Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Fårikål med internasjonal vri på fårikålens dag
26362
post-template-default,single,single-post,postid-26362,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Fårikål med internasjonal vri på fårikålens dag

Fårikålens dag er i dag – vår nasjonalrett feires nemlig siste torsdag i september hvert år.

Folket bestemte seg allerede i 1972. Mer enn førti år senere utfordret Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug oss på nytt med å utlyse konkurransen: Hva er Norges nasjonalrett? Også denne gang lød det rungende svar: Fårikål!

(Kilder: matprat.no, Fårikålens Venner, Forlaget Lille Måne, Vinmonopolet)

FÅRIKÅLENS DAG

Urmenneskene vandret ut i verden langs strandsonen. Der fant de mat fra vann, luft og land. Blant annet spiste de strandkål og andre av kålens mange varianter. Når urmenneskene kom opp i kjøligere åser og fjellstrøk, jaktet de på villsau.

På et eller annet sted/tidspunkt møttes kål og lam i en gryte eller stekegrop. Dette er en naturlig kombinasjon, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Og har man smakt på noe godt en gang, så fortsetter man med det, helt til våre dager.

Det finnes mange varianter av mat der kål og lam inngår. Vi finner for eksempel kålrulader og forskjellige “slektninger” spredd over hele verden fra Nepal til Sør-Amerika. Når vi tar for oss høstens fårikål, finnes det flere nesten identiske varianter. I en del retter er kål bare en av flere grønsaker i retten. Den finske varianten skiller seg fra den norske ved å ha laurbærblad, persille og hvite pepperkorn istedenfor svarte.

[ Se også: Oppskrift på tradisjonell fårikål ]

4 internasjonale varianter av fårikål

Denne islandske lammeretten er en fårikål i fåreklær. Ser man litt nærmere på den, er det fårikål frisket opp med litt andre grønnsaker.

FÅRIKÅLVARIANT-Lammekjøtt-på-islandsk

© FOTO: Matprat

LAMMEKJØTT MED GRØNNSAKER – LAMBAKJØT METH GRÆNMETI

(4 porsjoner / Tilberedning 20–40 min)

Ingredienser

  • 800 g benfritt lammekjøtt
  • 500 g hodekål
  • 500 g nepe
  • 4 dl vann
  • 2 ts salt
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl kraft fra koking evt. buljong
  • 1 stk stilkselleri (stangselleri) i tynne skiver

Slik gjør du:

  1. Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg.
  2. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.
  3. Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.
  4. Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.

Da er det bare å nyte!

Fårikålvarianter finnes overalt. Her smaker vi på en “slektning” fra Brasil.

Oppskrift-på-brasiliansk-fårikål

© FOTO: Matprat

CARNE NO TACHO COM COUVE – BRASILIANSK FÅRIKÅL

(4 porsjoner / Tilberedning 40–60 min)

Ingredienser

  • 800 g benfritt lammekjøtt
  • 100 g bacon
  • 11⁄2 dl rødvin
  • 1 dl vann
  • 1 stk hodekål
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1⁄2 ts malt allehånde

LØKSTEKT RIS:

  • 1 stk løk
  • 1 ss olje
  • 3 dl ukokt langkornet middagsris
  • 6 dl vann

Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet i store terninger og bacon i små. Stek bacon først og så lammekjøttet i fettet fra baconet. Ha alt over i en gryte, hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp.

2. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La det småkoke i ca. 45 minutter, til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og allehånde.

3. Finhakk løken og stek den gyllenbrun. Tilsett olje og ha i ris. La det surre til det blir blankt i 3–4 minutter. Ha på vann og småkok i 20 minutter.

4. Legg kål og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av.

Håper det smaker!

Denne lammegryten med byggryn er utrolig lik vår fårikål. Hva med å prøve en spennende og litt andelenes vri på fårikålen, slik amerikanerne lager den.

FÅRIKÅLENS-DAG-Oppskrift-på-amerikansk-fårikål

© FOTO: Matprat

LAM MED BYGGRYN OG KÅL – LAMB WITH BARLEY AND CABBAGE

(6 porsjoner / Tilberedning: Over 60 min)

Ingredienser

  • 11⁄2 kg lammebog i skiver
  • 1 stk løk
  • 2 dl byggryn
  • 1 stk hodekål
  • 1 l vann
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell løken og del den i skiver. Skyll byggryn i rennende vann. Rens kålen og del i store båter.
  2. Ha kjøtt, byggryn og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene.
  3. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter. Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering. Serveres med godt brød eller kokte poteter.

Vel bekomme!

Både kål og lam er viktige råvarer i den makedonske matkulturen. Akkurat som i den norske. Her er en litt spicy variant av den norske fårikålen hentet fra Makedonia.

OPPSKRIFT-på-eksotiske-varianter-av-fårikål-fra-Makedonia-kopi

© FOTO: Matprat

DAMPET LAM MED KÅL – PECHENO JAGNE SO ZELKA

(6 porsjoner / Tilberedning: Over 60 min)

Ingredienser

  • 2 kg grytekjøtt av lam med bein
  • 1 stk hodekål
  • 3 stk gulrot
  • 3 stk potet
  • 1 stk løk
  • 3 stk grønn chili i skiver
  • 2 dl kraft fra steken /vann/buljong
  • 2 ss smør

Slik gjør du:

1. Ha lammekjøttet i en støpejernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker.

2. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet. kutt chilien i skiver og fordel den over og hell på kraft.

3. Legg klatter med smør på både grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250 °C i ca. 2 timer. Server med kokte poteter.

God middag!

[ Les også: Drikke som passer til fårikål]

Flere oppskrifter med lam

Det norske lammekjøttet er kanskje noe av det aller beste kjøttet vi har. Nesten alt kjøttet som produseres er økologisk, men stadig flere ønsker å lage helt økologisk lammekjøtt. Dyrene får beite fritt ute, leve slik som dyrene skal gjøre og kvaliteten på kjøttet blir deretter.

BOKTIPS En hyllest til lammet

© FOTO: Forlaget Lille Måne

Lille Månes kokebok, En hyllest til lammet!, gir deg oppskrifter for hele året. Økologisk, kortreist og velsmakende. Her får du oppskrifter tilpasset hver årstid. Du får oppskrifter på fileter, eksotisk innmat, salater, oster og steker. Hele dyret tas i bruk. En økologisk kokebok for deg som elsker lam og som vil utvide menyen hjemme.

Forfatteren av denne boken mener det norske lammekjøttet er makeløst! – Jeg bruker hele lammet. Du finner oppskrifter på fileter og fine deler, men også på bog, bibringe, kjøttdeig, lever og hjerter … for å nevne noe! Jeg har også laget mange grunnoppskrifter med forslag til hvordan de ulike rettene kan varieres. Du får tips til fåreoster og vinforslag. Lykke til!

Mer om fårikål:

  • Fårikålens Venner Dette er nettsiden til grasrotbevegelsen Fårikålens Venner – vår hyllest til nasjonalretten!
  • Trenger du det lille ekstra til fårikålfesten? Her kan du laste ned bordbrikker og sanghefte.

Håper du ble inspirert.

– Marianne

PS – Jeg blir glad om du liker bloggen på Facebook :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits