Hjem   Om meg   Kontakt
Asparges – sesong, næringsinnhold, tilberedning og bruk | Marianne de Bourg
23700
post-template-default,single,single-post,postid-23700,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Asparges – sesong, næringsinnhold, tilberedning og bruk

Norsk aspargessesong er fra 17. mai til rundt sankthans. 

Asparges har blitt brukt som en medisinplante og vært kjent for å ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Den slags borger bra.

Her i Norge ble det dyrket hvit asparges fra 1950-tallet, og fra midten av 1980-tallet fikk vi produksjon av grønn asparges.

Asparges har vært en verdsatt grønnsak nærmere 4000 år bakover i tid. Romerne kalte asparges for den nyttigste mat for magen, og var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Solkongen Ludvig 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt.

Min sunne handleliste - Asparges

Foto: Frukt.no

Næringsinnhold

Asparges inneholder kalsium, kalium, sink, folsyre, betakaroten, jod, jern og fosfor, samt vitamin A, C, D og K.

Aspargesen er ansett som et afrodisiakum. Den er rik på vitamin B6 og folat, som skal kunne øke seksualdriften og gi bedre orgasme, samt på vitamin E skal stimulere kjønnshormoner hos både menn og kvinner.

Kaloriinnholdet er det ikke noe å klage på. 100 g vare gir kun 29 kcal.

Grønn asparges kan også bidra til dannelse av røde blodlegemer, og har samtidig et høyt innhold av antioksidant-enzymet glutation, som styrker leverfunksjonen. Den inneholder asparagin, som stimulerer nyrene, den er mildt vanndrivende og antibakteriell.

Asparges er en god kilde til rutin, et stoff som hindrer sprengte blodkar. I middelalderen ble asparges brukt til behandling av hjertebank.

OBS! Inneholder puriner. Bør ikke spises hvis man har gikt.

Mange bruksområder

Asparges kan være et måltid i seg selv med smeltet smør, rømme eller en hollandaisesaus til. Videre er asparges praktfullt til spekemat, kjøtt, kylling og fisk. Det er gourmetmat på sitt ypperste.

Fersk grønn asparges kan serveres på forskjellige måter: Rå i salater, grillet, fritert, stekt og selvfølgelig kokt.

Slik tilbereder du asparges

Koking

Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før bruk. Skjær eller brekk av den nederste grove delen av stilken. Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller før bruk.

Grønn asparges skal bare så vidt være gjennomkokt. 1 1/2 – 3 minutter holder – avhengig av tykkelse. Serveres umiddelbart.

  1. Ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy til den seige enden knekker
  2. Skrell den nederste delen av stilken, aller helst med en aspargesskreller.
  3. Kok opp vann med salt. La aspargesen koke i 1 1/2 -3 minutter.

Ferdig skrellet hvit asparges må ha lenger koketid – ca. 7-8 min – for deretter å kun trekke like lenge.

Smørdamping

  1. Ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy den til den seige enden knekker.
  2. Skrell den nederste delen av stilken, aller helst med en aspargesskreller.
  3. Varm opp en panne eller kjele med lokk og ha i litt vann som dekker bunnen. Kok opp, legg oppi aspargesen med en klatt smør og damp i 3-4 minutter.

Steking

  1. Ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy til den seige enden knekker
  2. Skrell den nederste delen av stilken, aller helst med en aspargesskreller.
  3. Varm opp panne med litt smør. Stek aspargesen i et par minutter.

Lær å like asparges!

Den beste måten å lære seg å sette pris på den bitre smaken er å kombinere den med for eksempel noe fett eller noe søtt. Som når du serverer asparges med smør, olivenolje eller hollandaise.

Les mer: [Asparges, hva de passer til og hvordan lære seg å like dem]

Mange synes det er utfordrende å velge vin til asparges da inneholder syrer som kan krasje med garvestoffene i rødvin, men Vinmonopolet har samlet en del gode drikketips (rød, hvit og alkoholfritt) til asparges.

– Kilder: BamaFrukt.no, Meny, wholeliving.com, Du er hva du spiser, Spis deg friskere, Nourishing Traditions  

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits