Hjem   Om meg   Kontakt
Gratis mat i parker (og midtrabatter!) | Marianne de Bourg
26260
post-template-default,single,single-post,postid-26260,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Gratis mat i parker (og midtrabatter!)

De fleste er klar over at man kan plukke gode greier fra naturen på fjellet og i skogen. Men har du sett ordentlig etter i nærmiljøet, eller rett utenfor inngangsdøra di?

Sjansene er faktisk store for at du kan få deg en friluftslivsopplevelse a la sopptur i marka uten å måtte gå særlig langt.

Andreas Viestad er kokk og ambassadør for Friluftslivets år, og en ivrig forkjemper for nettopp «nærsanking». Han finner spiselige ting overalt, der han er.

MAT I BYEN Sopp, urter og bær

– Jeg burde egentlig ikke si det, men jeg har funnet sjampinjong i Kirkeveien, morkler i Bjerregårdsgate og jeg har et hemmelig ramsløksted på en av de mest urbane plassene i Oslo. Noen kaller det jeg driver med for «ekstremnærsanking», men jeg synes det eneste ekstreme er å bo midt i matfatet uten å benytte seg av det.

Viestad mener dette ikke bare gjelder han, men at alle kan finne noe å sanke rett i nærheten av der de bor.

– Jeg for eksempel, bor midt i byen. Jeg har funnet 18 spiselige urter mindre enn 15 meter fra husveggen min. Det er mer artsmangfold midt i byen enn det er i skogen, i allefall i forhold til barskog, legger han til.

I følge Viestad er byens varierte områder perfekte, som parker, gravlunder og midtrabatter. Og det kan det gi like gode friluftslivsopplevelser å sanke i nærheten av huset ditt som i de dype skoger. Å starte i det små kan gi en dytt i ryggen ut på enda større opplevelser.

– Vi i allefall nødt til å frigjøre oss fra tanken om at naturen er «et annet sted», en annen gang, eller neste søndag. Hvis man hele tiden venter på at barna skal bli store nok før man går på soppsanking, går man glipp av mye fint! Jeg tror alle vil få en verdifull opplevelse om de ser seg rundt utenfor husene sine, og husk at vi befinner oss midt i matfatet uansett hvor vi er, oppfordrer Viestad.

MAT I NÆRMILJØET Gressløk

Nikolai Kolstad er «grøntansvarlig» i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, og er enige med Viestad i at noen av de beste høste- og sankeopplevelsene er de du får rett utenfor inngangsdøra di.

– Ja, vi snakker centimeter fra huset. På hvilken som helst jordflekk kan det dukke opp spiselige ting, du må bare holde øynene åpne, og slutte å se på den grønne flekken i nærmiljøet som «bare» en grønn flekk. Begynn å virkelig se etter hva som vokser der, for det vokser noe overalt, og mye av det er spiselig og godt!

Det er allikevel noen forbehold man bør ta når man skal plukke «rett i nærheten» av der du bor.

– Det bør ikke være for mye veistøv og forurensning, eller altfor intensiv hundelufting akkurat der du skal plukke. Du bør heller ikke plukke på andres private grunn av åpenbare grunner, men også fordi man aldri kan vite akkurat hva slags sprøytemidler som har blitt brukt. I Oslos største parker så blir det faktisk ikke brukt sprøytemidler, så her er det bare å plukke aroniabær og nyper så det står etter, sier Kolstad.

NÆRSANKING I BYEN Nyper

Er du interessert i å lære mer om hva du kan plukke?

Norges sopp- og nytevekstforbund oppfordrer deg til å starte i det små, og lære deg 5 vanlige, spiselige planter. Det tilbys også kurs og turer for deg som vil ta sopp- og plantekunnskapen videre, både om høsten og våren.

Senker du blikket kan du oppdage gull med eller uten grønne skoger!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.