Hjem   Om meg   Kontakt
Slik spirer du frø | Marianne de Bourg
25991
post-template-default,single,single-post,postid-25991,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Slik spirer du frø

De fleste spirer er proppfulle av gode næringsstoffer for kroppen: proteiner, vitaminer og mineraler. 

Frø og bønner kan man kjøpe i dagligvarebutikker eller i spesialbutikker som plantesentre og helsekostforretninger. Kjøp gjerne økologiske frø, siden du da kan være sikker på at frøet ikke har oppmagasinert giftstoffer fra sprøytemidler.

Slik spirer du frø og bønner - oppskrift fra boka Julies grønne kjøkken

© FOTO: Anne Valeur / Fra kokeboka Julies grønne kjøkken

Vanlige spirefrø:

Kløver, hvete, solsikke, reddik, alfalfa, brokkoli, ulike typer bønner osv.

Utstyr:

Hjemmelaget eller spesifikt produserte spirekasser. Glass eller boks må ha nok plass og mulighet for tilgang på luft. Noen frø er så små at man kan få dem til å spire på et fuktig stykke tøy eller i bomull. Da “seiler” de ikke av gårde med vannet, og det kan jo være en fordel hvis man skal se og spise dem som ferdige spirer!

Slik gjør du:

Bløtlegging: De fleste frø og bønner kan med fordel legges i bløt i den hensikt å gi spirefasen en turbostart. Bruk gjerne rikelig med vann, siden frø og bønner blir større når de trekker til seg fukt. For mye vann danner imidlertid en gjæringsprosess som i dette tilfellet er uønsket, og for lite vann forsinker eller stopper utviklingen på grunn av tørke. Det viktigste er at de ikke blir liggende for lenge, siden frøet trenger oksygen for å utivkle seg riktig. Spiring kan foregå i mørke og i lys. Mye lys og varme gir en større utfordring med hensyn til å passe på spirene, siden prosessen da går raskere.

Skylling: Etter bløtlegging av frøene i en halv dag eller over natten helles vannet ut av beholderen. Skyll grundig. De påølgende dagene fortsetter man å skylle det man skal få til å spire, og skyll gjerne flere ganger om dagen. Etter et par dager ser man en utvikling av kimen som er forstadiet til stengel, blader og røtter. I denne fasen er det behov for lys, slik at planten kan utvikle klorofyll og byge sin egen energi gjennom fotosyntesen.

De ferdige spirene oppbevares kjølig.

God tur inn i spireverdenen!
.

Kilde: Oppskrift på spiring er fra kokeboka Julies grønne kjøkken av Julie Ilona Balas/Kagge Forlag, Foto: Anne Valeur.

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.