Hjem   Om meg   Kontakt
Mikrotrend: Helt korka! | Marianne de Bourg
25930
post-template-default,single,single-post,postid-25930,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mikrotrend: Helt korka!

Materialet kork appellerer til mange sanser: det har et unikt utseende, gir enestående lyddemping, demper støt og føles varmt å gå barføtt på. At kork er et helnaturlig og fornybart materiale, gjør det heller ikke mindre attraktivt.

Stadig flere oppdager korkens unike egenskaper, og nye korkprodukter lanseres løpende. I IKEAS nye katalog vies stor plass til serien SINNERLIG, som er designet av Ilse Crawford.

Serien består av 30 produkter som skal appellere til sansene ved å være behagelige å se på, ta på og å bruke. Kork er et av de fremtredende materialene i serien, og brukes i både bord, benker og krakker.

Kork er igjen blitt trend - Sinnerlig IKEA

© FOTO: IKEA

Allerede på 70-tallet hadde korkgulvene en storhetstid, og det ble limt korkfliser til gulv overalt i det ganske land. Mange av disse gulvene ligger der fortsatt, og har klart tidens tann godt.

Estetisk og komfortabelt

Grunnen er at et korkgulv er mykt og komfortabelt å gå på, varmt å sette bare bein på, det demper lyd og støter, og gir en ekstra god akustikk i rommet, samtidig som det er naturlig og har et unikt utseende.

– Faktum er at mange av dem som la kork den gang, velger kork igjen når gulvet skal byttes ut, forteller Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør – ifi.no.

I dag ser kork igjen ut til igjen få et kraftig oppsving som gulv- og veggmateriale og på møbler. Av kork lages moderne varianter med de gamle gode egenskapene, og det originale og vakre utseendet.

Kork er igjen blitt trend - Corkcomfort Sagakork

Stadig flere setter pris på korkens originale og unike utseende. På bildet: Wicanders Corkcomfort Originals Harmony. © FOTO: Wicanders

Naturlig og bærekraftig

Korken rir også på den globale bølgen av forbrukernes økte miljøbevissthet. For hva er mer holdbart og naturlig enn en råvare fra en tre som lever i flere hundre år?

Noe som vokser frem igjen kort tid etter at den er høstet, og som faktisk blir bedre og bedre jo flere ganger den høstes. Og der dyrkingen ikke gjør skade, men i stedet gir liv til flere utrydningstruede dyr og motvirker klimaendringer. Slik er det med kork.

Materialets egenskaper gjør det godt egnet for bruk i gulv, på vegger og i møbler. Kork er naturens egen støtdemper. Hver kvadratcentimeter kork er bygd opp av 40 millioner små luftfylte celler i bikubestruktur. Barken består av 60 prosent luft, og det er en av forklaringene til at materialet veier så lite.

Bikubestrukturen gjør at kork er fleksibelt og kan dempe støt, for så å gjenoppta sin opprinnelige form. Det gjør også materialet varmeisolerende, slik at et korkgulv alltid føles varmt å gå barføtt på – også en kald vintermorgen i et hus uten varmekabler.

Kork er igjen blitt trend - Artcomfort Sagakork

Moderne trykketeknologi gir svært naturtro imitasjoner av tre og stein, med korkens gode egenskaper i de undre sjiktene. På bildet: Wicanders Artcomfort, Travertine Argent. © FOTO: Wicanders

Originalt fra naturen

Korkens gode egenskaper benyttes gjerne i de støtdempende sjiktene i ulike typer laminatgulv, mens overflaten består av et slitesterkt vinylbelegg eller en dekorfilm under et beskyttende, ripefast slitesjikt. Men stadig flere setter også pris på de estetiske kvalitetene og moderne varianter av korkgulv – med korkoverflate – vokser i popularitet.

– Det er ikke noe mer originalt enn naturen selv. Dens fasinerende overflater appellerer til våre sanser og skaper en god atmosfære, sier Robert Wengaard i RBI Interiør AS, som distribuerer Wicanders korkgulv.

Montert på veggen blir korkfliser ikke bare et vakkert blikkfang, men også en effektiv lyddemper som gir rommet god akustikk. Veggkorken er et alternativ til konvensjonelle overflater som maling eller tapet, og finnes i en lang rekke mønstre og innfarginger. Originalt og individuelt er ledeordene.

Gulv og vegg av kork:

Kork er igjen blitt trend - Dekwall Golvabia

På veggen blir kork et blikkfang, som bidrar til god akustikk i rommet. På bildet: Wicanders Dekwall, Hawai Black Platinum. © FOTO: Golvabia

Dekwall: Veggproduktet Dekwall ble lansert i Norge i 2014, og består av fliser 600 mm x 300 mm store, som limes til veggen. Det lages av ekte korkfinér som lamineres til et sjikt med korkgranulater. Overflaten er behandlet med voks eller lakk som kan pigmenteres i flere farger.

Corkcomfort: Begge sider av en hard trefiberkjerne kles med tynne sjikt av korkfiner som gir støydemping, trinnlydsdemping og gode varmeegenskaper. Ytterligere et sjikt kork brukes som dekorsjikt, under overflatebehandlingen som gjør gulvet slitesterkt og lett å holde rent.

Artcomfort: samme kjerne og bunn som Corkcomfort: kork/HDF/kork. Direkte på det øvre komfortsjiktet appliseres en optisk dekorfilm som svært autentisk gjengir imitasjoner av tre og stein. Gulvet har også struktur i overflaten.

Vinylcomfort: Komfortsjiktet av kork suppleres av et vinylbelegg som forsterker komfortegenskapene og med et dekorpapir med tre- eller flismønster. Over det er et slitelag med tekstur som gir et ekstra autentisk inntrykk.

Hydrocomfort: et ekstra tynt og vanntålig gulv der kjernematerialet er en formstabil og fuktbestandig kompositt med kork. Gulvet tåler fuktighet, og vil ikke svelle når de utsettes for vann. Overflaten lages av realistiske tredekorer.

Kork er bærekraft

Korken vi bruker i møbler, vinflasker og gulv- og veggmaterialer vokser på trær som blir over 200 år gamle. Når korkeiken er 25 år gammel, høstes barken for første gang. Etter ni år har den vokst ut igjen – uten at treet har tatt den minste skade. Først ved tredje høsting, når treet er minst 43 år gammelt, er barken blitt av så fin og jevn kvalitet at den kan brukes til vinkorker.

I Montadoen, de portugisiske korkskogene, lever truede iberiske gauper, sorte storkfugler og iberiaørn i et miljø preget av rikt biologisk mangfold. I skogene er alle trær fredet, og den som får tillatelse til å hogge ned et tre, må plante to nye. De første portugisiske lovene som beskytter korkeiker kom allerede på 1300-tallet. Korkeikene binder også store mengder CO2 og forhindrer erosjon og ørkenutbredelse ved at den binder vann i overflaten.

Tekst: Chera Westman/ifi.no, ting.no

Kork i interiøret

I interiørbutikkene har det også begynt å dukke opp kork. Her er noen favoritter:

kork5

ferm LIVING var tidlig ute med å bruke kork i sin kolleksjon. Her på fine bærebrett og gryteunderlag.

corky

Denne lekre karaffelen er designet av norske Andreas Engesvik, for Muuto.

Screen Shot 2015-08-25 at 10.12.59

De fine koppene fra Biobu er produsert i bambusfiber med et lokk i kork. Superfine til oppbevaring, pynt eller som drikkeglass på kjøkkenet.

kork-kollasje

Bordskåner 3 stk Nicolas Vahe 149,-/ Vinpropp Donkey Products 119,- /Tekanne Kinto 299,-/Lens box HAY 299,- / Karaffel Muuto 349,-

Hva synes du om kork? Er dette et materiale du vil se mer av?

(Kilde/tekst: Chera Westman/ifi.no, ting.no)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.