Hjem   Om meg   Kontakt
GRILLSKOLEN, DEL 2 – De ulike typene grill og teknikker | Marianne de Bourg
24206
post-template-default,single,single-post,postid-24206,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

GRILLSKOLEN, DEL 2 – Teknikker

Elektrisk, briketter, grillkul, gass eller ved? Direkte eller indirekte grilling?

Her får du svarene!

GRILLSKOLEN-del-2

DEL 2

GRILL MED VED, GASS, KULL ELLER ELEKTRISK.

Idemagasinets-grillskole---grill-og-BBQ

Foto: Santa Maria

Direkte eller indirekte grilling?

Ved indirekte grilling fungerer grillen som en ovn med lokk over. Kjøttet ligger ikke direkte over glørne. Ved direkte grilling ligger kjøttet over glørne og grilles i kortere tid, noe som passer til kjøttskiver.

DIREKTE GRILLING

Råvarene plasseres direkte over glørne/gassbrennerne. Metoden anvendes for normalt tykke til tynne kjøttskiver, hamburgere, fisk & skalldyr og lignende.

INDIREKTE GRILLING
Råvarene ligger ikke direkte over glørne/gassbrennerne. Metoden egner seg for store kjøttstykker, hel kylling og andre rå­varer som krever lengre tilberedelse.Men uansett grillmetode – ha ALLTID en glødefri sone på grillen. Der legger du til side maten om det begynner å brenne, eller om du ønkser å holde det du griller varmt. Denne sonen på grillen vil gjøre din jobb som grillmester mer stressfri og behagelig.

Elektrisk, briketter, grillkul, gass eller ved?

BBQ-GRILLSKOLEN-Hvilken-type-grill

KULL ELLER BRIKETTER?
Kull gir en intensiv og kortere brenntid. Brukes til råvarer som kan grilles fort, f.eks tynne kjøttskiver, fisk og pølser. Briketter brenner lengre. De brukes når du skal grille indirekte eller for råvarer som behøver lengre tilberedelse. Bra til f.eks. kylling, hel entrecôte eller karré, ribbe mm. Kjøp FSC-merket kull for miljøets skyld, og gjerne nær-produsert om du kan.

VED!
Vi ønsker å slå et slag for å grille med ved i kombinasjon med grillbriketter. Det gir en forlenget glødetid og smaken blir fantastisk. Bruk frukttre eller andre harde løvtreslag som f.eks eik eller alm. Dropp nåletrær da de avgir giftige gasser og gir dårlig smak.

GASS
En gassgrill i seg selv gir ikke så mye aromatisk grillsmak som en kullgrill. Du kan hjelpe til med smaksettingen ved å legge noen biter av røktre eller spon på et stykke aliminiumsfolie. Pakk det nesten sammen og legg pakken over brennerne. Eple, eik, kirsebær, alm og pæretre fungerer utmerket.

ELEKTRISK
En elektrisk grill varmes opp av et varmeelement som drives av elektrisitet. Denne grillen oppnår ikke like høy varme som de andre typene, og det anbefales kun å grille pølser eller mindre kjøttstykker på den.

Slik gjør du:

 • SVALT HJØRNE. Ha alltid et svalt hjørne på grillen der du legger det som allerede er ferdiggrillet.
 • HET GRILLRIST. For at maten ikke skal sette seg fast, skal grillristen være skikkelig het og renbørstet når kjøttet legges på.
 • RØYKSMAK. Røyken fra grillen gir mye smak hvis du bruker lokket på grillen. Prøv å bruke ulike urter eller røykspon som kompletterende smakssetting. Legg biter av hickorytre, mesquitetre eller andre løvtreslag i bløt en stund på forhånd. Hvis du bruker kokende vann, går bløtleggingen raskere.
 • IKKE KVEL GLØRNE. Ikke legg på for mye mat samtidig på grillen.
 • LA TENNVÆSKEN TREKKE INN. La tennvæsken trekke inn i ca. 5-10 minutter før du tenner på.
 • VARM OG REN GRILLRIST. Grillristen må være ordentlig varm og ren før den tas i bruk. Begynn med å legge risten over glørne i ca. 5 minutter før du rengjør den med stålbørste. Vent deretter i ytterligere 5 minutter før du legger på kjøttet.
 • PASSE VARME GLØR. Regn med minst 20 minutter før glørne er passe varme. Overflaten på kullet skal være dekt med grå aske. Når du ikke kan holde hånden over glørne i mer enn noen få sekunder, er det på tide å grille. La risten ligge på mens du venter på riktige glør.
 • FORSIKTIG MED OLJEN! Grilloljen drypper ned på glørne og lager os og flammer som brenner kjøttet. Fetere kjøttstykker og fisk som for eksempel entrecôte og laks trenger ingen olje i det hele tatt. Slukk flammene med vann fra en kanne. Ønsker du å gi kjøttet ekstra smak, kan du bruke grillolje eller marinade før du begynner å grille. Pensle med glasur flere ganger mot slutten av grillingen for ytterligere å fremheve smaken.

Følg med på grillskolen del 1 – 7! 

Grillskolens syv deler:

 1. UTSTYR
 2. TEKNIKKER
 3. HVORDAN FÅ DEN ORDENTLIG GODE GRILLSMAKEN?
 4. DE ULIKE TYPENE GRILL
 5. HVORDAN GRILLE PIZZA OG BRØD?
 6. GRILLTILBEHØRET: MARINADE, RUB, OLJE, GLAZE, SAUS OG KRYDDER
 7. NÅR KOMMER GJESTENE? I kveld? I morgen? Om én time?

I mellomtiden kan du ta en titt på denne samlingen med mer enn 100 grilloppskrifter og -tips på Pinterest:

GRILLSKOLEN – Idemagasinets grilloppskrifter på Pinterest

God grilling!

– Kilde/foto: Santa Maria

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.