÅ LISEBERG

Hva: Jul på Liseberg er Sveriges største julemarked, med over åtti salgsboder og butikker, skøytebane og restauranter som byr på julemat. For de minste barna finnes et skilandskap med ekte snø, nisse-verden og vinteråpne karuseller. I tillegg kan man hilse på svenske reinsdyr, kjøre rein med slede og se isshowet Hans & Greta. Parken er vakkert opplyst av nesten fem millioner lyspunkter, og dekorert med hundrevis av grantrær. Nytt for året er t de store attraksjonene Balder og Mechanica er åpne for dem som våger seg ut på en forfriskende kjøretur.

Hvor: Liseberg, Örgrytevägen 5, Göteborg.

Når: Fredag-søndag mellom 20.-29. november, onsdag-søndag mellom 2.-6. desember, tirsdag-søndag mellom 8.-20. desember, samt 26.-30. desember.

JUL I HAGA

Hva: Langs de brosteinsbelagte gatene i Haga Nygata arrangeres det julemarked hvert år, med både hjemmelagde og lokalproduserte varer, nytt og vintage. Ta en pause på en av Hagas mange koselige kafeer, for en lussekatt, pepperkake eller kopp med gløgg.

Hvor
: Haga Nygata, Göteborg.

Når: 21. november–20. desember.

DESIGNMARKED À LA LONDON

Hva: Göteborgs mest lovende designerne arrangerer julemarked inspirert av markedene i London. Her kan du skaffe deg håndlagde og spesialdesignede julegaver i form av klær, tilbehør, kunst og dekor fra over 80 utstillere.

Hvor: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg.

Når: 21.-22. november.

LIVLIG STUDENTMARKED

Hva: Kunst- og designstudenter selger sine verk og produkter, som smykker, keramikk, tekstiler, plansjer, kort, vesker og mye mer. Kunstbiblioteket på skolen forvandles til et lokale fylt av liv og røre

Hvor
: HDK – Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg.

Når: 4.-6. desember.

MARKED I GÖTEBORGS ELDSTE BYGNING

Hva: I Kronhusboderna holdes det et gammeldags julemarked i byens eldste bygning. Selgerne er ikledd gammeldagse klær og selger lokalt håndverk, imens Chokladaffären ved siden av kan friste med fantastisk god konfekt! Blir man sulten på noe mer mettende, selges det også gammeldags pølse og gløgg.

Hvor: Kronhuset, Kronhusgatan 1D, Göteborg.

Når: Tirsdag til søndag mellom 28. november og 12. desember.

UNG KUNST

Hva: Julemarked og utstilling med unik kunst og design fra unge og lovende kunstnere og designere.

Hvor: Röda Sten Konsthall, Röda Sten 1, Göteborg.

Når: 11.-13. desember.

JÄMTLAND HÄRJEDALEN

I Jämtland Härjedalen omfavnes julen med genuin vinterstemning, masse lokalprodusert mat og julesmaker – og flere markeder.

Foto: VisitSweden

JULEMARKED HOS LANDHANDLER

Hva: Her blir det salg av håndverk, julepynt, lokale råvarer og godteri. I tillegg bys det på gløgg, pepperkaker og kunstutstilling!

Hvor
: Gamla Lanthandeln Krokom Strandvägen 7, Krokom.

Når: 28.-29. november.

JUL PÅ JAMTLI

Hva: På Jamtli Julmarknad finner du alt som er koselig med julen; gamle, fine hus, bål og snø. Hvert år lokkes 20 000 besøkende til julemarkedet – mye på grunn av den fantastiske stemningen. Her kan du skaffe deg varer fra spennende utstillere, og i tillegg skape minner hos de minste. For barna er det nemlig juleverksted, hundespann og hest og slede!

Hvor: Jamtli, Östersund.

Når: 4.-6. desember.

JULEMARKED I BRUKSVALLARNA

Hva: Tradisjonelt julemarked med salg av håndverk og sløydartikler, samt bakst og gløgg.

Hvor: Bruksvallarnas skola, Per-mårsvägen 2, Bruksvallarna.

Når: 12. desember og 20. desember.

JULEMARKED I SKIPARADISET ÅRE

Hva: Kombiner en ski-weekend i Åre med å besøke det tradisjonelle julemarkedet i Duved. Her fristes det med masse fint håndverk og herlig julestemning!

Hvor: Duved sentrum, Åre.

Når: 20. desember.

JULEMARKED I TÄNNDALEN

Hva: Julemarked med håndverk og mat. Nissen serverer gløgg og det blir mulighet for å ta en tur med hest og slede. Blant utstillerne finnes UllaMat, Fiskrökeriet og Karins oljor.

Hvor: Tänndalens bygdegård, Rörosvägen 30, Funäsdalen.

Når: 20. desember.

STOCKHOLM

De siste ukene før jul fylles den svenske hovedstaden av lysinstallasjoner, julepynt og en rekke julemarked med alt fra godis og gløgg til tradisjonelt håndverk og ny design.

Foto: VisitSweden

GAMMELT OG NYTT

Hva: Et nytt, moderne marked – ulikt alt man har sett i Sverige tidligere, med inspirasjon fra bla. Winter Village i New York. Her finner du både produkter fra kjente varemerker og mer tradisjonelle juleting i skjønn forening. – Og ikke minst en spesiell og stemningsfylt opplevelse!

Hvor: Sergels Torg, Stockholm.

Når: 21. november-23. desember.

SVERIGES ELDSTE JULEMARKED I GAMLA STAN

Hva: Tradisjonelt julemarked i Gamla Stans koselige omgivelser, med 41 boder fylt med alt fra karameller og sukkerspinn til keramikk og kunst.

Hvor
: Stortorget, Gamla Stan, Stockholm.

Når: 21. november-23. desember.

KRIMS & KRAMS I KUNGSTRÄDGÅRDEN

Hva: Tradisjonelt marked med ting og tang, mat og juleting – bare et steinkast fra Stockholms shoppinggater. Her finnes det også skøytebane!

Hvor: Kungsträdgården, Stockholm.

Når: 27.november-22. desember.

EKSKLUSIV JULEMESSE

Hva: Eksklusiv julemesse i det kongelige hoffets stall, med produkter fra over sytti av landets fremste håndverkere, smed, julens delikatesser, hester og magisk julestemning.

Hvor: Kungliga Hovstallet, Väpnargatan 1, Stockholm.

Når: 27.-29. november.

STEMNING PÅ SKANSEN

Hva: Årlig marked med svenske juletradisjoner i fokus. Her kan man kjøpe svensk håndverk, overvære Luciafeiringen den 13. desember – og masse mer! Besøk også kafeen Rosendals Trädgård, som kan friste med deilig økologisk mat og hjemmebakt brød.

Hvor
: Skansen, Djurgården, Stockholm.

Når: Lørdager og søndager mellom 28. november og 20. desember.

BONDENS MARKED

Hva: På Bondens eget marked kan du la deg imponere av morsomme juletrær, iøynefallende pepperkakehus og en hel båt fylt med marsipan – for å nevne noe.

Hvor: Katarina Bangata, Södermalm Stockholm.

Når: 28. november, og 5., 12. og 19. desember.

JULEMARKED PÅ DROTTNINGHOLM SLOTT

Hva: Den svenske kongefamiliens bolig står oppført på UNESCOs verdensarvsliste og er et flott sted å besøke – spesielt den første helgen i desember, når det arrangeres et tradisjonelt julemarked her!

Hvor: Drottningholm Slott, Drottningholm, Lovön, Stockholm.

Når: 5.-6. desember.

NY KUNST

Hva: Designskolens studenter omfavner julen på kreativt og utradisjonelt vis. Her kan du sikre deg originale julegaver og hente masse inspirasjon!

Hvor: Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10, Stockholm.

Når: 12.-13. desember.

VÄRMLAND

Det er duket for topp stemning med flere markeder når førjulstiden inntar Värmland!

STEMNING FOR STORE OG SMÅ PÅ RANSÄTER

Hva: Stemningsfullt julemarked med kunsthåndverkere og delikatesser fra regionen. I forbindelse med julemarkedet arrangeres også barneaktiviteter – hvor de minste blant annet kan ri på ponni og få godtepose av nissen.

Hvor
: Ransäters Hembygdsgård, Högsbyvägen 2, Ransäter.

Når: 21. november.

LOKALE PRODUKTER I FOKUS

Hva: Tradisjonelt julemarked med trivelig stemning med deilige smaker og dufter, genuint värmlandsk håndverk, nærprodusert mat og masse liv og røre. Rundt 80 nøye utvalgte utstillere frister med kun produkter fra Värmland, og i tillegg blir det flere aktiviteter for store og små, som ponniridning, smiing, korsang og fiskedam.

Hvor: Alsters Herrgård, Alsters herrgårdsväg 3, Karlstad.

Når: 28. november.

SHOPPING, DYR OG DELIKATESSER I KARLSTAD

Hva: Årlig julemarked som lokker med värmlandsk julemat og håndverk av høy kvalitet. Her kan de minste i tillegg få treffe nissefamilien, kjøre hest og vogn, ri på ponni og hilse på dyrene.

Hvor: Mariebergsskogen, Treffenbergsvägen, Karlstad.

Når: 5.-6. desember.

DALARNA

I tradisjonsrike Dalarna står julen sterkt, og et besøk på et av regionens julemarkeder vil garantert sette deg i julestemning på null komma niks!

JULEMARKED I LYSETS TEGN I LEKSAND

Hva: Stemningsfylt marked i lysets tegn og musikk fra før i tiden. Her blir det håndverk, grantrær, bål og gammeldags stemning.

Hvor
: Leksand sentrum.

Når: 28.-29. november.

GENUIN JULESTEMNING I VERDENSARVEN I FALUN

Hva: Det blir helt unik stemning når 170 håndverkere selger sine produkter midt i verdensarven i Falu Gruva. Her blir det skyss med hest, gløgg, julesanger og åpen ild – ja, alt som hører et gammelt julemarked til!

Hvor: Falu Gruva, Gruvplatsen 1, Falun.

Når: 6. desember.

JULEMARKED I RÄTTVIK

Hva: Julemarked med boder og juleaktiviteter i et pyntet Rättvik.

Hvor: Rättvik sentrum.

Når: 12. desember.

SMÅLAND

Vil du ha stemning à la den i filmen Jul i Lønneberget? Ta en tur til et av Smålands julemarked, da vel!

Foto: VisitSweden

KOSTA BODAS JULEMARKED

Hva: Julemarked utenfor Kosta Bodas Glasbutik. Markedet innvies av Ernst Kirchsteiger og det tennes hele 3 millioner julelys! Ekstra magisk stemning blir det også med opptredener fra artister og en tryllekunstner.

Hvor: Kosta Bodas Glasbutik, Stora Vägen 96, Kosta.

Når: 7. november til slutten av desember.

STOR JULEMESSE PÅ HUSEBY BRUK

Hva: En av Nordens største julemesser med 150 utstillere. Her blir det både håndverk og mat – i et område dekket til randen av stemningsskapende lys.

Hvor
: Huseby Bruk, Grimslöv.

Når: 7.-15. november.

TRADISJONELT MARKED FØRSTE HELGEN I ADVENT

Hva: Tradisjonelt julemarked med selgere og utstillere som byr på håndverk og diverse lokale produkter. Her blir det grøt, pepperkaker, nisse, hest og slede – og masse liv og røre!

Hvor: Kulturreservatet Åsens by, Haurida, Aneby.

Når: 28.-29. november.

GAMMELDAGS STEMNING PÅ EKSJÖ MUSEUM

Hva: Stemningsfylt julemarked midt i den unike trebyen på Eksjö museum. Dette er som å komme på en markedsdag for hundre år siden – med duft av gløgg og støpte lys. Her kan du se hvordan gedigent håndverk blir til og skaffe deg enebærkranser, keramikk, sølv, lys, tekstiler og mye mer. I tillegg frister markedet med masse godsaker som marsipan, brød, røkt fisk, pølse, marmelader og sjokolade. På toppen av kransekaka får du dessuten musikkunderholdning og allsang.

Hvor: Österlånggatan 31, Eksjö.

Når: 5.-6. desember.

ÖREBRO

Foto: VisitSweden

KOSELIG JULEMARKED I WADKÖPING

Hva: Opplev klassisk juleatmosfære i den lille trebyen Wadköping – som er bygd opp av eldre gårder fra en svunnen tid for å vise hvordan Örebro så ut før i tiden. Blant de rødmalte gårdene fra 1800-tallet selges håndverk, mat, nisser, julepynt og mye annet som hører høytiden til. Nyt en nybakt lussekatt fra Jeremiabageriet eller julemat på restauranten Gamla Örebro, og ta deg en sving til livemusikk fra Holmberg Swingband. Og alle barna får mulighet til å levere ønskeliste til nissen.

Hvor: Wadköping friluftsmuseum, Alsnäsgatan 11, Örebro.

Når: 29. november og 6., 13., og 20. desember.

SKÅNE

De skånske julemarkedene er mange og populære, med gløgg og nisser, lyslykter og lussekatter.

Foto: VisitSweden

JULSTÖK PÅ KULTUREN I LUND

Hva: På Kulturens populære «julstök» preges hele museet av genuin julestemning med både gamle og nye tradisjoner. Det fyres i ovnene, dekkes opp til julebord, spilles julemusikk og arrangeres en rekke aktiviteter. I en egen markedsgate står flinke håndverkere med sine produkter, og når mørket faller, tennes hundrevis av lys ute i parken som skaper en magisk stemning.

Hvor: Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund.

Når: 28.-29. november.

UNDERJORDISK JULEMARKED

Hva: Opplev et fantastisk julemarked – ulikt alle marked du har vært på før! I den tidligere gruven Tykarpsgrottan ved Ignaberga kan du kjøpe genuine markedsvarer i underjordiske ganger – 12 meter under bakken!

Hvor: Tykarpsgrottan, Tykarp, Hässleholm.

Når: 4.-6. desember.

GENUINT OG GAMMELDAGS I HELSINGBORG

Hva: På julemarkedet på Fredriksdal kan du gå til anskaffelse av julegaver i et stemningsfylt miljø, blant tusenvis av fakler og opplyste hus og gårder. Dette er et ekte gammeldags julemarked, med gammelt håndverk, julemat, dans rundt juletreet og masse mer!

Hvor: Fredriksdal museer och trädgårdar, Gisela Trapps väg 1, Helsingborg.

Når: 4.-6. desember.

ANTIKVITETER OG BLOMSTER I MALMÖ

Hva: Tradisjonelt julemarked på gården Katrinetorp, som har rykte på seg for å være et av Sør-Sveriges vakreste. Her selges kunsthåndverk, mat, blomster, juledekorasjoner og antikviteter. I tillegg blir det sang og musikk, aktiviteter både inne og ute og deilig mat og bakst i Katrinetorps trädgårdskafé.

Hvor
: Katrinetorp Landeri, Katrinetorps allé 1, Malmö.

Når: 4.-6. desember.

ET AV SKÅNES STØRSTE JULEMARKED PÅ HÖÖR

Hva: Innholdsrikt og stort julemarked, oppdelt i ulike hus. Mat finnes i Stallet, håndverk i det store julemarkedshuset, Hönshuset, Växthuset og Logen. Her kan du blant annet kjøpe sløydartikler, marsipan, skinn, tekstiler, nisser, dørkranser og lys. Drivhuset er pyntet til jul, og på Gästgården kan du beskue en kunstutstilling.

Hvor: Fogdaröd, Norra Fogdarödsvägen 6, Höör.

Når: 4.-6. desember.

LOKAL MAT OG HÅNDVERK PÅ ÖVEDSKLOSTER

Hva: På det skånske slottet arrangeres det julemarked med fokus på lokal mat og håndverk. Markedet finner i hovedsak sted i den herlige, rustikke atmosføren i den gamle kunsthallen fra 1800-tallet, men strekker seg også utover gården og parken. Den koselige julestemningen blir komplett av luciatoget, hester og vogner, julekor, dyr, grilling av pølser, fakler, gløgg og dukketeater.

Hvor: Övedskloster, Harlösavägen 585-15, Sjöbo.

Når: 12.-13. desember.

Om du likte artikkelen, er jeg takknemlig for at du deler og liker den på Facebook og andre sosiale medier.  Tusen takk!
Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

Takk til VisitSweden for reiseinspirasjon.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.