Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | GRILLSKOLEN, DEL 8 – Slik griller du kjøtt, fugl, fisk og grillspyd
24257
post-template-default,single,single-post,postid-24257,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

GRILLSKOLEN, DEL 8 – Slik griller du kjøtt, fugl, fisk og grillspyd

Hvor store biter skal jeg grille? Hvor ofte skal kjøttet snus? Hvor mange minutter skal en kyllingfilet grilles? Hvordan unngå brennende grillspyd og hvorden få det vakre stripete grillmønsteret…?

Her får du svarene:

GRILLSKOLEN del 8

DEL 8

Slik griller du kjøtt, fugl, fisk og grillspyd
.

Grille kjøtt

GRILLGUIDE-kjøtt

  • Velg store kjøttstykker. Store kjøttstykker blir saftigere og bedre enn kjøttskiver. Men det kreves lengre grilltid, og du må ha et lokk.
  • Kjøttet skal ha romtemperatur. Alt kjøtt som skal grilles, blir best hvis det har romtemperatur. Ta det ut av kjøleskapet ca. 30 minutter før det skal legges på grillen.
  • Saftigere kjøtt. Skjær små snitt rundt koteletter, flintsteker og svinekam slik at de holder formen på grillen. Dessuten unngår du at kjøttstykket krøller seg på grillen. For at kjøttet skal holde seg saftig, skjærer du bort overskuddsfettet først etter grillingen.
  • Bacon som smakssetter. Prøv å pakke et par baconskiver rundt magert kjøtt. Da blir kjøttet saftigere, og det får en røykaktig karakter.
  • Tørk kjøttet. Tørk av kjøttet før du legger det på grillen – selv om det er marinert. På denne måten får kjøttet en fin grilloverflate.
  • Riktige grillredskaper. Bruk grilltang når du snur maten. Med gaffel er det lett å stikke hull på kjøttet slik at kjøttsaften renner ut og kjøttet blir tørt. Med grilltang kan du lett kjenne om kjøttet er ferdig. Rått kjøtt gir nesten ingen motstand, medium tilberedt kjøtt gir litt motstand mens gjennomgrillet kjøtt gir mest motstand.
  • Grilloverflate. Hvis du ikke snur kjøttet for ofte, får du en fin grilloverflate.
  • Vakkert grillmønster. Snu hvert kjøttstykke en kvart omdreining etter ca. halve grilltiden.
  • Når er kjøttet klart? En av de vanligste feilene er å skjære i kjøttet for å se om det er klart. Hvis du skjærer i et kjøttstykke, vil mye av kjøttsaften renne ut, og kjøttstykket blir betydelig tørrere. Sørg for å skjære jevne skiver slik at de blir klare samtidig. På den måten trenger du bare å skjære i kjøttet en gang hvis du ikke er sikker på om kjøttet er klart.
  • Steketermometer.  Ved grilling av store kjøttstykker anbefales det å bruke steketermometer. Det blir mye lettere å avgjøre om kjøttet er ferdig eller må grilles mer.
  • Vent med saltet. Salt alltid når kjøttet er klart. Salt har evnen til å trekke saften ut av kjøttet.
  • La kjøttet hvile. Når du har tatt kjøttet vekk fra grillen, la kjøttet hvile et par minutter før servering.

Oppskrift: [Grillede amerikanske BBQ-ribs]

Grille kylling og fugl

GRILLGUIDE-Grilling-av-kylling

  • God hygiene. Ved tilbereding av kylling er god hygiene svært viktig. Pass på å vaske hender, kniv og skjærebrett grundig etter at du har arbeidet med rå kylling.
  • Ha kontroll på kyllingen. Kylling er veldig godt å grille, men pass alltid på at den er ferdiggrillet. Kjøttsaften skal være klar og ikke rosa.
  • Hvil i grillfolie før servering. La kyllingfiletene hvile i 3-5 minutter i aluminiumsfolie før servering.

Oppskrift: [Grillet andebryst-spyd med rosmarinmarinade]

Grille fisk og skalldyr

GRILLGUIDE-Grilling-av-fisk

  • Fet fisk på grillen. Ved grilling av fisk er det en fordel om du velger en litt fetere eller fastere fisk, f.eks. laks, makrell, breiflabb og tunfisk. Grill helst med skinnsiden ned.
  • Mager fisk på grillen. Mariner fisken, og tilbered den i folie eller i grillform.
  • Grill fisk i folie. Fisk er flott å grille i foliepakke – smaken blir konsentrert, og stykkene holder seg hele.
  • Grillform. Ved å grille fisken i en grillform unngår du at den faller fra hverandre. Dessuten blir den lett å snu.
  • Ikke grill fisken for lenge. Fisk blir raskt ferdig på grillen. Hold styr på grilltiden slik at du unngår at fisken blir for tørr.
  • Finmasket rist. Invester i en finmasket rist. Perfekt når du skal grille for eksempel reker og alt annet som lett faller gjennom risten. Dessuten får du et fint grillmønster på maten.

Oppskrift: [Grillet fjellørret og søtpoteter]

Grillspyd

Idemagasinets oppskrift på kyllingkebab

  • Unngå brennende grillspyd. Bløtlegg grillspyd av tre i ca. 30 minutter før du skal tre maten på dem slik at du unngår at de brenner på grillen.
  • La gjestene velge. Legg frem pølsebiter, blandet kjøtt og grønnsaker, og la gjestene lage sine egne spyd. Husk at grilltiden kan variere hvis du blander forskjellige typer kjøtt og grønnsaker på samme spyd.
  • Barnas egne spyd. Det er vanskelig å gjøre helt galt med grillspyd. La barna være med og kombinere sine egne spyd.
  • Grillspyd som ligger rolig. Ved å bruke to grillspyd unngår du at de ruller rundt på grillristen.
  • La det være plass på spydene. For å få jevn grilling av grillspydene må du unngå å tre matbitene for tett på spydet.

Oppskrift: Kebab med hjemmelaget kebabkrydder og -saus

TIPS! – Ikke rot det til hvis du er nybegynner. De fleste liker biff, koteletter, pølser og hamburgere.

Oppskrift: [Grillpølser på nye måter med BBQ-saus]

Grilltider og temperatur

Det er varmen, det vil si avstanden til glørne, og din egen smak som bestemmer grilltiden. Storfe- og lammekjøtt kan være rødt, men kylling og svinekjøtt skal alltid være gjennomstekt.

Bruk et kjøttermometer for å kontrollere den indre temperaturen på større fiske- eller kjøttstykker. Ved 55 °C er kjøttet rødt, ved 70 °C gjennomstekt. Ved ca. 59 °C er kjøttet rosa.

Svinekjøtt og kylling skal alltid være gjennomstekt og ha klar kjøttsaft. Fisk er ferdig ved ca. 50 til 55 °C.

Tidene nedenfor er omtrentlige.

Kjøtt Grilltid
Storfekjøtt, entrecôte, biff 1 1/2 cm tykke skiver 2-3 min/side
Løvbiff 1/2 cm tykke skiver 2 min
Lammekoteletter 1 1/2 cm tykke skiver 2-3 min/side
Lammestek, skåret i 1 1/2 cm tykke skiver 3-4 min/side
Svinekam, svinekotelett 1 1/2 cm tykke skiver 3-4 min/side
Fugl Grilltid 
Kyllingstykker, beinfrie 10-12 min
Kyllingstykker med bein 15-20 min
Kyllinghalvdeler 30-40 min
Kalkun 1 cm tykke skiver 3 min/side
Fisk Grilltid 
Laks 1 1/2-2 cm tykke skiver 3-4 min/side
Strømming 2-3 min/side
Makrell, regnbueørret m.fl. i folie direkte på glørne 15-20 min
Breiflabb 2-3 cm tykke skiver 5 min/side
Tunfisk 1 cm tykke skiver 3-4 min/side
Torskefileter/hokifileter 2 cm tykke skiver 4-6 min/sida
Mindre fisk som grilles 3-5 min/side
Grønnsaker Grilltid
Grønnsaker i folie ca 10 min
Maiskolber, ferske forvellede ca 10 min

Følg med på grillskolen! 

Grillskolens syv deler:

  1. UTSTYR
  2. TEKNIKKER
  3. HVORDAN FÅ DEN ORDENTLIG GODE GRILLSMAKEN?
  4. DE ULIKE TYPENE GRILL
  5. HVORDAN GRILLE PIZZA OG BRØD?
  6. GRILLTILBEHØRET: MARINADE, RUB, OLJE, GLAZE, SAUS OG KRYDDER
  7. NÅR KOMMER GJESTENE? I kveld? I morgen? Om én time?

I mellomtiden kan du ta en titt på denne samlingen med mer enn 100 grilloppskrifter og -tips på Pinterest:

GRILLSKOLEN – Idemagasinets grilloppskrifter på Pinterest

God grilling!

– Kilde/foto: Santa Maria

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits