Hjem   Om meg   Kontakt
KRYDDER som smaker av Frankrike | Marianne de Bourg
22407
post-template-default,single,single-post,postid-22407,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

KRYDDER som smaker av Frankrike

Det franske kjøkkenet er ikke sterkt krydret, men heller et kjøkken hvor smaksnyansene får lov til å spille sammen til fantastiske helheter.

Krydderne i det franske kjøkkenet er langt på vei basert på urtene som vokser sør i landet. De har ikke sterke smaker som for eksempel chili, men er likevel kraftige og karakteristiske som inngår i smaken til råvarene de brukes sammen med.

KRYDDER-som-smaker-av-Frankrike

Her er typiske krydder fra det franske kjøkkenet:

Estragon

estragon

Bladene er meget aromtatiske med en ganske dominerende lakrisaktig smak, som kan minne litt om anis. Som krydder har estragon den gode egenskap at den ved måtehold understreker og forsterker andre ingrediensers smak i maten. Prøv å krydre en ovnsbakt kylling med et par friske blader.

Timian

timian

Timian har en aromatisk og og krydret smak. Timian tåler koking og må gjerne tilsettes i retten fra starten. Men når man krydrer med timian må man huske at smaken blir kraftigere ved oppvarming. Den er god i gryteretter med vin, og til ovnsbakte grønnsaker.

Rosmarin

rosmarin

Rosmarin har en kraftig litt bitter smak, som minner om timian og lavendel. Den skal derfor anvendes med måte for å unngå at den blir for dominerende i maten. Rosmarin er god til lamme- og svinekjøtt, vilt, fjærkre og tomatretter. Legg ved et par kvister under steking eller koking.

Hvitløk

hvitlok

Hvitløk er en grønnsak, men benyttes mest som en krydderurt i matlagingen. Den sterke lukten og smaken blir søt og nøtteaktig ved tilberedning. Men unngå å brune det for mye; da blir smaken bitter.

Persille

persille

Persille har en aromatisk og kraftig duft og smak. Kruspersille har en kraftigere og litt mer besk smak enn bredbladet persille, men begge typene kan anvendes omtrent de samme rettene. Den brukes i alt, fra supper , sauser, sammenkokte retter og frikasseer til fyll i kjøttkaker og kjøttpudding eller ovnsstekt kylling.

Lavendel

lavendel

Lavendel er blant de mest anvendte spiselige blomster, og dets egenskaper spenner vidt. Både blomster og blader er velegnet som smaksgiver i alt fra gryteretter, desserter, småkaker, is, snaps og sirup til brød og kaker.

 – Kilde/foto: Prior – 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.