Hjem   Om meg   Kontakt
SKOPLEIE: Riktig rengjøring, pussing og impregnering | Marianne de Bourg
26592
post-template-default,single,single-post,postid-26592,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

SKOPLEIE: Riktig rengjøring, pussing og impregnering

La favorittskoene og -støvlene leve lenger med riktig pleie!

Visste du at om du lar skoene stå til tørk på varmekabler, vil det føre til at skinnet etter hvert sprekker, og at gummi er en ferskvare og derfor vil gummistøvler tørke ut etter en tid? 

Rengjøring, pleie og impregnering av sko og støvler

© FOTO: Ecco

Riktig skopleie gjør at skoene varer lenger. Det er ikke bare god økonomi, men ustelte sko trekker ned inntrykket av et ellers bra antrekket.

Her er en liten guide til skopleie som gjør at skoene varer lenger:

1. Rengjøring

Skitne sko må rengjøres før du pleier dem. Bruk f.eks. en myk børste, fuktig klut eller svamp, og påfør deretter et pleiemiddel som er beregnet til det materialet skoen er laget av. Skoene holder seg pene mye lenger hvis du pleier dem regelmessig.

Rengjør skinnsko med et rengjøringsmiddel beregnet til lær, nubuck lær og semsket skinn. Den fjerner skitt og renser skoene i dybden.

Stoffsko kan rengjøres forsiktig med en egnet flekkfjerner.

Gummistøvler laget av gummi vil avgi et hvitt belegg som må renses med jevne mellomrom. Til gummistøvler finnes det egne produkter som smører og renser gummi.

2. Pleie

Bruk alltid riktig skopleiemiddel. På den måten unngår du å ødelegge skoene, og de holder lenger.

Til lærsko/glatt skinn anbefales en skokrem som gir glans og forhindrer at skoene tørker ut og at materialet sprekker. Skokrem finnes i mange fargenyanser, men en transparent krem kan alltid brukes hvis det er vanskelig å finne en krem som matcher skoens farge. Påfør et tynt og jevnt lag, og la produktet trenge inn i materialet. Tørk av den overflødige kremen, og bruk en skobørste til å polere frem glansen.

Til pleie av semsket skinn- eller nubucksko anbefales et pleiemiddel som er utviklet spesielt for å gjenopprette og fukte skinnmaterialer.

Gummistøvler må også behandles for ikke å tørke ut. Gummi er faktisk en ferskvare og vil tørke ut etter en tid, de må lagres mørkt da sollys tørker ut. Det finnes egne produkter som smører og renser gummi.

Lærsåler er gode å gå på, men at de verken er vanntette eller spesielt slitesterke. Velger du sko med lærsåle, som er en mer eksklusiv såletype – bør du være litt ekstra påpasselig med pleie, sier Lille Vinkel Sko. Lærsåler slites raskere,- og spesielt i vått vær. Dersom du skal bruke skoene mye ute, kan det derfor lønne seg å få en skomaker til å legge på en gummisåle etter en stund. Om du ikke ønsker å legge en gummisåle utenpå lærsålen, finnes det egne pleieprodukter spesielt egnet for lærsåler. Husk også å sette inn kanten av lærsålen med skokrem/impregnering, hvis ikke risikerer du at den sprekker etter noe tids bruk.

Tips: La aldri skoene stå til tørk på varmekabler, på/ved en ovn eller liknende. Dette vil føre til at skinnet etter hvert sprekker og kan miste fargen. Sett heller ikke gummistøvler på varmekabler, da tørker de ut. La skoene tørke naturlig!

3. Beskyttelse/impregnering

Nye sko skal impregneres før de tas i bruk. Og husk at det er bedre med tre tynne lag enn med ett tykt! Ved regelmessig gjentakelse forbedres virkningen.

Beskytt skoene mot vann og vind ved bruk av en impregneringsspray, som er både vanntett og avvisende ovenfor skitt. Spray skoene fra 20 cm avstand, og husk alltid å impregnere nye sko innen bruk. Hvis du bruker skohorn, så unngår du å slite unødvendig på hælen.

3 smarte tips for å få skoene til å vare lenger

  1. Føttene avgir en god del fuktighet som skal fordampe gjennom skoenes åpninger og materiale, mens resten absorberes av strømpene dine. Derfor bør du bytte sko hver dag så materialet får lov til å hvile.
  2. Det er en god ide å bruke skoposer og skoblokker til skoene når de ikke er i bruk, eller når du setter dem vekk for sesongen.
  3. Det er lurt å bruke halvsokker i stedet for å gå barbeint i skoene.

(Kilder: ECCO, Lille Vinkel Sko, Skoringen)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.