Hjem   Om meg   Kontakt
Olivenolje – extra virgin, steking og næringsinnhold | Marianne de Bourg
25547
post-template-default,single,single-post,postid-25547,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Olivenolje – extra virgin, steking og næringsinnhold

Hva betyr extra virgin, og kan man steke i det? Er olivenolje sunt og hvor mye kalorier inneholder den egentlig?

Du kjøper kanskje en billig olivenolje og tenker at det ikke er så stor forskjell på de ulike oljene. Så enkelt er det ikke.

Oppskrift på spennende retter med kvalitetsolivenolje fra Oliviers & Co.

© FOTO: O&Co

Olivenoljespesialisten Oliviers & Co) har laget denne guiden får du vite blant annet hvordan du gjenkjenner en god olje.

Ulike smaker og maten den passer til

Olivenolje har på samme måte som vin har svært forskjellige smaker. Oljene kan smake fruktig; av pære, hvit blomst, honningmelon, blomster, mandel, hasselnøtt, melkeaktig, sitrus. Eller urtepreget; som nyslått gress, artisjokk, grønt eple, tomatblad, olivenblad. Man kan sammenligne en urtepreget olje som rødvin og en fruktig olje som en hvitvin.

Ulike typer olivenolje, fra for eksempel Frankrike, Italia og Kroatia passer til ulik type mat, derfor er det lurt å tenke på hvilken type mat den skal brukes i når du kjøper olivenolje. Olivenolje fra Italia passer typisk til italiensk mat, olivenolje fra Frankrike til fransk mat osv.

Hva kjennetegner en kvalitetsolje?

  • Oljene er fremstilt av håndplukket, fersk oliven av høyeste kvalitet
  • Presset innen 24 timer
  • Ren fruktsaft fra oliven uten tilsetninger eller blandinger
  • Garantert opprinnelsesbetegnelse fra navngitt produsent
  • Oljene er ettertraktet for smak og aroma
  • Produsert i begrenset kvantum

Hvordan identifisere en god olje i butikk?

Oljen skal være merket med full opprinnelsesbetegnelse:

  • Navn på produsent og/eller presseri
  • Opprinnelsesland
  • Region
  • Dato for innhøsting
  • Navn på olivensorter som er benyttet Produksjons/parsell nummer
  • Emballasje som beskytter oljen (mørk/beskyttet flaske eller boks
  • God lukt og smak
Tips: Smak på oljen før du kjøper!

Hva betyr betegnelsen «extra virgin»?

  • Olje fra den første pressingen
  • Ingen spor av andregangs pressing
  • Inneholder ikke spor av raffinert olje, fra oppvarming, tilsetninger
  • Kaldpresset = pressing under 28°C
  • Syreinnhold under 0,8% (alle O&CO oljer under 0,4%)
  •  «Extra virgin» etikett er ingen garanti for kvalitet

«Mange tror at steking på høye temperaturer er bedre med smør enn i olivenolje, men det stemmer ikke.»

Olivenolje og steking

  • Blant de sunneste fett typer man kan steke, woke eller fritere i
  • Tåler sterkere varme enn smør, margarin, solsikkeolje, soyaolje
  • Røykepunkt på 220°C (160-170°C for de fleste typer matfett)
  • Mister sine fine aromakomponenter over 70°C
  • O&Co anbefaler steking på lav temperatur
  • Bruk en god extra virgin olivenolje slik at kvaliteten på råvarene beholdes!

Olivenolje er bra for helsen

  • Proppfull av vitaminer (A og E)
  • Store mengder antioksidanter (polyfenoler)
  • Høy andel av umettet fett
  • Bedrer fordøyelsen og minsker faren for magesår
  • Minsker faren for blodpropp gjennom forbedring av koaguleringsmekanismen

Olivenolje inneholder

  • Energi: 9 kcal per gram
  • Protein: 0
  • Karbohydrater: 0
  • Fett: 100% (hvorav ca 80% én-umettet og 10/15% fler- umettet)
  • Vitaminer: A og E (antioksidanter)

Vil du vite mer om olivenolje? Her kan du gå på olivenoljekurs.

(Kilde: Oliviers & Co)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.