Hjem   Om meg   Kontakt
Ikke ødelegg tregulvet! Riktig vask av oljet, lakkert og malt gulv | Marianne de Bourg
26984
post-template-default,single,single-post,postid-26984,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Ikke ødelegg tregulvet! Riktig vask av oljet, lakkert og malt gulv

Med et vakkert tregulv blir gulvet et smykke i rommet. Men bruker du feil metode når du rengjør tre- eller parkettgulvet, risikerer du å ødelegge det. Her er tabbene du bør unngå.

Tre er et naturlig materiale som aldres vakkert, og egentlig kun blir penere med alder og bruk. Tar du godt vare på gulvet, vil det vare i mange, mange år. Men feilaktig pleie kan ødelegge gulvet på kort tid.

6 vaskefeil som ødelegger tregulvet

Her er seks vanlige feil vi gjør ved den ukentlige rengjøringen av hjemmet:

1. For mye vann

Så mye som 90 prosent av det som skal fjernes ved rengjøring består av løst støv og smuss. Og det kan du enkelt få vekk med tørre rengjøringsmetoder.

Bruk støvsugeren, med børstene nede for å skåne parketten, eller en tørr mikrofibermopp.

Har du fått en flekk på gulvet som ikke lar seg fjerne med tørre metoder, bruker du en mikrofiberklut og en dusjflaske med vann på flekken – du trenger normalt ikke å vaske hele gulvet.

– Vær nøye med å ikke la vann bli stående på gulvet.

Søler du når du vanner blomstene, må det tørkes opp direkte, sier Katharina Sølvberg fra trevareprodusenten Södra.

For mye vann på gulvet, kan misfarge det eller få skjøtene mellom parkettbordene eller stavene til å svelle opp.

Det aller viktigste å huske på ved rengjøring av tregulv, er å bruke lite vann. Vann som blir liggende på gulvet kan misfarge skjøter og få trematerialet til å svelle.

2. Feil rengjøringsmidler

Hvilke rengjøringsmidler som anbefales, avhenger av hvilken overflatebehandling ditt gulv har, for oljede, hardvoksoljede og lakkerte tregulv finnes spesialmidler.

Felles er imidlertid at grønnsåpe er fy!

Grønnsåpe brukes kun på ubehandlede furugulv, som kan være behandlet med lut og deretter såpeskurt. Et oljet eller hardvoksoljet tregulv tar ikke skade av å våttørkes ukentlig.

– Bruk en overfettet natursåpe og godt oppvridd klut, sier Arnstein Frøyse som driver Skattekammeret Gulv & Interiør AS.

Såpen gjør gulvet rent og forsterkes beskyttelsen av treverket ved at litt fett tilføres. Bland ut vedlikeholdssåpen eller natursåpen i lunkent vann.

– Ha gjerne to bøtter, en med såpe og en med rent vann som du vrir opp kluten i, sier Frøyse.

Lakkert og malte tre- eller parkettgulv vaskes så sjelden som mulig.
Og når det gjøres, brukes et mildt syntetisk rengjøringsmiddel uten ammoniakk. Rengjøringsmidlet bør ha en nøytral pH-verdi, det vil si pH rundt 7. Løsninger med pH under 7 er sure, de som har pH over 7 er basiske. Glem vaskebøtten og bland heller vann og rengjøringsmiddel i en dusjflaske som du bruker for å fukte moppen – ikke gulvet.

De beste produktene for å vedlikeholde tregulvet får du der du kan kjøpe gulv.

Med andre ord er en tur til fargehandlerne eller byggevarehuset bedre enn en tur innom matbutikken.

3. For mye rengjøringsmidler

Kjemisk krigføring er ingen løsning. Doser rengjøringsmidlene etter oppskriften på emballasjen.

Det blir ikke renere hvis du bruker mer rengjøringsmiddel, snarere omvendt!

4. Galt utstyr

Med riktig utstyr går gulvvasken mye raskere i dag, enn den gjorde før, og resultatet blir bedre. Mikrofiber har revolusjonert rengjøringen i private hjem, og i dag finnes spesielle kluter hjemmets alle flater, i tillegg til praktiske engangskluter og –mopper.

Mikrofiber har faktisk en sterkere rengjøringseffekt enn såpe og kjemikalier, og er effektiv både i våt og tørr tilstand.

Men husk at noen gulvtyper rengjøres best med bomullsfille, les i vedlikeholdsanvisningene om hvordan ditt gulv bør behandles.

Bruk en klut til små flekker som gnikkes på for hånd, eller sett en klut på et moppskaft for vask av større flater.

5. Sjeldent vedlikehold

Overflatebehandlingen har til oppgave å beskytte mot slitasje og skader, og å gjøre gulvet lett å holde rent. Denne kan selv bli slitt, og da trengs litt vedlikehold som igjen gjør gulvet i stand til å takle hverdagens utfordringer.

Lakkrefresher til lakkerte flater.

Lakkerte flater kan etter mange års bruk få mikrosprekker, små rifter eller matt glans. Da kan en lakkrefresher friske opp overflaten, slik at gulvet får en ny glans og blir enklere å holde rent.

På oljede tregulv brukes gjerne spesielle rengjøringsmidler som pleier gulvet, samtidig som det blir rengjort. Spesielt utsatte steder, som i gangsoner og på kjøkkenet, vil det oppstå behov for bruk av vedlikeholdsolje cirka en gang i året. Mindre utsatte områder, som på soverom og i stuer, vedlikeholdsoljes kanskje annethvert år.

Behov for vedlikeholdsolje merkes ved at gulvet føles tørt, og at det er blitt mer vanskelig å fjerne flekker.

6. Skitt fra entréen

Mye av skitten på et tregulv kommer utenfra.

Sand, vann og veisalt er noe av det som skitner til gulvene inne. Bruk derfor matter ved inngangspartiet – på begge sider av inngangsdøren.

Legg en gummimatte utenfor døren som fanger opp slaps og grus, og en god avskrapingsmatte på innsiden som tar hånd om finere skitt, gress og annet som følger med skoene.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Mindre vann og rengjøringsmmidler med andre ord. Smarte tips!

Om du likte denne artikkelen, er jeg takknemlig for at du deler den med venner og liker den på Facebook og andre sosiale medier. Tusen takk! 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.