Hjem   Om meg   Kontakt
Musikk påvirker smaksløkene våre - spillelistene som passer til maten | Marianne de Bourg
24558
post-template-default,single,single-post,postid-24558,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Musikk påvirker smaksløkene våre – spillelistene som passer til maten

Kombinasjonen av mat og lyd påvirker våre smaksløker. Dette kan vi bruke til å gi gjestene (eller oss selv) en helhetlig mat-, vin- og musikkopplevelse. Her får du musikken som passer til maten.

Den eksperimentelle psykologen Charles Spence ved Oxford University testet om matopplevelsen endret seg dersom den ble kombinert med musikk fra samme land, og fant at den franske maten smakte bedre når den var akkompagnert av fransk trekkspill, mens pastaretten smakte bedre med en opera av Puccini i bakgrunnen. Resultatet viste seg også å være det samme for mat av annen nasjonalitet.

Musikk og mat, spillelister som passer til middagen

I slutten av mai organiserte Sony et arrangement i London for å demonstrere hvordan musikk påvirker matopplevelsen.

Slik påvirket musikken maten:

  • Klassisk musikk bidrar til at vin og andre drikker smaker mer eksklusivt.
  • Langsom musikk kan bidra til at ettersmaken blir lenger, mens rask musikk får smakene til å forsvinne fortere.
  • Jo mer du liker musikken du hører på, jo mer liker du hva du spiser – hva vi synes om musikken overføres til hva vi synes om maten og drikken.
  • Mye tyder på at lyden av piano fungerer bra sammen med bjørnebær, aprikos og bringebær – antakeligvis på grunn av sødmen.
  • Også omkringliggende lyder kan påvirke matopplevelsen – eksempelvis lyd som oppstår når man spiser: Om en krisp lyd forsterkes, oppleves maten friskere.

Musikken som passer til maten - spillelister

Dette er noe å tenke på neste gang vi inviterer gjester til middag. Vi kan for eksempel gjestene en helhetlig mat- og musikkopplevelse med disse spillelistene:

FRANSK AFTEN

Fransk aften med franske toner: Cocktail Hour Vol. 12 – Paris Café

TACOFREDAG ELLER TEX MEX-AFTEN

Tex mex-musikk til tacofredag og tex mex-aften: Cocktail Hour Vol. 49 – Tacofredag

KLASSISK MUSIKK TIL VINSMAKING

Klassisk musikk som gjør vinsmakingen mer eksklusiv: Cocktail Hour Vol. 52 – Klassiske Toner

ITALIENSK TIL PIZZA-AFTEN

Italienske toner til pizzakveld og pasta med venner: Cocktail Hour Vol. 53 – Italiensk På Menyen

FOR LENGRE ETTERSMAK

Langsom musikk for lengre ettersmak: Cocktail Hour Vol. 48 – Slow Down

Les mer her for mer informasjon om Charles Spencers forskning på hvordan smak, lukt, farger, lys, lyd og konsistens påvirker oss.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.