Hjem   Om meg   Kontakt
3 små grep for å kaste mindre mat i ferien | Marianne de Bourg
23847
post-template-default,single,single-post,postid-23847,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

3 små grep for å kaste mindre mat i ferien

Kaster du også melkeproduktene så snart holdbarhetsdatoen er gått ut? 

Mye mat kan nemlig være bra selv om datomerkingen er nådd!

For å bidra til at folk kaster mindre mat, har TINE endret merkingen på samtlige produkter. Nå heter det «Best før» og ikke «Siste forbruksdag».

Bak uttrykket «Best før» ligger det at ved riktig oppbevaring kan det være fullt mulig at «Siste forbruksdag» ikke er nådd.

NY DATOMERKING –  Siste forbruksdag? Neida, Best før

Foto: Tine

Mat som oppbevares kaldt holder seg lenger enn mat som står i romtemperatur.

Er man flink til å holde maten kjølig vil man oppdage at mange produkter kan være friske og gode lenge etter «Best før»-datoen. Ost er et eksempel på et produkt som i uåpnet tilstand, ved lagring i kjøleskap, kan leve lenger enn «best før»-datoen.

– Lange frokoster og lunsjer hører gjerne ferien til, men husk at mat som står i romtemperatur raskere forringes og kan bidra til økt matkasting.

Små grep som bidrar til å redusere matkastingen i ferien:

  1. For eksempel kan det være lurt og vente med å sette mat og drikke på bordet til rett før den skal inntas, oppfordrer Bjørn Malm leder for samfunnsansvar i TINE på vei inn i langhelgen.
  2. Samtidig som melkeprodukter som inntas i fersk forstand selvsagt skal være friske, går det godt an å bruke meieriprodukter som har fått noe lukt som ingredienser i matlaging.
  3. Både vafler, pannekaker og annet bakverk kan være like gode eller bedre selv med melk eller fløte som har tyknet, se gjerne tine.no for oppskrifter. Også rømme og ost har bruksverdi i denne sammenhengen etter «Best før»-dato.

Tall fra Østfoldforskning viser at 23 % oppgir at de kaster maten som følge av datomerking. Det er en forbedring siden 2010, men det er fortsatt mye brukbar mat som kastes. TINE oppfordrer derfor folk til å se, lukte og smake på maten før man kaster den.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits