Hjem   Om meg   Kontakt
Velg riktig vin til riktig ost - vintips til ostefatet | Marianne de Bourg
24803
post-template-default,single,single-post,postid-24803,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Velg riktig vin til riktig ost – vintips til ostefatet

Vin passer godt som drikke til ost. Franskmennenes uttrykk: “Osten får vinen til å synge” forteller oss om smaksharmonien til disse to følgesvennene ved bordet.

Når du skal finne en god kombinasjon av ost og vin, kommer du langt med noen enkle hovedregler. Finn enten en match hvor ost og vin har noe av de samme smakene, eller en kontrast – hvor osten og vinen komplementerer hverandre.

Riktig vin til ostefatet

Foto: TINE

Til syrlige oster passer det godt med friske viner, middel sterke oster går bra sammen med både røde og hvite viner. Til sterke og salte oster, som blåmuggost, passer det godt med søte hvite viner eller portvin.

Dette kan du tenke på når du velger vin til ost

  • Lagret vin til lagret ost er en god match. Både rødt og hvitt går bra.
  • Finn den samme tyngden i vinen og osten, slik at ingen dominerer.
  • Fruktighet og friskhet (syre) i vin er alltid bra i forhold til ost; syren jobber med fettet i osten.
  • Flere har forsøkt stangselleri og reddik til rødvin, og kanskje fått en dårlig opplevelse.
  • Bruk alltid brød eller kjeks som er nøytrale i smak og ikke “stjeler” smaksoppmerksomhet fra vin eller osten.
  • Stadig flere finner ut at hvitvin er godt til ost, og går bort fra å sverge til de røde. Det samme gjelder musserende vin. Musserende vin frisker opp og renser munnen, og hele opplevelsen blir mindre tungt.
  • Spør etter vinanbefalinger på Vinmonopolet. Hvite, røde, rosé og dessertviner står alle godt til mange forskjellige typer oster. Husk også alkoholfrie alternativer som Vår fruktmostserie, eller andre fruktmoster, og ikke minst vann.

Hvite viner

Til en søt ost med krydder passer det bar med en halvtørr Riesling.

Til en krydret ost som ikke er søt passer det med en vin med krydret karakter.

De milde ostene grupperer vi i familier etter konsistens og smak. De norske hardostene som Jarlsberg og Edamer vet vi smaker godt sammen med frisk pære og eple. Det er nettopp disse smakene som vi finner i hvitviner.

Prøv Chardonnay-vin til Edamer som er vellagret. Her har vi et godt eksempel på likhet mellom ost og vin.

Til oster med nøttepreg (Emmenthaler m.m.) passer det bra med en fatlagret Chardonnay fra Burgund, USA eller Sør-Afrika.

Andre hvitvinsoster i den faste og milde familien er Gouda, Emmenthaler, Sveitser, Gräddost, Nøkkelost, Norvegia, Gruyère og hvit geitost. Prøv gjerne Champagne eller musserende til sistnevnte.

Kremete oster passer best med viner som ikke er for kraftige. Ren, fin bærfrukt og god friskhet er egnede egenskaper. Dette gjelder både for rødvin og hvitvin. Prøv for eksempel hvitvin på Sauvignon Blanc, Riesling eller Pinot Grigio eller moderne rødviner uten for mye tannin.

[Les også: Hva slags ost på ostefatet, hvor mye og hva slags tilbehør?]

Rødvin

Fetaost og Mozarella passer godt med vin fra druen Sauvignon Blanc. En dråpe olivenolje på osten og en krydret Sauvignon Blanc forsterker.

Friske røde bær går godt med de halvfaste ostene Brie og Camembert. Det er denne fruktsmaken vi finner i rødvinene. Den smøraktige smaken og konsistensen til disse ostene gjør at nettopp denne ostefamilien får æren av den beste kopling mellom vin og ost. Vi snakker om den modne bringebær- og jordbærsmaken vi finner i viner fra Pinot Noir-druen i Burgund.

En riktig god blanding av bærsmaker finner vi også i Syrah-druen, kjent både fra Rhônedalen og Australia, som får god harmoni sammen med Camembert.

Alkoholfritt

Et godt alkoholfritt alternativ er Eplemost og Farris, eller en blanding av disse.

Bon appétit!

(Kilder: TINE, Ultra, Vinmonopolet)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.